Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najbolji u 2011.

Styrijinoj Jasni Zemljić nagrada za 24sata

Jasna Zemljić (1)
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/4
25.11.2011.
u 19:00

Poduzetnik godine je Dubravko Hoić iz Calzedonije, najbolji menadžeri velikih tvrtki su Gordana Deranja iz Tehnomonta i Josip Mihalić iz krapinskog Jedinstva

Model kapitalizma kakvog danas poznajemo, onaj koji je baziran na financijskim balonima, je potrošen te treba težiti modelu baziranom na društveno odgovornom poslovanju i održivom razvoju, a da je i takvo poslovanje moguće pokazuju i iskustva ovogodišnjih laureata za najboljeg menadžera hrvatske, smatra Vladimir Ferdelji, predsjednik Udruge menadžera CROMA-e.

Na svečanoj dodjeli nagrada za 12 menadžera u devet kategorija, koje je održano pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića i medijskim sponzorstvom Poslovnog dnevnika, Ferdelji je kazao da samo uspješni menadžeri koji baziraju poslovanje svojih tvrtki na stvaranju novih vrijednosti mogu Hrvatsku izvući iz krize. Primjer takve tvrtke je i 24sata čija je osnivačica Jasna Zemljić dobila nagradu CROMA-e za najboljeg projekt menadžera.

Žiri ove Udruge je Zemljić, aktualnoj generalnoj direktorici Styria Media International AG za Hrvatsku, dodijelio godišnju nagradu za najbolje vođeni projekt u konkurenciji velikih društava i to za ostvareni tržišni i poslovni uspjeh „24sata“ koji, prema ocjeni stručnog žirija, predstavlja primjer uspješnog poduzetništva u medijskoj industriji. Po financijskim rezultatima 24sata najprofitabilnija je medijska kuća u Hrvatskoj i jedna od najprofitabilnijih u regiji s prošlogodišnjim prihodom od 270 milijuna i dobiti od gotovo 50 milijuna kuna.

Poduzetnik godine je u ovogodišnjem izboru CROMA-e Dubravko Hoić, član uprave varaždinsko-talijanske tekstilne grupacije Calzedonia. Ova tvrtka je dosad uložila više od 800 milijuna kuna u izgradnju pogona i trgovačkog lanca u Hrvatskoj u zadnjih 10-ak godina. S prvim danom ulaska Hrvatske u EU, Calzedonia namjerava u Varaždinu otvoriti i svoj centralni europski distributivni centar u koji će se dotad uložiti dodatnih 100 milijuna eura.

Najbolji menadžeri u konkurenciji velikih tvrtki su Gordana Deranja, predsjednica uprave pulske grupe Tehnomont te Josip Mihalić, prvi čovjek krapinske metalne industrije Jedinstvo. Tehnomont je tvrtka koja se bavi brodogradnjom, nautikom te obnovljivim izvorima energije. Ova pulska kompanija je najpoznatija po svojim specijalnim plovilima visoke vrijednosti poput koćarica i izletničkih brodova te posebno patrolnih čamaca. Najnoviji projekt Tehnomonta je brod od aluminija, keramike i stakla koji će se proizvoditi za plovidbu po londonskoj Temzi. Iako je to danas manje poznato, početkom 1970-ih je upravo Tehnomont proizveo prvi solarni kolektor u bivšoj Jugoslaviji.

Krapinsko Jedinstvo je pak klasična metalurška tvrtka koja u svojoj ponudi ima razne modularne objekte za škole, dječje vrtiće, urede, autobusne stanice. Čak 40 posto svojeg prihoda od 300 milijuna kuna godišnje Jedinstvo ostvaruje u inozemstvu. Predsjednik Nadzornog odbora krapinske tekstilne industrije Kotka, Ivan Cerovečki, postao je ovogodišnji CROMA-in laureat u konkurenciji srednjih tvrtki.

Kotka se bavi proizvodnjom muških odijela, a što je prema riječima samog Cerovečkog, jedan od najzahtjevnijih procesa u tekstilnoj industriji. "I danas ljudi sudjeluju u čak 83 posto izrade muškog odijela, a samo 17 posto otpada na strojeve. Usprkos tehnološkom razvoju nitko nije uspio razviti robota koji bi obavio taj posao. Standardno odijelo se sastoji od 176 dijelova koji se moraju obraditi u 168 operacija", pojasnio je Cerovečki.

Vitomir Klasić, direktor i vlasnik tvrtke Ivanićplast iz Ivanić Grada najbolji je menadžer u konkurenciji malih tvrtki. Ovo poduzeće je do 1990-ih bila regionalni lider u proizvodnji potrošačke plastike za tržište od 150 milijuna ljudi. No, raspadom Jugoslavije i promjenama koje su uslijedile u čitavoj Europi, tvrtka je došla u probleme koji su rezultirali stečajem krajem 1990-ih.

CROMA je za najbolje mlade menadžere proglasila Vedrana Gržetića, direktora opatijskog hotela Milenij Grand Hotel 4 opatijska cvijeta te Gordanu Puhelek, suosnivačicu i direktoricu obiteljske tvrtke Mikronis. Puhelek, koja je tvrtku pokrenula sa svojim suprugom, drži oko 10 posto hrvatskog tržišta prijenosnih računala, a sve više ulazi i u sistemsku integraciju. U konkurenciji javnih poduzeća najbolja menadžerica je Katica Pupić-Bakrač, ravnateljica Zračne luke Zadar. Ta je tvrtka uspjela ove godine udvostručiti broj putnika u odnosu na rekordne rezultate krajem 1980-ih godina s ostvarenih 285 tisuća putnika.

Plan za narednu godinu je povećanje broja putnika za 20 posto. Ivana Kolar, predsjednica uprave Termi Tuhelj je najbolja menadžerica u konkurenciji inozemnih poduzeća. Naime, ove zagorske toplice posluju u sklopu slovenskih termi Olimia. CROMA je ove godine dodijelila nagrade za životno djelo doajenima hrvatskog gospodarstva – Alojziju Šestanu iz tvrtke Šestan-Busch iz Preloga te Dragutinu Špiljaku, predsjedniku uprave Vetropacka iz Huma na Sutli.

Ključne riječi

Komentara 2

LU
lutomirski
07:53 28.11.2011.

bojim se samo da ne zavrse u Remetincu....!!!! ti pobjednici godine ????

PP
Pink Panter
14:39 28.11.2011.

24 sata je smeće. To se čak ni novinom ne može nazvati. Žalibože papira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije