Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marina Borovac

Sustav i dalje ima preveliku glavu, a pretanke noge

ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
15.03.2017.
u 18:04

U sustav se navuklo i šefova i šefića, a policajci su zadnja rupa na svirali

Sustav ima preveliku glavu, a pretanke noge, slikovito je objašnjavao ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u svom prvom mandatu zašto je nužno reorganizirati MUP i smanjiti broj policijskih uprava s postojećih 20 na pet. Unatoč otvorenom protivljenju HDZ-a i sumnji da će se preko reorganizacije MUP-a napraviti teritorijalna reorganizacija države, Orepić je jasno dao do znanja da od nauma ne namjerava odustati i da će reorganizacije u njegovu mandatu biti. S tim je planom nastavio i kada je drugi put u godinu dana zasjeo u ministarsku fotelju. I sve bi trebalo biti kako je i najavljivao – smanjit će se broj šefova i šefića, razina i linija zapovijedanja, povećati broj operativaca na terenu... No broj policijskih uprava, kako sada stvari stoje, ostat će isti.

“Ići ćemo prema svim klubovima saborskih zastupnika i tražiti njihovu naklonost za ovakav model. Ova reforma MUP-a treba se zasnivati na konsenzusu, a ne preglasavanju. Dok ne dobijemo konsenzus, nećemo ići u reorganizaciju iako vjerujemo da je došlo vrijeme da struka i politika pušu u isto jedro”, govorio je Orepić prije pola godine u intervjuu Večernjaku.

Sad, znači li odustajanje od smanjenja broja policijskih uprava da konsenzus nije postignut ili je struka uočila da takav model baš i nije najsretniji, može se tek nagađati, dajući ipak prevagu utjecaju politike na ovu odluku. Jer, i Vlada Zorana Milanovića namjeravala je smanjiti broj policijskih uprava s 20 na pet, i to u paketu s teritorijalnim preustrojem države. Otpor je bio prevelik da bi im to pošlo za rukom. Vlaho Orepić sve vrijeme ponavlja da će u naumu biti ustrajan, no po svemu sudeći, prvotni će plan malo modificirati. I najžešći kritičari Orepićeva modela složit će se da su promjene u policiji nužne i da se uistinu kroz godine u sustav “navuklo” i šefova i šefića te da su policajci zadnja rupa na svirali. No tu “najnižu” razinu u sustavu isto tako zanima i hoće li se reorganizacijom “odrezati” i nabujali birokratski aparat u kabinetu ministra.

>> MUP objavio da zapošljava 400 ljudi

>> Hrvatski laburisti traže ostavku ministra Orepića zbog nedopustivih sigurnosnih propusta

Ključne riječi

Komentara 9

MI
mirtebi
19:03 15.03.2017.

Glavu cine Milanovicev i Ostojin kadar sa Orepicem na celu. Glava ne pripada tijelu. Isto vrijedi za udbok i dorh. Obezglavljena tijela ne funkcioniraju.

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
18:52 15.03.2017.

Jel to s reorganizacijom Orepić naučio na podoficirskom tečaju JNA u Bileći?

LU
lukivoda
19:12 15.03.2017.

izvrsna ideja samo počni sa svojom smjenom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije