Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VISOKI KAZNENI SUD

Sud potvrdio kaznu Škari: Mora ići u zatvor zbog silovanja

Damir Škaro izašao iz istražnog zatvora
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/3
16.04.2024.
u 14:41

Visoki kazneni sud potvrdio je presudu Županijskog suda u Velikoj Gorici kojom je Damir Škaro osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog silovanja i spolnog uznemiravanja poslovne tajnice

Visoki kazneni sud je potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Velikoj Gorici, te je time optuženik pravomoćno osuđen zbog počinjenja kaznenog djela silovanja i spolnog uznemiravanja. Riječ je o bivšem saborskom zastupniku i osvajaču brončane medalje u boksu Damiru Škari.

"Visoki kazneni sud odbio je žalbe državnog odvjetnika i optuženika, te je potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Velikoj Gorici. Time je optuženik pravomoćno osuđen zbog počinjenja kaznenog djela silovanja i spolnog uznemiravanja poslovne tajnice na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju dvije godine i šest mjeseci", stoji u priopćenju Visokog kaznenog suda.

Podsjećamo, Škaro je koncem ožujka lani  na Županijskom sudu u Velikoj Gorici nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije i pol godine  zatvora zbog silovanja i seksualnog uznemiravanja  svoje nekadašnje tajnice, koja je u inkriminirano vrijeme također bila zaposlenica AK Siget. Za spolno uznemiravanje izrečena mu je kazna od osam mjeseci zatvora, a zbog silovanja kazna od dvije godine, što je onda objedinjeno u jedinstvenu kaznu od dvije i pol godine. Tužiteljstvo se na nepravomoćnu presudu žalilo, smatrajući da je kazna preniska, a isto tako se žalila Škarina obrana.

Optužnica protiv Škare je podignuta studenom 2019., a u veljači 2020. o njezinoj pravomoćnosti je odlučivao Županijski sud u Velikoj Gorici. No optužnica tada nije postala pravomoćna jer su Škaro i njegova obrana smatrali da su prikupljeni dokazi na kojima je utemeljena nezakoniti. Pojašnjavali su da su svjedoci prilikom davanja iskaza bili pod utjecajem medija. Konkretnije emisije Provjereno Nove TV, jer je žrtva silovanja u toj emisiji javno optužila Škaru da ju je silovao, nakon čega je i uhićen.

Prijedlog Škarine obrane o izdvajanju spomenutih iskaza, kao i biološkog vještačenja, iz kojeg proizlazi da je na žrtvinoj odjeći nađen Škarin DNK, sud u Velikoj Gorici je u veljači 2020. odbio, smatrajući da je riječ o zakonito prikupljenim dokazima. Obrana se nakon toga žalila Vrhovnom sudu, koji im je žalbu koncem svibnja 2020., pa je u lipnju optužnica postala pravomoćna. 

Osim žrtve, tijekom suđenja, (koje je bilo zatvoreno za javnost radi zaštite žrtve i zato što je to uobičajena praksa kod suđenja za seksualna zlostavljanja, op.a.), saslušani su još neki svjedoci te je provedeno biološko vještačenje, koje je za Škaru  bilo nepovoljno jer  se u njemu navodilo da je na gornjem obrubu i patentnom zatvaraču haljine koju je taj dan nosila žrtva, nađen njezin, ali i Škarin DNK. Škarin DNK nađen je i na donjem obrubu iste haljine. 

VIDEO Vatrogasci uklanjaju posljedice nevremena u Gajevoj ulici gdje su grane pale na cestu

Komentara 6

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
15:20 16.04.2024.

Ako je imao sinkopu dok je silovao, treba ga oslobodit.

ZU
zunzara
15:09 16.04.2024.

ajd u buksu članu osuđene zločinačke organizacije

Avatar Behemot
Behemot
17:30 16.04.2024.

Kako je bio 3 godine u pritvoru, on je nakon ove presude slobodan čovjek a država mu mora platiti prekovremene?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije