Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedinstven sporazum

Navođenjem izvora štitimo radna mjesta novinara i intelektualni rad

jutarnji, večernji (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
19.01.2011.
u 11:02

Nakladnici Europapress Holding i Styria potpisali sporazum o prenošenju sadržaja. Sporazumom se želi zaštititi nakladnička prava te sprečavanje krađe sadržaja i čuvanje njegove izvornosti.

Negativnoj praksi internetskih portala i televizijskih kuća da preneseni sadržaj iz neke druge medijske kuće predstavljaju kao svoj uradak napokon bi mogao doći kraj. Prvi korak u sređivanju tih odnosa na tržištu učinile su dvije najveće hrvatske nakladničke kuće – Europapress Holding (EPH) i Styria Media Group AG – potpisavši jučer sporazum o prenošenju sadržaja. Riječ je o jedinstvenom sporazumu koji uređuje način prenošenja sadržaja i tako u konačnici sprečava njegovu krađu kojoj su čitatelji svakodnevno svjedočili.

Link na članak

Jer nije se jednom dogodilo da se gledateljima u vijestima ili dnevnicima serviraju, i to kao udarne vijesti, one koje su još tog jutra mogli pročitati u, primjerice, Večernjem ili Jutarnjem listu. Ili da su iste priče kao svoje preuzimali internetski portali bez navođenja izvora sadržaja, odnosno novinske kuće čiji su novinari autori prenesenih članaka. Upravo kako bi se tome napokon stalo na kraj, došlo je do sporazuma između EPH i Styrije, a obje strane njime su se obvezale da će prije svega poštovati upravo izvor prenesenog sadržaja. Dogovoreno je i da će se uz preneseni tekst izdvojiti link koji će čitatelja voditi na izvorni sadržaj.

Sporazumom se također isključuje mogućnost “prepričavanja” sadržaja, čime bi se trebali izbjeći nesporazumi proizašli iz slobodne interpretacije sadržaja. Kada je riječ o prenošenju ekskluziva, pravilo je da se unutar teksta obvezno rabi formulacija “kako prvi javlja”. I iako je činjenica da su se Styria i EPH kao lideri prvo odlučili na “čišćenje” u vlastitom dvorištu, isti pošten odnos očekuju i od svih ostalih igrača u medijskom prostoru.

Podrška HND-a
– Odlučili smo prvo međusobno urediti odnose, a zatim, u suradnji s HND-om, i s ostatkom tržišta. Na taj način štitimo radna mjesta novinara. Ako se ostali ne budu pridržavali ovih pravila, naša je zadaća učiniti sve da zaštitimo autorske sadržaje – kaže Boris Trupčević, voditelj poslovanja Styrije za Hrvatsku. Da se ljudski rad više ne smije krasti istaknuo je i Tomislav Wruss, predsjednik uprave EPH medija, dodavši kako je intelektualno vlasništvo u 21. stoljeću roba koja je najugroženija.

– Ovim će se sporazumom zaštititi informiranje građana i tržište te će se napokon znati pravila igre – dodao je Wruss. Potpisivanje sporazuma podržao je i predsjednik HND-a Zdenko Duka, kojemu je, uz navođenje izvora, važno i da se pri preuzimanju sadržaja navede ime novinara koji je preuzeti tekst napisao.

>>Pročitajte cijeli Sporazum

Komentara 30

DU
Deleted user
11:36 19.01.2011.

Ali i dalje budu jedni drugi radili i pisali u korist Hrvatskih političara a protiv Hrvatske države i njenih građana, svaki puta kada budu obmanjivali javnost u korist političara.

OB
-obrisani-
15:26 19.01.2011.

Njemački WAZ većinski vlasnik EPH Najveći vlasnici medija u Hrvatskoj su stranci. To je u prvom redu njemačka grupacija Westdeutche Allgemeine Zeitung Medien Gruppe, (WAZ), koja je najveći dioničar Europapress Holdinga (EPH). Udio WAZ a u EPH je 50 posto.. Manjinski vlasnik, koji je ujedno i šef uprave, Nino Pavić ima 25 posto, a Miroslav Kutle 25 posto. Kutle je nedavno za otkup svoga udjela od Pavića tražio 40 milijuna eura, no Pavić mu nudi 25. Još se ne zna je li to Kutle prihvatio niti se zna kupuje li to Pavić svojim novcem ili za nečiji račun. Nino Pavić inače za sobom ima dugačku novinarsku karijeru. Svojedobno, u bivšoj je državi bio glavni urednik \'Poleta\', glasila Saveza socijalističke omladine Hrvatske. Westdeutche Allgemeine Zeitung i EPH izdavači su največeg broja \'hrvatskih\' novina i publikacija. Procjenjuje se da njihov udio pokriva oko 60 posto ukupnog medijskog prostora u RH. Od novina, to su: Jutarnji List, Slobodna Dalmacija, Sportske novosti, Slavonski dom, Dubrovački vjesnik, Šibenski list. Među WAZ ovim publikacijama su i: Globus, Arena, Auto klub, Auto blic, Gloria, Cosmopolitain, Moto Klub, Teen, Moja tajna, O.K., Grazia, Playboy, Tena i Vita. Westdeutche Allgemaine Zeitung pokrenut je 1948. godine uz Odobrenje br. 192 tadašnjih engleskih okupacionih vlasti. WAZ-ov glavni izvršni direktor od 2002. je Bodo Hombach, svojevremeno jedan od najutjecajnijih političara njemačke Socijaldemokratske stranke (SPD). Bodo Hombach bio je šef kabineta njemačkog kancelara Gerharda Schrödera od 1998. do 1999. godine, a zatim i Glavni koordinator EU Pakta o stabilnosti jugoistočne Europe (1999-2002). Hombach je nedavno izjavio jednom svom tjedniku:- \'Htio bih se od Zagreba do Düsseldorfa voziti bez putovnice\'. Pored tiskanih izdanja i brojnih internetskih portala, WAZ je također uspostavio i vlastitu novinsku agenciju – EPEHA te fotoagenciju CROPIX, a s obzirom da imaju i svoju tiskaru, uz novine su počeli prodavati i knjige i DVDe iz vlastite proizvodnje. U novije vrijeme, EPH pokušava oslabiti Hrvatsku izvještajnu novinsku agenciju (HINA) forsirajući sve više svoju EPEHA. Većina publikacija EPH su prestale HINI plaćati pretplatu, a kada im zatreba, onda prepisuju vijesti iz onih publikacija poput Slobodne Dalmacije, koja još uvijek plaća pretplatu. Hrvatsko novinarsko društvo nedavno je zatražilo da se konačno objavi tajni ugovor kojim je Sanaderova Vlada 2005. godine prodala Slobodnu Dalmaciju WAZu i Europapress Holdingu. Unatoč tom apelu Ugovor o prodaji još uvijek se drži u tajnosti. Osim u Hrvatskoj, WAZ danas kontrolira brojne medije i u susjednim zemljama. U Srbiji, WAZ je većinski vlasnik novosadskog Dnevnika i njihove tiskare, te 50 postotni vlasnik beogradske Politike i Sportskog žurnala. Također su vlasnici žurnala Autobild i distributerske firme Štampa. U Crnoj Gori su 50 postotni vlasnici Vijesti a u Makedoniji većinski vlasnici Dnevnika, Utrinskog Vjesnika i Vesti.

LA
lakoćemo
22:44 19.01.2011.

Rečenica u naslovu je nepotpuna. Treba:....radna mjesta novinara i intelektualni rad poštene inteligencije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije