Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIGNUT ZAhTJEV

Ante i Ana Gotovina zajedno ljetuju i čekaju da im se otac vrati

dunja gotovina
Foto: Arhiva VL
1/3
04.05.2010.
u 20:04

- Nije riječ o nikakvom raspitivanju ili pokušaju ishođenja državljanstva supruge i sina generala Gotovine, kaže Željko Dilber, Gotovinin suborac, zadarski poduzetnik i najbliži obiteljski prijatelj koji brine o Gotovininoj obitelji.

Vijest da se Dunja Gotovina u francuskom veleposlanstvu u Zagrebu raspitivala o mogućnosti dobivanja državljanstva protumačena je kao neki novi početak bračnog para Gotovina, nakon što Ante Gotovina izađe iz pritvora u Scheveningenu. Tumači se da bi taj poznati bračni par radije nastavio živjeti u sređenoj Francuskoj nego u Hrvatskoj. Nema tu, međutim, nikakve takve “romantike”.

Formaliziranje stečenog
– Nije riječ ni o kakvom raspitivanju ili pokušaju ishođenja državljanstva supruge i sina generala Gotovine – kaže Željko Dilber, Gotovinin suborac, zadarski poduzetnik i najbliži obiteljski prijatelj koji se brine o Gotovininoj obitelji.

Dunja Gotovina, naime, nakon što je s francuskim državljaninom (a to je Ante Gotovina još od 1979. zbog službe u Legiji, francuskoj vojsci) provela u braku 4 godine, stekla je pravo i na francusko državljanstvo.

– Riječ je o formaliziranju stečenih prava. Naime, kako im je otac i francuski državljanin, djeca Ante i Ana (rođena u Gotovininoj vezi s Vesnom Karuzom) svojim su rođenjem stekla pravo na francusko državljanstvo. Dakle, potpuno je normalno da preuzmu državljanstvo zemlje čiji je državljanin njihov otac – kaže Dilber.

Obiteljski prijatelji i Željko Dilber kažu da formalizacija prava državljanstva “ne znači nikakav novi život u Francuskoj, odnosno napuštanje Hrvatske”. Naime, kaže Dilber, Ante i Dunja povratnici su u Hrvatsku, a da je obitelj namjeravala napustiti Hrvatsku, to bi sigurno napravila znatno ranije.

Obitelj Gotovina nosi već devetu godinu svoj križ. Prvo je Gotovina nestao iz javnosti na 4 godine, pa se njegov bijeg najčešće spominjao kao razlog kočenja pristupanja Hrvatske EU. Bivši premijer Ivo Sanader, u dogovoru s Britancima i Carlom del Ponte, bio je pokrenuo tzv. Akcijski plan koji je rigorozno obuhvatio sve Gotovinine prijatelje, znance i odvjetnike te njegovu obitelj.

Pukovnica Dunja Zloić Gotovina 2004. protjerana je iz MORH-a na nezakonit način. Tužila je MORH i 2006. presuda je riješena u njezinu korist. Država, međutim, ne poštuje tu presudu i ne vraća je na posao. Od 2004. D. Gotovina nije dobila ni kune naknade. Vojna mirovina A. Gotovine, koja iznosi oko 6000 kuna, dijeli se između Dunje i Vesne Karuze, majke Gotovinine kćeri Ane.

Godine pritvora
Gotovinini sin i kći, Ante i Ana, komuniciraju i “u odličnim su odnosima”, kažu obiteljski prijatelji. Odlaze zajedno u posjete ocu u haaški pritvor.

– Kada ide Dunja, idu i Ante i Ana, djeca ljetuju zajedno i posjećuju obitelj u Pakoštanima – kaže Ž. Dilber.

Ante Gotovina već je četiri i pol godine u haaškom pritvoru i čeka kraj suđenja. Obrana mu je bila odlična i s vremenom je postalo jasno da će tužitelji teško dokazati optužnicu. Stoga je i sve više nagađanja da će dobro proći u presudi. Optimist je.

– Jedva čeka kraj, doista je u dobrom stanju i fizički i mentalno – kaže Dilber za svog suborca.

Na pitanje hoće li nakon izlaska iz pritvora Ante odabrati Francusku ili Hrvatsku Dilber odgovara:

– Apsolutno Hrvatsku, Ante se vraća kući.

Komentara 261

JA
jankoprekobrda
22:54 04.05.2010.

Gotovinu postaviti na mijesto Josipovica

HT
Hodi_tamo
23:07 04.05.2010.

voox 123 Neka Admin radi svoj posao,a Ti pricaj samo istinu i od toga se neboj\"Pivaj pismu ANTE ANTE SVI SMO ZA TE!..............................

KA
karlovcankica
21:26 04.05.2010.

A kojoj joj to zamjera? Pravo ima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije