Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVAN RADIĆ

'Suradnja s Puljkom, Tomaševićem i Filipovićem je depolitizirana, a Inicijativa 4 grada je korisna'

storyeditor/2023-11-16/PXL_170123_97817015.jpg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22.11.2023.
u 07:20

Osječki gradonačelnik Ivan Radić za Večernji list otvoreno o suradnji s čelnicima najvećih hrvatskih gradova, ali i drugim političkim aktualnostima.

Grad Osijek u protekloj godini pokazao se kao hrvatski rekorder u povlačenju novca iz europskih fondova. Ohrabrujuća je gospodarska vijest i da je velika američka kompanija Jabil odabrala upravo osječku poduzetničku zonu kao lokaciju svog budućeg centra izvrsnosti, čija je gradnja počela ljetos. Iza gradonačelnika Ivana Radića, prvog u povijesti s članskom iskaznicom HDZ-a, polovina je mandata na čelu grada na Dravi. Razgovarali smo s njim o EU projektima, ali i o suradnji sa zagrebačkim kolegom Tomislavom Tomaševićem te slavonskim pripremama za superizbornu godinu.

Osijek je lani, od svih gradova u Hrvatskoj, povukao najviše novca iz EU fondova. Koja je tajna tog rezultata?

Točno. Podaci Ministarstva financija o konsolidiranim proračunima za 2022. potvrdili su da je Grad Osijek u protekloj godini bio rekorder u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije. Nema tajne, zadali smo si cilj pronaći što više sredstava iz alternativnih izvora financiranja za projekte kojima želimo razvijati svoj grad. Vizije pretvaramo u ciljeve, ciljeve u projekte. Pomno pratimo sve raspisane natječaje i pozive EU i našeg Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te ostalih ministarstava i analiziramo koji bismo od nama prioritetnih projekata mogli prijaviti u zadanim okvirima. Vjerujem da ćemo zahvaljujući europskom novcu i dalje pridonositi podizanju kvalitete života naših sugrađana.

Koji je najvažniji projekt koji ste realizirali?

Ovisi iz koje perspektive promatramo. Neki projekti vidljiviji su od drugih. Neki poboljšavaju kvalitetu života građana "danas", a neki su razvojni i utjecat će na kvalitetu života građana u budućnosti, neki tek na generacije koje dolaze. Rekao bih da je najvažnije to što radimo na svim dimenzijama razvoja grada, za različite demografske skupine. Poluga za osiguravanje uspješne budućnosti grada zasigurno su projekti u gospodarstvu. Iz te perspektive važno je istaknuti najveću investiciju u povijesti grada koja će osigurati novih 1500 radnih mjesta. Nije to jedini projekt koji će biti upisan kao povijesno velik projekt ili rješenje višegodišnjih problema. U ovom trenutku u Osijeku se gradi pet vrtića, a znamo da su u posljednjih 30 godina izgrađena ukupno dva. Stoga, kada govorimo o najvažnijim projektima, meni je posebno važno i kratkoročno i dugoročno osigurati da svako dijete u Osijeku ima svoje mjesto u vrtiću. Nije floskula da su djeca budućnost. Nadalje, kupalište, popularna Kopika, došla je na red nakon 46 godina čekanja. Da je to važna perspektiva, građanima potvrđuje više od 50.000 posjeta ovoga ljeta. Infrastruktura je krvotok grada, i tu moramo sustići sve što nije bilo odrađeno ranije i biti strpljivi dok se rade paralelni projekti u gradu. Završeni projekti poput podvožnjaka u Ulici sv. L. B. Mandića trebaju nam biti motiv za strpljenje. Uskoro ćemo dobiti najmoderniju tramvajsku infrastrukturu kojom će voziti novi niskopodni tramvaji. Ostvarit ćemo i san generacija Osječana o spajanju Donjega i Gornjega grada najdužom šetnicom uz Dravu u ovom dijelu Europe. Zaista je teško birati. Važna je i sanacija odlagališta u Sarvašu, energetske obnove vrtića i škola, besplatna školska prehrana, projekti za umirovljenike i borba protiv njihove socijalne isključenosti. Ako gledamo perspektivu percepcije grada kao IT središta Hrvatske, važno je što u našem IT Parku gradimo središnju IT zgradu, IT Centar za male i nove IT tvrtke, što će dodatno ojačati položaj Osijeka na svjetskoj karti IT industrije. Obnavljamo vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu – nevidljivo, a važno. Pri završetku je i izgradnja najmodernijeg pročistača otpadnih voda u Hrvatskoj koji će dodatno zaštititi našu Dravu. Osim funkcionalnih, promišljamo i o sadržajnim dimenzijama Osijeka, stoga gradimo i novu koncertnu dvoranu, prvu u povijesti grada. Za budućnost Osijeka iznimno su važna i dva projekta ozelenjavanja urbanih i periurbanih površina, s ciljem jačanja urbanih sredina na klimatske promjene. To znači još 1700 novih stabala (na 1100 već zasađenih u protekle dvije godine) na području grada Osijeka i prigradskih naselja. Sve je to važno za razvoj našega grada.

Što je Osijeku trenutačno najpotrebnije, a mogu mu pomoći EU fondovi?

EU fondovi u svojoj srži osmišljeni su razvojno i koriste se za dobro promišljene strateške projekte, teško ih se može koristiti za "trenutačne" problematike. Ali kako je ranije navedeno, mi ih znamo koristiti; samo u ovom trenutku na području Grada Osijeka u javnome sektoru u tijeku su čak 84 projekta ukupne vrijednosti 350 milijuna eura, od kojih je gotovo polovina europski novac. Zamašnjak tome svemu su europska sredstva namijenjena Urbanoj aglomeraciji Osijek, koja su u prošlom financijskom razdoblju iznosila 40 milijuna eura za 19 jedinica lokalne samouprave. Još veći iskorak su sredstva koja smo dobili za novo financijsko razdoblje, 55 milijuna eura, dakle 15 milijuna više nego što smo imali do sada na raspolaganju, a u osječku Aglomeraciju sada ulazi deset jedinica lokalne samouprave, odnosno devet manje. Da vodimo brigu o svim potrebama, trenutačnim i dugoročnim, potvrđuje i proračun Grada, koji ćemo uskoro predstaviti.

VEZANI ČLANCI:

Osijek je dio "Inicijative 4 grada", uz Zagreb, Split i Rijeku. S obzirom na različite političke stavove, dosta je to, nažalost, neobično. Kako funkcionirate s kolegama Tomaševićem, Puljkom i Filipovićem?

Da, inicijativa je pokrenuta u ožujku ove godine, a teme na kojima radimo su priuštivo stanovanje, digitalizacija i zelena tranzicija. Cilj nam je ubrzati procese, rješenja i reforme uz uvažavanje pozitivnih iskustava drugih. Iza nas su tri sastanka i mogu reći da se inicijativa već sada pokazala korisnom. Vežu nas slične perspektive i problemi, a trudimo se da nas vežu i rješenja. Razvili smo određeni oblik podrške, koji stavlja građane naših gradova na prvo mjesto. Nedavne krizne situacije koje su zadesile neke od naših gradova, od potresa do požara, potvrdile su i prijateljski odnos između gradova.

Je li ta inicijativa i nagovještaj nekih novih odnosa na hrvatskoj političkoj sceni?

Ne, inicijativa je potpuno depolitizirana. Radi se o nadstranačkoj suradnji. Svaki gradonačelnik, da bi bio uspješan, mora biti gradonačelnik svih svojih građana, neovisno o političkoj pripadnosti ili preferencijama. Inicijativa je isključivo radnog karaktera.

Prošli ste polovinu mandata na čelu Osijeka, kao prvi HDZ-ov gradonačelnik u povijesti. Kako ocjenjujete svoje prve dvije gradonačelnike godine?

Nije na meni da ocjenjujem – jedina prava ocjena je ocjena građana na izborima. Na meni je da zadajem tempo, radim najviše što mogu, najbolje što znam, s barem istim žarom, željom i energijom kao prvog dana. Svaki uspješno realiziran projekt, svaki osmijeh i stisak ruke mojih sugrađana pomaže mi u tome.

Nadomak smo superizbornoj godini. Može li Domovinski pokret ugroziti HDZ u Slavoniji?

Ne bavim se drugim strankama. U sklopu gradskog vijeća surađujem sa svima, svaku inicijativu i amandman promatram iz očiju sugrađana i prihvaćam kada mislim da su dobre i konstruktivne. Vezano za izbore, brojni projekti i objektivni pokazatelji razvoja potvrđuju kvalitetu rada i predanost tima koji je preuzeo odgovornost za vođenje Grada i Županije. Stoga sam siguran da ćemo vođeni jasnom vizijom uspjeha nastaviti razvijati Osijek, Slavoniju i Baranju, uz snažnu potporu Vlade RH, kao i do sada.

Koga vidite kao najvećeg konkurenta HDZ-u u Slavoniji?

Nikada nisam bio vođen konkurencijom ili razmišljao o njoj. Fokusiran sam na izvršavanje postavljenih ciljeva i uvijek gledam naprijed. Radimo puno. Uvjeren sam da građani prepoznaju ozbiljan rad, da ćemo biti najveća stranka u 4. izbornoj jedinci te da će premijer ponovno biti Andrej Plenković.

Hoće li izbor Ivana Anušića ojačati HDZ u Slavoniji za sljedeće izbore i je li to dodatni adut za sučeljavanje s DP-om?

Mislim da je izbor Ivana Anušića odličan izbor za ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH. Nakon što se dokazao kao izvrstan župan, uvjeren sam da će biti i izvrstan ministar obrane. Siguran sam da će svojim iskustvom pridonijeti timu na nacionalnoj razini, ali i nastaviti promicati Slavoniju, Baranju i Srijem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije