Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA JANAF

Sud potvrdio optužnicu protiv Kovačevića: 'Zaleđe mi ne treba, ja sam kreirao politiku u ovoj državi'

Zagreb: Dragan Kova?evi? svjedo?i pred Nacionalnim vije?em za pra?enje provedbe Strategije suzbijanja korupcije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
16.05.2023.
u 12:15

U aferi Janaf, uz Dragana Kovačevića, USKOK tereti i Krešu Peteka, Vladu Zorića, Damira Vrbanca, Vatroslava Sablića, Ivana Širića i Edu Seifrieda

Optužnica u aferi Janaf, koja je svojedobno uzdrmala politički vrh države danas je potvrđena na zagrebačkom Županijskom sudu na novoj sjednici optužnog vijeć.Na zadnjoj, lani u studenome, obrane predvođene Draganom Kovačevićem tražile da se iz spisa neki dokazi izdvoje kao nezakoniti. Optužno vijeće tada im je zahtjev odbilo, obrane su se žalile Visokom kaznenom sudu (VKS), no i VKS im je žalbe odbio, potvrdivši odluku optužnog vijeća. Jelena Baterelo, braniteljica Dragana Kovačevića kaže da oni i dalje smatraju kako je optužnica politički montirana.

Kovačević je pak kazao da u optužnici nema dokaza protiv njega te je apelirao da postupak traje što kraće. Kazao je da bi radije da ga osude za godinu dana, nego da mu suđenje traje 10 godina pa da ga tada oslobode. Upitan je li imao političko zaleđe kazao je da njemu zaleđe ne treba jer je on kreirao politiku u ovoj državi. Tvrdi da mu Krešo Petek nije dao novac već bučino ulje, da nitko od svjedoka iz kluba u Slovenskoj nije saslušan, a upitan hoće li suđenje iskoristiti i da bi se razračunao sa Stjepanom Adanićem i  Vladislavom Veselicom koji su sada u upravi Janafa kazao je da su "jadni što su živi".

Obranama su bile sporne snimke tajno snimljenih razgovora, nalaz financijskog vještaka te zapisnici o pretragama doma i osoba pojedinih optuženika. Braniteljska klupa tražila je da se  tajno snimljeni razgovori izdvoje iz spisa kao nezakonit dokaz, tvrdeći da nalozi sudaca istrage nisu dostatno obrazloženi, što je već standardni zahtjev obrana na optužnim vijećima. Tražili su da se iz spisa kao nezakonit dokaz izdvoji nalaz i mišljenje financijskog vještaka jer u nalogu za vještačenje nije navedeno razdoblje vještačenja, no stav VKS-a je bio da obrana tu ne problematizira zakonitost dokaza već vjerodostojnost. Isto tako VKS je smatrao da su pretrage doma i osoba bile zakonite, a tvrdnje obrane da svjedoci pretrage nisu bili istodobno prisutni, obrana prema stajalištu VKS-a nije dostatno argumentirala.

U aferi Janaf USKOK, uz Dragana Kovačevića, tereti i Krešu Peteka, Vladu Zorića, Damira Vrbanca, Vatroslava Sablića, Ivana Širića i Edu Seifrieda. Prema optužnici, USKOK tereti Kovačevića da je s Krešom Petekom dogovorio da će Petekovoj tvrtki Elektrocentar Petek davati poslove s JANAF-om u zamjenu za novčanu nagradu. U tom djelu Kovačeviću su, tvrdi USKOK, "pomagali" Zorić, koji je bio direktor Sektora sigurnosti i zaštite u JANAF-u, te Vrbanc, koji je bio direktor Sektora transporta nafte u JANAF-u. Oni su poduzimali sve što je bilo potrebno da Petek dobije poslove, a zauzvrat im je, tvrdi USKOK, dao mito. Konkretnije, prema USKOK-u, Kovačević je od Petaka primio ukupno 6,2 milijuna kuna u gotovini, Zorić oko 550.000 kuna u gotovini, a Vrbanc ukupno oko 600.000 kuna u gotovini. Za taj novac, prema optužnici, investicije za koje je Petak bio zainteresiran završile bi u Planu investicija JANAF-a, nakon čega bi on prije ostalih zainteresiranih dobio tehničku dokumentaciju i specifikacije. USKOK tvrdi da je Petak, zahvaljujući svemu tome te uz pomoć Kovačevića, Vrbanca i Zorića, dobio poslove s JANAF-om vrijedne 64, 4 milijuna kuna.

Kovačević se tereti da je po sličnom modalitetu "poslovao" i s Ivanom Širićem, vlasnikom i direktorom tvrtke Cefis te Edom Seifriedom, direktorom i vlasnikom MGS grupe. Njihove tvrtke su, tvrdi USKOK, dobile  milijunske poslove s Janafom, a njih su dvojica zauzvrat Kovačeviću platiti stanove i automobile.

Afera Janaf ima i krak u kojem je optužnicu podigao Ured europskog javnog tužitelja (EPPO). Tamo je bilo optuženo 10 osoba, s tim da je petero priznalo krivnju i nagodilo se s EPPO-om. Među onima koji krivnju niječu jesu Petek, Dražen Barišić i Vinko Grgić, a optužnica protiv njih nedavno je postala pravomoćna. U međuvremenu, USKOK je pokrenuo još jednu  istragu protiv Kovačevića i Peteka zbog mita.

Kovačević od početka tvrdi da ga USKOK lažno tereti i sporna mu je i optužnica i nalaz kojim je vještačena njegova imovina i utvrđen nesrazmjer, a nakon zadnje sjednice optužnog vijeća poslao je priopćenje u kojem je sve to ponovio.

– Ova lažna optužnica došla je u fazu formalnog potvrđivanja, a iz iste su vidljive potpuno iskonstruirane pretpostavke bez ikakvih dokaza i potpuno lažne optužbe koje nemaju uporište ni u jednom pravnom aktu društva. Tužitelj se svim snagama trudio da lažima i iskonstruiranim pretpostavkama bez ijednog dokaza sastavi ovu optužnicu. ....Tužitelj, da se ne bi osramotio, digao je optužnicu kao da je pisao loš krimi roman, čak citirajući i Balaševićeve pjesme... – naveo je Kovačević u studenome lani.

VIDEO Dragan Kovačević pušten iz pritvora

Komentara 7

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
09:34 16.05.2023.

Prije će se Kovačevićevi unuci na fakultet nego se završi ovaj sudski proces.

DU
Deleted user
10:54 16.05.2023.

prije ce kovacevic dobiti rjesenje o mirovini nego konacnu sudsku presudu...itd

OS
oszg
10:50 16.05.2023.

Kuda se toliko žurite sa optužnicom, pa nije još dvadeset godina prošlo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije