Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proces desetljeća

Suđenje Sanaderu: I građani u lovu na mjesto u sudnici

\'30.09.2011 .,Zagreb - Bivsi premijer Ivo Sanader odlazi u pratnji specijalne i pravosudne policije sa Zupanijskog suda. Photo: Robert Anic/PIXSELL\'
Robert Anić/Pixsell
20.10.2011.
u 20:52

Suđenje bivšem premijeru bit će u velikoj dvorani, a moći će ga pratiti i njegova rodbina.

Ivo Sanader, bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a, idućeg petka u 9.30 sati ući će u veliku dvoranu zagrebačkog Županijskog suda kako bi sjeo na optuženičku klupu u prvom od nekoliko postupaka koje USKOK, još uvijek u različitim fazama, vodi protiv njega. U trenutku kada nekada najmoćniji čovjek Hrvatske, a sada samo jedan od stanovnika zatvora na kraju grada, stupi u sudnicu, počet će jedan od onih procesa kojima mediji tepaju da su suđenja desetljeća ili čak stoljeća.

Pratnja policajca

Sanader će u sudnicu ući u pratnji najmanje dvojice pravosudnih policajca, koji će mu biti najvjernije društvo tijekom cijelog sudskog postupka. Ispred sebe bivši će premijer moći vidjeti tročlano sudsko vijeće kojim će predsjedati sudac Ivan Turudić, čovjek koji će određivati što i kako će se u sudnici odvijati.

>>Raspored u sudnici

Bivšem premijeru s desne strane sjedit će njegov braniteljski tima – Jadranka Sloković, Čedo Prodanović i Goran Suić. Slijeva će mu pak biti jedan od “Bajićevih anđela” Tamara Laptoš, zamjenica ravnatelja USKOK-a, koja se već “specijalizirala” u kaznenom progonu visokih državnih dužnosnika. Između nje i Sanaderova braniteljskog tima vodit će se žestoke pravne bitke, a u njih će se bez sumnje uključivati i sam Sanader. No, najživlje će zasigurno biti Sanaderu iza leđa, dijelu sudnice predviđenom za medije i javnost. Kako rekoše na zagrebačkom Županijskom sudu, u taj dio sudnice mogu se smjestiti 52 osobe. Već se zna da će 40-ak mjesta biti rezervirano za medije jer je interes za suđenje golem.

Pratit će ga i domaći i strani mediji, a koliko je točno medijskih kuća zainteresirano za prvo suđenje bivšem hrvatskom premijeru, zasad je teško reći jer sud tek prima novinarske akreditacije. Desetak mjesta bit će rezervirano za javnost – obične građane koji su se obratili sudu s molbom da nazoče raspravi. Tko su ti ljudi, zasad je također nepoznanica, no praksa dosadašnjih velikih suđenja (poput suđenja Branimiru Glavašu ili pak optuženima za ubojstvo Ive Pukanića) pokazuje da medijski eksponirana suđenja u pravilu uvijek redovito prate i predstavnici različitih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Preuređena sudnica

U sudnici će, naravno, biti ostavljeno mjesto i za Sanaderovu rodbinu i prijatelje, a hoće li oni nazočiti suđenju ili će nastojati izbjeći medijsku pompu koja će ga pratiti, tek će se vidjeti. Cijeli taj svojevrsni pravosudno-medijski spektakl događat će se u najvećoj sudnici zagrebačkog Županijskog suda koja je renovirana prije nekoliko godina za potrebe suđenja Mirku Norcu i Rahimu Ademiju, tada optuženima za ratni zločin.

Ključne riječi

Komentara 22

ZM
zmaj5
21:30 20.10.2011.

Mogli su organizirati suđenje u Areni,tam stane dvadesetak tisuća ljudi.Još i karte da se naplačuju.Heb... te cirkusa

Avatar pupoljak
pupoljak
21:33 20.10.2011.

Suđenje bi trebalo biti u zajedničarskoj središnjici, pošto su tamo svi dogovori padali, a i tako bi bili svi na okupu.

MI
miso
21:18 20.10.2011.

Netko čeka na suđenje 8 godina a netko 8 mjeseci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije