Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločin

Suđenje Merčepu: I Vladimira Šeksa pozvao za svjedoka

tomislav merčep (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/9
10.02.2012.
u 10:52

Osim Šeksa, pozvani su i Aleksandar Stanković, Josip Perković, Ivan Jarnjak, Ivan Vekić...

Usporenim korakom, oslanjajući se o ruku pravosudnog policajca, Tomislav Merčep (60) danas malo prije 10 sati uveden je u prepunu sudnicu zagrebačkog Županijskog suda. Tamo ga je, uz članove obitelji, bivše ratne kolege te brojne novinare, dočekalo i sudsko vijeće kojim predsjeda Zdravko Majerović.

Sposoban za suđenje

Prije nego što je suđenje Merčepu, nekadašnjem ratnom savjetniku ministra policije te zapovjedniku pričuvnog sastava MUP-a, optuženom za ratni zločin nad civilnim stanovništvom 1991., počelo sudac Majerović zatražio je mišljenje vještaka neuropsihijatra. Naime, osnovno pitanje bilo je je li Merčep, koji je imao dva moždana udara, zdravstveno sposoban za suđenje. Vještakinja Vesna Šarić, koja je Merčepa vještačila prije, a pregledala ga je i danas prije rasprave, smatra da jest.

– Optuženi je pri svijesti, uredno je orijentiran. Malo mu je povišen tlak, no to je primjereno situaciji u kojoj se nalazi. Stanje mu je relativno stabilno – kazala je vještakinja, ostavši kod svojeg prijašnjeg nalaza.

Nakon što je ustanovljeno da je Merčep sposoban za suđenje, Jurica Ilić, zamjenik zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika, pročitao mu je optužnicu koja ga tereti da je znao, no nije spriječio zločine koje su činili ljudi pod njegovim zapovjedništvom. Tužiteljstvo ga tako tereti da je odgovoran za protuzakonita odvođenja, mučenja te likvidacije 52 civila s područja Pakraca, Kutine i Zagreba od listopada do sredine prosinca 1991. Od 52 prisilno odvedena civila, 43 osobe su ubijene, tri se smatraju nestalima, dok ih je šest preživjelo mučenja u improviziranim zatvorima u okolici Pakraca te na Zagrebačkom velesajmu.

Nakon što mu je pročitana optužnica, Merčep je, upitan da se o njoj izjasni, tek kratko kazao: – Ne osjećam se krivim ni po jednoj točki optužnice.

I novinar svjedok

I dok je tužiteljstvo kao svjedoke predložilo civile koji su preživjeli torture u improviziranim zatvorima, Merčepov branitelj Marko Ujević na sud je odlučio pozvati cijelu plejadu likova iz političkog života Hrvatske 90-ih.

Na klupi za svjedoke tako će se naći dva bivša predsjednika Sabora, Žarko Domljan i Vladimir Šeks, dva bivša ministra policije, Ivan Jarnjak i Ivan Vekić (Merčep je bio Vekićev savjetnik, op. a.), dva bivša čelnika tajnih službi, Smiljan Reljić i Josip Perković, bivši premijer Franjo Gregorić... Osim njih, Merčepova obrana za svjedoka je pozvala i novinara HTV-a Aleksandra Stankovića, kojem je Merčep u nekoliko navrata gostovao u emisiji, te bivšeg Merčepova suborca Zvonimir Trusića. Kao svjedok bit će ispitan i Branko Šarić, koji je osuđen zbog zločina na Pakračkoj poljani koji je počinio kao član postrojbe pod Merčepovim zapovjedništvom. Suđenje se nastavlja u ožujku.

Komentara 642

OB
-obrisani-
20:59 10.02.2012.

japod napokon.....ja o tome trubim odavno....al moji i tvoji se samo pravdaju te morali smo..a šta ste vi radili...i tako u nedogled zločinci pred sud....oni nemaju naciju....oni su zlo

OB
-obrisani-
21:21 10.02.2012.

Uvek Hrvatska,nemoj vise,rasplakao si me....hehehe,za vas je svaki vitez onaj koji ubija decu.....

AN
Andreeejjj
20:16 10.02.2012.

Merčep je pozvao i sve svoje suradnike tj nalogodavce i zaštitnike, koji su večina njih i sami okrvarjenih ruku! Pa nije bio ni osudjen tada iako je bilo ročište? Tražimo uvjek druge bolesne krivce i ubice, a naše zagovaramo i štitimo. Svi ti monstrumi i koljaći odakle got da jesu, trebaju bit najstrože kažnjeni - BAŠ SVI !!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije