Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravosuđe

Suci za mladež pišu ministru: Maloljetnički zatvori su sramota!

zatvor, maloljetnici
Jurica Galoić/Pixsell
14.06.2010.
u 11:55

"Maloljetnike smještamo u ustanove s objašnjenjem da na slobodi nemaju dobar nadzor, ali, na žalost, ispada da ga nemaju ni tamo", pišu suci.

Suci za mladež, ogorčeni katastrofalnim uvjetima u odgojnim zavodima i maloljetničkom zatvoru u Požegi, ovih će dana uputiti pismo ministarstvima pravosuđa i zdravstva u kojem će zatražiti da se napokon prestanu ignorirati maloljetnici koji su iz nekih razloga prešli na drugu stranu zakona (ondje su smještena i djeca ovisnika, op. a.) te da im se omogući kvalitetan preodgoj s dovoljno stručnog osoblja i zadovoljavajući smještaj – sve što im po zakonu i pripada.

Djeca bez nadzora

– Maloljetnike smještamo u ustanove s objašnjenjem da na slobodi nemaju dobar nadzor, ali, na žalost, ispada da ga nemaju ni tamo – rekla je sutkinja Vrhovnog suda Lana Petö Kujundžić na nedavno održanom skupu sudaca za mladež i stručnih suradnika zagrebačkoga Županijskog i Općinskog suda. Izneseni su podaci sramotni: u maloljetničkom zatvoru o 27 mladića brinu se samo dva odgojitelja i 22 pravosudna policajca! Isti broj odgojitelja skrbi se u Odgojnom zavodu Turopolje za njih petnaest. Suci zahtijevaju da svako dijete ima svojeg odgojitelja.

U Požegi su donedavno bila dva zahoda na njih gotovo trideset, no nakon što su tri sobe dobile svoju kupaonicu, situacija se malo popravila. U Odgojnom domu Ivanec smještaj, tvrde, također ne odgovara nužnim kriterijima. Suci, kojima očito nije svejedno kamo šalju mlade osuđenike, i za Turopolje imaju niz ozbiljnih pritužaba. O uvjetima života u zavodu kažu da "ne samo što je standard izrazito nizak i uvjeti nehumani nego i ugrožava živote kad je posrijedi sanitarni trakt".

Osim toga, velikim problemom smatraju izoliranost Odgojnog zavoda Turopolje, koji je, podsjetimo, 1994. iz Gline trebao biti samo privremeno premješten na osamu u blizini Velike Gorice. No za uređenje, koje stoji oko šest milijuna kuna, koje uključuje odvojene paviljone za manje skupine mladića, država nikad nema novca.

Loša psihijatrijska pomoć

Suci takve odgovore ne prihvaćaju, nego žestoko poručuju da se za tu malu skupinu mladih, koja je samo tri posto ukupne zatvorske populacije u zemlji, novac mora naći. Psihijatrijska pomoć je nedostatna, a mogućnosti obrazovanja, dodaju suci, ni u Turopolju ni u Ivancu nisu u skladu s interesima maloljetnika jer je uglavnom riječ o nedovoljno traženim zanimanjima, poput pomoćnog konobara i kuhara, s čime im se znatno smanjuje mogućnost zapošljavanja i nastavak obrazovanja. Velik je problem i što u tim ustanovama nema uvjeta za podjele na manje skupine i odvajanje maloljetnika od starijih mladića.

Komentara 9

UK
Ugo Kajvez
15:19 14.06.2010.

Totalna moralna i svaka druga propast društva sa takvim ustanovama, ugledali se na amere i englezera, svaka vam čast ............

Avatar punkufer
punkufer
12:54 17.06.2010.

Pa tko ih j...!!!! Nisu u zatvoru da im bude lijepo!!! Kažnjeni su zbog kriminala i ne zaslužuju nikakav komfor! Kakve su to gluposti?? Ovo društvo ide u ku... baš zbog ovakvih idiotarija - brinemo o nekakvim pravima kriminalaca umjestosto da se te smradove natjera da rade nešto korisno i da vrate dug društvu i onima koje su pokrali. Pa nih su BATINE, kugla za nogu i na rad u kamenolom. Ili na Velebit saditi šumu. NEMOJ SE BAVITI KRIMINALOM I NEĆEŠ IĆI U ZATVOR U KOJEMU JE TIJESNO, NEUDOBNO, A HRANA NIJE KAO U RESTORANU!!!

GO
gordonic
12:08 14.06.2010.

Hvala bogu da i ti ljigavci napokon reagiraju!! Samo nitko ne reagira na jos puno odvratnije stanje u zatvorima za odrasle a ne zaboravimo da njih tamo preko 80% nisu ni ubojice ni korumpirane lopine nego ljudi s nekakvim bezveznim djelima na kojima drzava trenira strogocu da i mi ostali vidimo kako uvijek treba bit \"posten i poslusan\"!! Samo je problem to sto bi bas ti koji djele pravdu i sude drugima cesto trebali zavrsavat tamo! Ali ima ono vjecno pitanje: \"A tko ce cuvati cuvare\"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije