Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje stoljeća

Sudac Ivan Turudić sudit će i bivšem premijeru Sanaderu

\'05.11.2009.,Zagreb, Zrinjevac - Ivan Turudic, sudac Zupanijskog suda u Zagrebu Photo: Patrik Macek/PIXSELL\'
Patrik Macek/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
08.07.2011.
u 12:00

Nakon izručenja sud bi bivšeg premijera mogao pustiti na slobodu pod uvjetom da javno ne istupa

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu u listopadu će početi suđenje zbog optužbe za primanje 10 milijuna eura mita od predsjednika uprave MOL-a, a sudit će mu v. d. predsjednika Županijskog suda u Zagrebu sudac Ivan Turudić. USKOK će protiv Sanadera podići najvjerojatnije tri ili četiri optužnice. Osim po posljednjoj optužbi za zloporabu položaja i primanje mita kako bi MOL dobio upravljačka prava u Ini, Turudić će Sanaderu suditi i zbog optužbi da je 1995. godine, kao zamjenik ministra vanjskih poslova, od Hypo banke primio nezakonitu proviziju od 3,5 milijuna kuna. Sanader je pregovarao o kreditu za gradnju hrvatskih veleposlanstava i sebi uzeo proviziju.

Sud zatrpan

U odnosu na optužbe koje je USKOK prikupio protiv Sanadera u predmetu Fimi media te slučaju pogodovanja riječkom tajkunu Robertu Ježiću na štetu HEP-a, bivšem premijeru najvjerojatnije će suditi sutkinja Ivana Kršul.

USKOK je toliko zatrpao Županijski sud u Zagrebu velikim korupcijskim predmetima da su suci Turudić, Kršul i Jasna Smiljanić još jedini preostali koji mogu primiti velike predmete.

Sadašnja "gužva" na sudu mogla bi postati nesnosna već u kasnu jesen do kada bi USKOK realno mogao podići optužnice u svim otvorenim istragama.

Spomenimo da su "na čekanju" tri ili četiri optužnice protiv Sanadera, potom slučaj Fimi media (a on će po svom opsegu biti u najmanju ruku poput Podravke), bankomat, HAC i Skladgradnja, optužnica protiv Tomislava Merčepa, zatim protiv varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka te optužnica za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi se Branimira Glavaša spasilo od zatvora.

U svakome od tih predmeta mora suditi vijeće od tri suca (plus rezervni sudac), dok druga tri suca moraju biti u prethodnom vijeću koje potvrđuje optužnicu. Osim što suce treba kombinirati tako da se nigdje ne preklapaju, treba voditi računa i o nizu drugih stvari. Primjerice, dok se sudi za Podravku, ne može se suditi Sanaderu za MOL, jer je Polančec optužen u oba predmeta. Nadalje, dok se sudi za Podravku, ne može se i Ježiću jer je Marijan Hanžeković branitelj u oba slučaja. Kao v. d. predsjednika suda, Turudić će se morati baviti kombinatorikom i rasporedom svih suđenja, a uz to će suditi u najznačajnijem predmetu – optužbi koja zbog korupcije obuhvaća bivšeg premijera, te šefa mađarske naftne kompanije. Taj predmet već sada ima veliku političku težinu jer se s jedne strane radi o Ini, a time i državnim interesima i hrvatskoj energetskoj politici. S druge strane, prisutan je međunarodni faktor budući da predmet dira u interese mađarske naftne kompanije, a time i države jer Mađarska ima 24 posto vlasničkog udjela u MOL-u.

Život pod zaštitom

No, za Turudića, s obzirnom na iskustva, nema bojazni da se neće znati s time nositi. Podsjetimo da je osudio Hrvoja Petrača, da je bio prvi sudac koji je zbog korupcije oduzeo svu imovinu kojoj se nije dokazalo legalno podrijetlo (slučaj Dubai). Osim toga, povremeno je morao živjeti pod policijskom zaštitom, a više puta javno se morao braniti od optužbi da mu je Vladimir Šeks politički pokrovitelj.

Ključne riječi

Komentara 11

MI
mica1111
12:11 08.07.2011.

...što ne prebace malo predmete kod Ike Šarić na riječki sud...a ona bi mogla suditi i Sanaderu...

MI
mica1111
12:12 08.07.2011.

...ah,sad sam malo pročitala...znači već je napravljen deal sa bivšim premijerom...:)))

MI
mica1111
12:09 08.07.2011.

...naravno...on je pravosudni dželat...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije