Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Erupcija sa Sunca usmjerena izravno prema Zemlji

Sunčeva baklja mogla bi večeras i sutra zablistati aurorom

sunčeva baklja
NASA/SOHO
19.10.2009.
u 14:41

Snaga erupcije nije tolika da bi zaprijetila većim poremećajima, ali će Zemljin magnetizam, koji naš planet štiti od takvih međuplanetarnih poremećaja, zacijelo biti destabiliziran, tvrde astronomi.

Poslije više od dva tjedna potpunoga mirovanja na površini Sunca, bez pjega i neuobičajenoga elektromagnetskog djelovanja, astronomi su u subotu u 20.24 sata na Sunčevoj površini zamijetili rađanje erupcije izravno usmjerene prema Zemlji.

Izboj koronarne mase i zračenje stigli bi do Zemlje najranije večeras, a sasvim sigurno u utorak navečer.

Snaga erupcije nije tolika da bi zaprijetila većim poremećajima, ali će Zemljin magnetizam, koji naš planet štiti od takvih međuplanetarnih poremećaja, zacijelo biti destabiliziran, tvrde astronomi.

To bi se na svakidašnji život moglo odraziti kao aurora, polarno svjetlo, koje nastaje od energija između Zemljina magnetizma i Sunčeva vjetra.

Postoji mogućnost da je nekoliko sati nakon sutona vidimo i mi. Također bi se mogle dogoditi smetnje u prijenosu radiosignala, poput radio i TV slike, te teškoća u telefoniranju.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
16:26 19.10.2009.

ovo je izravno dobra slika, pravi izboj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije