Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znanstvenici iz rh

Sudjelovali u otkrivanju gena koji pomažu u razumijevanju tumora

labaratorij, mikroskop, znanstvenik portal (1)
Britta Pedersen/DPA/PIXSELL
10.04.2013.
u 10:33

Ovo otkriće međunarodnog konzorcija koji su predvodili znanstvenici mlade hrvatske biotehnološke tvrtke Genos otvara novo područje za razvoj lijekova i dijagnostike autoimunih bolesti i tumora

Znanstvenici mlade hrvatske biotehnološke tvrtke Genos predvodili su veliki međunarodni konzorcij koji je došao do značajnog otkrića koje otvara novo područje za razvoj lijekova i dijagnostike autoimunih bolesti i tumora.

Rad pod naslovom ''Loci Associated with N- Glycosylation of Human Immunoglobulin G Show Pleiotropy with Autoimmune Diseases and Haematological Cancers'' u kojem je otkrivena mreža od 16 gena koji kontroliraju glikozilaciju imunoglobulina, objavljen je u jednom od najuglednijih časopisa na području genetike Plos Genetics, priopćeno je iz tvrtke Genos.

''Otkriveni geni važni su u razumijevanju velikog broja autoimunih bolesti i tumora, što upućuje na značaj glikozilacije imunoglobulina u razvoju ovih bolesti te otvara novo područje za razvoj dijagnostike i novih lijekova.

Istraživanje je provedeno u sklopu velikog međunarodnog konzorcija u koji su bili uključene akademske institucije iz Škotske, Irske, Nizozemske, Engleske, SAD-a, Kine, Australije, Švedske i Rusije, no cjelokupna analiza glikozilacije imunoglobulina koja je bila osnova za ovo istraživanje provedena je u zagrebačkom laboratoriju Genos, što je još jednom potvrdilo vodeću ulogu znanstvenika iz Genosa u području glikomike u svijetu. Europska komisija do sada je znanstvenicima iz Genosa odobrila četiri FP7 projekta, što Genos čini jednim od najuspješnijih malih i srednjih poduzeća u programima EU u području zdravlja na razini Europske unije'', navodi se u priopćenju. 

>> Hrvati otkrili virus iz pileta koji može liječiti karcinome!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije