Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stotine svjedoka

Suđenje za Fimi mediju: Saslušat će sve iz vrha HDZ-a

ivo sanader
Marko Lukunić/PIXSELL
21.03.2012.
u 10:10

Dugo suđenje pred sudskim vijećem, okrivljenima, optužbom i braniteljima proces je koji će trajati barem godinu dana

Kroz veliku sudnicu zagrebačkog Županijskog suda u mjesecima koji slijede zasigurno neće prodefilirati svih 220.000 članova Hrvatske demokratske zajednice, no zato će na klupu za svjedoke sjesti doslovno svako viđenije ime iz najveće oporbene stranke.

I Jadranka Kosor u sudnici

Zaključak je to koji se nameće nakon što je danas Ivana Čalić, sutkinja zagrebačkog Županijskog suda, prihvatila dokazne prijedloge USKOK-a i obrane u slučaju Fimi media, odnosno prihvativši da se zasada sasluša 113 od ukupno 550 svjedoka, koliko su ih predložile obje strane. Na klupi za svjedoke, oči u oči s bivšim šefom Ivom Sanaderom, tako će se naći Jadranka Kosor, trenutačna predsjednica HDZ-a i Sanaderova nasljednica na čelu Vlade, Luka Bebić i Vladimir Šeks, bivši predsjednici Sabora, gotovo svi bivši ministri iz Sanaderove i Kosoričine vlade – Božidar Kalmeta, Ivan Šuker, Damir Polančec, Branko Vukelić, Dragan Primorac, Goran Jandroković, Bianca Matković, Marina Matulović-Dropulić, Petar Čobanković, Darko Milinović... Kao svjedoci pojavit će se sadašnji i bivši glavni tajnik stranke Branko Bačić i Ivan Jarnjak te Miomir Žužul, Petar Selem, Mario Zubović, Martina Banić, Jerko Rošin... Osim brojnih političara, kao svjedoci saslušat će se i bivši direktori javnih poduzeća koji i sami imaju problema sa zakonom poput Josipa Protege, Ivana Mravka, Mihe Zrnića Marinovića, Marija Lovrinčevića... ali i poduzetnici Zvonko Zubak, Dubravko Grgić, Marinko Mikulić, Marijan Primorac te Robert Ježić.

Među svjedocima su i osobe bliske Sanaderu, poput njegova punca i punice Karmele i Ive Šarića te njegova bivšeg tjelesnog čuvara Davora Blaževića. Od svjedoka, čije je saslušanje zasada prihvaćeno, malo manje od 100 prijedlog su USKOK-a, dok su ostale predložili braniteljski timovi Sanadera, Ratka Mačeka i HDZ-a. Inače, kako to obično u ovako velikim predmetima biva, dokazni prijedlozi USKOK-a i obrane preklapali su se u nekim dijelovima, odnosno neke svjedoke predložile su obje strane. S obzirom na broj predloženih svjedoka, očekuje se da će suđenje, čiji je početak zakazan za 16. i 17. travnja, biti dugotrajno. Svjesna toga, Željka Mostečak, zamjenica ravnatelja USKOK-a, predložila je da se iskazi dijela svjedoka, koje je USKOK saslušavao tijekom istrage, pročitaju. No tom su se prijedlogu, očekivano, usprotivili Sanaderovi branitelji.

– Imamo problema s tom metodom jer trenutačni je zakonski okvir takav da obrana ni u jednom trenutku nije nazočila ispitivanju tih svjedoka u istrazi. To znači da ih mi nismo mogli ispitivati. Ako su ti svjedoci bitni, tražimo da se neposredno saslušaju, a ne da se njihovi iskazi čitaju u sudnici – kazao je Čedo Prodanović, jedan od Sanaderovih branitelja.

Brojna dokumentacija

Što će s tim svjedocima biti, tijekom suđenja odlučit će sudsko vijeće. Među prihvaćenim dokaznim prijedlozima i brojna je dokumentacija, što spis Fimi media s njegovih oko 60.000 stranica čini jednim od najopsežnijih u našem pravosuđu.

Kada sredinom travnja počne suđenje u jednoj od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj, na optuženičkoj klupi naći će se Sanader, Ratko Maček, Mladen Barišić, Nevenka Jurak i Branka Pavošević te HDZ i Fimi media.

I dok Sanader, Maček i HDZ niječu krivnju, ostali su priznali ono što im se optužnicom stavlja na teret, a nije isključeno ni da se tijekom postupka nagode s USKOK-om. U međuvremenu, osim problema s USKOK-om, B. Pavošević ima problema i s HDZ-om.

Naime, bivšoj blagajnici stranke HDZ je dao otkaz dok je bila na bolovanju, zbog čega je ona tužila stranku jer je riječ o nezakonitom otkazu.

>>Braneći HDZ, odvjetnici će morati braniti i bivšeg šefa Sanadera

Ključne riječi

Komentara 19

SW
swimm
11:17 21.03.2012.

da li će vratiti lovu uz kamatu ???

ST
stevica
11:45 21.03.2012.

Predsjednistvo hdz nezna nista o kriminalnim radnjama,isto kao i ja sto sam sinoc radio.Toliko lazi i licjemjerja je nezamislivo u jednoj demokratiji.

OB
-obrisani-
10:58 21.03.2012.

što će svjedočiti....kad ništa neznaju....ništa nisu vidjeli...ništa nisu čuli....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije