Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potraga se nastavlja

Paravinja na sudu u BiH: Nisam kriv, izjavu su iznudili batinama!

paravinja (1)
Foto: Željko Miličević
1/17
06.07.2011.
u 09:19

Sud BiH u ponedjeljak odlučuje o Paravinjinu izručenju Hrvatskoj. Potraga za Antonijom i dalje neuspješna.

– Nisam kriv – kazao je danas pred sudom u Sokocu Dragan Paravinja, kojeg pravosuđe BiH tereti za pokušaj silovanja 28-godišnje djevojke 2002. godine. Paravinja je kazao da razumije optužnicu, ali se ne želi izjašnjavati o njoj.

– Svoju sam izjavu već dao, a kako sam u Banjoj Luci pretučen i od mene je iznuđena izjava, uopće nemam volje i želje da bilo što kažem – kazao je Paravinja.

Ipak, zatražio je da medicinski vještak, koji je bio pozvan na suđenje za pokušaj silovanja, izvještači modricu koju ima na leđima, što je sutkinja odbila jer nema veze s postupkom u tijeku.

Optužnica je podignuta 2002. godine, a kad su pravosudna tijela ustanovila da se Paravinja nikada neće pojaviti na sudu, 2005. godine raspisana je tjeralica, a ona je i razlog što ga sada drže u pritvoru. Kao i Antoniju Bilić, Paravinja je žrtvu povezao automobilom. Djevojka duge crne kose, visoka 170 centimetara u trapericama i košulji, nalik nestaloj Antoniji, stopirala je prema Jahorini gdje su bili izbjeglički kampovi. Povezao ju je pa se odvezao u Dvorišta na Palama gdje je skrenuo na neki puteljak te izišao iz auta i pokušao silovati djevojku.

Iz njegova iskaza proizlazi da je on tijekom vožnje stekao dojam da djevojka želi stupiti u odnos s njim i da je zato pokušao, ali kad je vidio da ona ne želi, dao joj je  bocu vode. Žrtva je tako uspjela pobjeći i zgrabiti ključeve auta i baciti ih. Došla je do sela i potražila pomoć, a Paravinja, koji je auto pokušao "upaliti na kleme", ubrzo je uhićen.

Policajac koji je bio na očevidu pamti da je djevojka bila raščupane kose i da joj je curila krv iz usne. Liječnici su joj utvrdili lakše tjelesne ozljede.

Za kazneno djelo za koje ga terete mogao bi dobiti od jedne do deset godina zatvora.

Suđenje se nastavlja u utorak. 

Prema ročišniku na internetskim stranicama Suda Bosne i Hercegovine za ponedjeljak 11. srpnja zakazano je ročište na kojemu će se odlučivati o zahtjevu hrvatskog Ministarstva pravosuđa za izručenje Dragana Paravinje (43), kojega Hrvatska tereti za pokušaj silovanja i teško ubojstvo 17-godišnje Drnišanke Antonije Bilić.

Paravinjina odvjetnica kazala je da ne zna kako će se njezin klijent očitovati o izručenju, a što se tiče ozljeda za koje Paravinja tvrdi da su nastale pri ispitivanju u Banjoj Luci, ispričala je da je klijenta savjetovala da zatraži liječnički pregled. Je li on to učinio, ne zna jer joj nije rekao. Odvjetnica pretpostavlja da odluka o izručenju u ponedjeljak neće biti donesena.

Sud u Sokocu dopustio je da se Paravinja 11. srpnja na sudu u Sarajevu izjasni o zahtjevu za izručenje Hrvatskoj, no ne zna se što će biti s postupkom za pokušaj silovanja. Bude li donesena odluka o Paravinjinu izručenju RH, vjerojatno će se i postupak ustupiti zemlji izručenja.

U isto vrijeme u Hrvatskoj i dalje traje opsežna potraga za djevojkom koja je posljednji put viđena 7. lipnja u jutarnjim satima kako ulazi u kamion D. Paravinje. Premda su forenzička vještačenja utvrdila da je Antonia Bilić uistinu bila u Paravinjinu kamionu te se s njim sukobila, o čemu svjedoči krv pronađena u kabini kamiona, i unatoč Paravinjinu priznanju da je zadavio Antoniju i njezino tijelo bacio u rijeku Krku, istražitelji još uvijek tapkaju u mraku.

U sklopu potrage danas će se pretraživati donje jezero na Brljanu te dio isušena Brljanskoga jezera uz most, kao i tok rijeke Krke od Bilušićeva buka do Brljanskoga jezera. Pretraživat će se dionica ceste od Brljana do Drniša, a MUP-ov helikopter pretraživat će cestu na relaciji Gračac – Pađani.

U današnjoj potrazi sudjeluje više od 170 osoba i to većim dijelom policajci interventne, specijalne i kriminalističke policije, a u pretrazi kao i do sada sudjeluju ronioci Hrvatske vojske, pripadnici Gorske službe spašavanja sa psima te vatrogasci.

Glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan u srijedu poslijepodne potvrdio nam je da su speleolozi GSS-a istražili dvije jame na području Bilišana i obližnjeg Zelengrada, no da u njima nisu ništa pronašli. Potraga za Antonijom Bilić u četvrtak ujutro trebala bi početi uz državnu cestu od Obrovca prema Gračacu.

Komentara 68

OB
-obrisani-
00:32 07.07.2011.

tu ustašku kurvetinu nije trebalo silovati, sama mu je dala ko i sve ustaške kurvetine željne kurca

PA
palma123
11:21 07.07.2011.

nek ga daju meni na 5 minuta...fino bi sve priznao

OB
-obrisani-
22:24 06.07.2011.

Zivot CETNIKA nis nevrijedi manje od zivota jedne MACKE,heehehehhehh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije