Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neće van još danima

Sanaderu produljili istražni zatvor, ali su ga zamijenili jamčevinom

sanader - sud (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/8
10.12.2011.
u 10:06

Sanaderov braniteljski tim nije bio zadovoljan, jer smatraju da je odluka Ustavnog suda ona koju je i optužno vijeće trebalo poštovati

Ivo Sanader, bivši premijer, još nekoliko dana zasigurno neće izaći iz istražnog zatvora, ono je što proizlazi iz današnje odluke optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda.

Mora obećati da se neće kriti

Naime, vijeće pod presjedanjem Gordane Mihaele Grahovac produljilo je Sanaderu istražni zatvor, ali ga je zamijenilo jamčevinom od 12,4 milijuna kuna. No, iako Sanaderova obrana tvrdi da je jamčevina već skupljena te da nema prepreke da on odmah izađe van, optužno vijeće u svojoj odluci odredilo je da prije no što Sanader bude pušten iz pritvora moraju biti ispunjeni svi uvjeti.

Odluku vijeća, objasnio je Krešimir Devčić, glasnogovornik suda.

– Rješenje optužnog vijeća mora postati pravomoćno, a nakon što postane pravomoćno, na temelju njega će se provesti jamčevina. Prije no što rješenje postane pravomoćno jamčevina se ne može provesti. Optužno vijeće izreklo je i mjere opreza – oduzimanje putovnice i javljanje sucu istrage svakog prvog ponedjeljka u mjesecu. Okrivljeni Sanader morat će dati izjavu te obećati da se neće kriti – kazao je Devčić. Prema novoj odluci, Sanader će smjeti napustiti Zagreb. Na odluku koju je donijelo optužno vijeće, stranke imaju pravo žalbe u roku od tri dana. O žalbama odlučuje Vrhovni sud, koji nije vezan rokovima, no kako je riječ o pritvorskom predmetu, žalba će vjerojatno biti brzo riješena. Tek nakon toga, mogu se upisati založna prava na nekretnine ponuđene kao jamstvo, odnosno Sanader može biti pušten iz Remetinca. Procedura će potrajati nekoliko dana.

USKOK: Jamčevina je neprimjerena

S obzirom na to da je Ustavni sud ukinuo istražni zatvor koji je Sanaderu odredio sudac istrage, a potvrdilo ga izvanraspravno vijeće, novinare je zanimalo što najnovija odluka zapravo znači. – Komentirati odluke ne želimo, no mogu reći da je optužno vijeće zauzelo pravni stav da je riječ o novoj procesnoj situaciji – kazao je Devčić.

Očekivano, Sanaderov braniteljski tim nije bio zadovoljan jer smatraju da je odluka Ustavnog suda ona koju je i optužno vijeće trebalo poštovati.

– Nakon ovakve odluke, mi ćemo se u ponedjeljak obratiti Ustavnom sudu te ćemo im reći da Županijski sud nije poštovao njihovu odluku. Smatramo da se postupa protiv odluke Ustavnog suda koja je jasna. Osim toga, jamčevinu smo već skupili i mislimo da nema prepreka da gospodin Sanader bude pušten odmah. No ovdje ništa nije kako bi trebalo biti pa očekujemo da gospodin Sanader bude pušten u srijedu – kazala je Jadranka Sloković.

Čedo Prodanović dodao je i da Ustavni sud može direktno od zatvora zatražiti da se provede njihova odluka. USKOK je najavio da će se žaliti na odluku optužnog vijeća, ponajprije zato što smatra da je jamčevina – neprimjerena.

Komentara 99

TT
tTony
17:55 10.12.2011.

covik lici na premiera sta ako je malo ukra ko nije nisu se ljudi obgatili radec u kamenolonima

TE
tean
17:31 10.12.2011.

Ajde dečki - navalite! Možete delati kaj god hoćete. Ak vas strpaju u buksu, nema problema. Platiš sitnicu od 12 miljunčeka i vani si!

OB
-obrisani-
13:47 10.12.2011.

umjesto \"smrt fasizmu \" treba biti izreka smrt vladajucoj mafijaskoj bandi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije