Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepravomoćno

Sudionici genocida u Srebrenici osuđeni na 65 godina zatvora

srebrenica, obljetnica (1)
AFP/PIXSELL
25.05.2012.
u 13:50

Duško Jević osuđen je na 35, a Mendeljev Đurić na 30 godina zatvora zbog pomaganja u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva s područja Srebrenice i ubojstava oko 1000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici

Ne može se utvrditi da su dijelili genocidnu namjeru pa ne mogu biti proglašeni krivima za genocid, ali bili su svjesni cilja te su znatno doprinijeli realizaciji genocidnog plana, kazala je predsjednica sudskog vijeća Suda BiH izričući nepravomoćne presude od 35 godina zatvora Dušku Jeviću i 30 godina zatvora Mendeljevu Đuriću zbog pomaganja u počinjenju genocida u Srebrenici. Goran Marković i Neđo Ikonić oslobođeni su optužbi jer tužiteljstvo nije uspjelo dokazati da su sudjelovali u zločinima, javlja BIRN.

Planu istrebljenja Bošnjaka Jević i Đurić, zaključilo je sudsko vijeće, pomogli su prisilnim preseljenjem bošnjačkog stanovništva s područja Srebrenice i ubijanjem oko 1000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici.

Jević je u vrijeme genocida u Srebrenici obnašao dužnost zapovjednika centra za obuku snaga specijalne policije Republike Srpske smještenog na Jahorini, a Đurić je bio jedan od nižih zapovjednika u toj postrojbi. U srpnju 1995. dvojac je nadzirao aktivnosti postrojbi specijalne policije, a posebno aktivnosti ukrcaja stanovništva s područja oko Srebrenice u autobuse, razdvajanja i zarobljavanja vojno sposobnih muškaraca te likvidacije u Kravici.

Sud smatra da su obojica svjesno pomogla članovima udruženog zločinačkog pothvata zato što su znali da će svi izdvojeni vojno sposobni muškarci biti pogubljeni, a nisu učinili ništa kako bi spriječili razdvajanje pa ni sama pogubljenja.

Jeviću i Đuriću produžen je pritvor, a Marković i Ikonić pušteni su na slobodu. Osuđeni imaju pravo žaliti se na nepravomoćnu presudu.

Komentara 36

NT
N.T.P.
14:08 25.05.2012.

Čudno da nisu dokazali očiti zločin Nasera Orlica u opštini Bratunac. Očito da je tribunal poluslep

OB
-obrisani-
14:17 25.05.2012.

Da,cudno je da Tribunal ne moze da dokaze zlocin koji se nikad nije desio

OB
-obrisani-
13:42 26.05.2012.

chelios Ti si ovo dno septicke jame koje sam opisao ranije,mater ti onu bolesnu cetnicku.izrode ljudske vrste

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije