Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga sudaca:

Suci moraju imati imunitet kao i zastupnici

'11.03.2010., Zagreb - Djuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
'Marko Prpic/PIXSELL'
05.02.2013.
u 16:47

Odgovornost - Prema prijedlogu Ministarstva, suce bi se moglo kazneno procesuirati bez dopuštenja DSV-a.

Koncept imuniteta sudaca kako ga predlaže Ministarstvo pravosuđa korak je nazad u dosegnutim jamstvima neovisnosti i samostalnosti sudaca, kaže se u primjedbama Udruge hrvatskih sudaca na konačne prijedloge Zakona o sudovima i Zakona o Državnom sudbenom vijeću.

Protiv izvještaja Saboru

Sucima ostaje apsolutni imunitet za mišljenje ili glasovanje pri donošenju sudske odluke. Počine li kazneno djelo u obnašanju sudačke dužnosti, ne može ih se procesuirati bez odobrenja DSV-a, osim ako su zatečeni u činjenju kaznenog djela za koje se može izreći više od pet godina zatvora. Dopuštenje DSV-a ipak će trebati i kad netko privatno tuži suca, recimo za klevetu. U ostalim slučajevima za kazneni progon suca dopuštenje DSV-a nije potrebno, za razliku od zastupnika o čijem imunitetu i tada odlučuje Sabor.

\"Ako se želi dosljedno i institucionalno poštovati načelo trodiobe vlasti, tada je nužno položaj sudaca i saborskih zastupnika u svemu izjednačiti pa i kada se govori o imunitetu sudaca\", primjedba je UHS-a s potpisom predsjednika Đure Sesse, suca Vrhovnog suda. Imunitet sudaca kakav imamo, dodaju, nikada nije bio prepreka ustanovljenju odgovornosti sudaca niti je riječ o osobnoj privilegiji, već postoji kako bi suci mogli neovisno obnašati dužnost. Suci se pozivaju i na međunarodne dokumente pa i Europsku povelju o zakonima za suce u kojoj se traži da se dosegnuta jamstva neovisnosti sudbene vlasti ne smanjuju.

Suci u više primjedbi štite svoju neovisnost pa traže da se iz prijedloga izbriše \"ministar(stvo) pravosuđa\" gdje god ih se uvodi u procese unutar sudbene vlasti. Zbog trodiobe u kojoj su sve tri vlasti ravnopravne i jednake, traži se brisanje odredbe kojom bi se predsjednika Vrhovnog suda obvezalo da podnosi godišnji izvještaj Saboru. Sličan pokušaj spriječen je i 2010., a UHS se u čudu pita i koja bi bila posljedica neprihvaćanja tog izvješća.

Udruzi sudaca i dalje je sporno što sucu koji postane ministar pravosuđa, njegov zamjenik ili pomoćnik ili na prijedlog Vlade bude imenovan u međunarodnu misiju, organizaciju ili nesudsku dužnost u međunarodnim sudovima, sudačka dužnost miruje, ali im teče sudski staž. Time se krši trodioba vlasti te se upozorava da je sucima zabranjen politički angažman, a navedene funkcije izvorno i suštinski su političke. UHS se protivi i sigurnosnoj provjeri za uskočke suce jer se i u drugim predmetima suci dotiču sigurnosnih problema zemlje.

Stotinu obrazloženja!?

Uvođenje obveze DSV-u da obrazloži svaku odluku o imenovanju sudaca izaziva dvojbe odnosi li se to na sve pa i neimenovane kandidate jer bi onda nekad trebalo napisati stotinjak obrazloženja, koliko kandidata zna biti. Kod premještaja sudaca na drugi sud vodi se računa o kvantiteti i kvaliteti rada sudaca, dok se kod napredovanja vodi računa o čitavom nizu aktivnosti koje nemaju veze s obavljanjem sudačke dužnosti, napominje Udruga hrvatskih sudaca. Postoji li sumnja na trajni gubitak sposobnosti za obnašanje sudačke dužnosti, sudac je dužan podvrgnuti se liječničkom pregledu, obveza je koja se uvodi, a kojoj se UHS protivi jer je ponižavajuća i protuustavna jer se ni jedan drugi dužnosnik ne obvezuje na takvo što.

Jedna od značajnijih primjedaba eksperata EU odnosila se na prijašnje rješenje po kojem je ministar pravosuđa imenovao predsjednike sudova, a sada se predlaže da i ministar daje mišljenje o kandidatima za predsjednika suda, što je korak natrag.

Na prijedlog koji bi omogućio neograničeni uvid u imovinske kartice sudaca, UHS uzvraća kako je taj prijedlog neodgovoran ne samo prema dignitetu sudaca već i prema njihovoj osobnoj sigurnosti.

>>Turudić: Bit će loših presuda jer suci za novi zakon nisu educirani

Komentara 13

MC
mcmarko
16:54 05.02.2013.

što će vam imunitet? pa svi suci rade svoj posao pošteno. Dvije makaranke ubijene, Luka Ritz, horvatinčić, rukovanje prstom u gu.... Znam suce i sutkinje koji su najgori ljudski ološ. Nesposobni a podobni. Neke je i drug sessa instalirao. imaš mandat i onda ideš na reizbor.

DU
Deleted user
16:58 05.02.2013.

Suci moraju imati imunitet kao i zastupnici /* */ Suci ne mogu imati imunitet zastupničkog oblika, jer nisu birani na izborima. Može se dogovorom doći do nekog drugog oblika imuniteta uz istovremeno definiranje modela nadzora/kontrole rada sudaca od strane Sabora,, npr. donošenje svih odluka dvotrećinskom većinom.

Avatar CRACKER_JACK
CRACKER_JACK
16:51 05.02.2013.

veliko je pitanje da li suci moraju imati imunitet, nakon svih neregularnih situacija sa sudstvom i dosadašnjim radom u kojem je samo sirotinja ispaštala, a nitko krupan, a zlodjela su više nego očita!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije