Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
wikileaks

Sude Bradleyju Manningu koji je proslavio Assangea

Suđenje Bradley Manningu
AFP/PIXSELL
16.12.2011.
u 22:32

Godinu dana trajala je tortura. Bradley Manning je 23 sata dnevno bio u samici, uz provjeru svakih pet minuta, a noću je bio gol

Godinu i pol otkako je pritvoren, pred vojni je sud u petak prvi put izašao američki vojnik Bradley Manning, zviždač koji je zaslužan za svjetski prodor WikiLeaksa i Juliana Assangea, kojem je dostavio tisuće povjerljivih diplomatskih i vojnih dokumenata. Zahvaljujući 24-godišnjem vojniku, svijet je vidio kako američki vojnici pucaju po pobunjenicima u Bagdadu i ubijaju civile u povorci.

Manning je optužen za kazneno djelo pomaganja neprijatelju, dakle za izdaju, i za to djelo moguće je izreći smrtnu kaznu, ali tužitelji, najavljuje se, najtežu kaznu neće tražiti. Optužen je i za kršenje Zakona o špijunaži, odnosno ugrožavanje nacionalne sigurnosti.

Nacionalna sigurnost

Njegovi odvjetnici kane dokazati da njegovi postupci nisu naškodili nacionalnoj sigurnosti. Dok je Julian Assange međunarodna zvijezda, malo se zna o običnom vojniku Manningu, čijom je zaslugom WikiLeaks otkrio čak 250.000 diplomatskih dokumenata. Možda je zato i bilo moguće da u američkom zatvoru u bazi američkih marinaca Quantico trpi neviđenu torturu. Bio je svakog dana zatvoren 23 sata u samici, noću je morao biti gol, takav je morao i defilirati pred stražarima, oduzimali bi mu odjeću s izlikom da moraju spriječiti samoubojstvo, svakih pet minuta morao se javljati stražaru... Njegova majka Susan Manning, kad je vidjela koliko je propao fizički i psihički, zatražila je intervenciju britanskog ministra Williama Haguea pozivajući se na britansko podrijetlo.

Ponižavanje u zatvoru

Prijekor je američka vlada dobila i od posebnog izvjestitelja UN-a za zlostavljanje Juana Mendeza, koji je Manninga mogao vidjeti i s njim razgovarati samo u prisutnosti čuvara! Pentagon nije priznavao da Manninga drži u izolaciji, a Mendez je ocijenio da je zatvorenik izložen okrutnom i ponižavajućem mučenju. Zaredale su prozivke predsjednika Obame zbog toga, a svoju izjavu kako je kontraproduktivno i glupo tako tretirati Manninga položajem je platio glasnogovornik Bijele kuće P. J. Crowley. Crowley je izjavio i kako to šteti američkom ugledu i položaju u svijetu, pozvao na mudru primjenu sile i nakon toga morao dati ostavku. Manning, uhićen u svibnju 2010. godine u Iraku, u travnju ove godine prebačen je u lakši zatvor Fort Leavenworth u Kansasu, a sudi mu se u vojnoj bazi u Marylandu, uz vrlo jake mjere osiguranja. Saslušanje bi moglo trajati pet dana.

Komentara 26

OB
-obrisani-
10:38 17.12.2011.

Sve ce to lijepo objasniti sablja Saudijske Arabije u osobi Bart

RE
@rea
10:45 17.12.2011.

Postoji nešto što se zove patriotizam, lojalnost. Oni koji ne poznaju značenje gornjeg od heroja postanu antiheroji. Poput Manninga. Assange je postao zvijezda i napunio džepove dok on, mlad i lud, riskira dugogodišnju kaznu. Ako je nešto iz svega togaga naučio, kasno mu je.

OB
-obrisani-
00:50 17.12.2011.

Bradley bi dobio dugu kaznu da se radi o obicnom vojniku, ali posto je on homeseksualac to ce mu biti olaksavajuca okolnost. Ne bi bilo lijepo za americku vladu da se jedan vojnik, homoseksualac osudi na smrt ili dozivotnu robiju. Ipak treba misliti na predstojece izbore....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije