Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna

Studenti u Ljubljani molotovljevim koktelom i jajima napali parlament

Ljubljana
Večernji list
19.05.2010.
u 15:51

Prosvjednici su na zgradu parlamenta počeli bacati jaja, kamenje, staklenke i palice, a na vrata su bacili molotovljev koktel koji je uspio zapaliti obližnje grmlje. Na zgradi je razbijeno 10 prozora.

Gotovo deset tisuća slovenskih studenata i đaka prosvjeduje protiv najavljenih reformi rada studentskih servisa i socijalne politike koje je najavila vlada lijevog centra Boruta Pahora.

Prosvjednici su nakon mirnog okupljanja pred Prešernovim spomenikom u središtu Ljubljane, gdje su dobili potporu Dušana Semoliča, predsjednika najveće slovenske sindikalne organizacije Saveza slobodnih sindikata Slovenije, otišli pred zgradu Državnog zbora gdje su organizatori prosvjeda izgubili nadzor nad događanjem.

Prosvjednici su na zgradu parlamenta, zaštićenu jakim policijskim snagama koje su napravile živi zid, bacali jaja, kamenje, granitne kocke, plastične boce i drvene palice. Prosvjednici su u zgradu ubacili dimnu bombu, a policija je odgovorila suzavcem.

Na pročelju zgrade razbijeni su gotovo svi prozori, ukrasno je žbunje pred zgradom zapaljeno, a policija je nekoliko prosvjednika privela. Policiji su u pomoć priskočili kolege, a pozvani su i vatrogasci. Predsjednica slovenske studentske organizacije ŠOU i suorganizatorica prosvjeda Katja Šoba od izgreda se ogradila, ali je prije toga prosvjednike pozvala da svoje nezadovoljstvo izraze pred zgradom Državnog zbora. Organizatori su nakon prvih izgreda proglasili da je prosvjedno okupljanje studenata završeno.

Premda je među prosvjednicima bilo pojedinaca pod utjecajem alkohola, ozlijeđenih nije bilo, ali je jedna osoba odvezena vozilom hitne pomoći. Zastupnici su zbog izgreda pred zgradom parlamenta prekinuli redovito zasjedanje da se uvjere je li zasjedanje u takvim uvjetima uopće moguće. Predsjednik Državnog zbora Pavel Gantar kaže da je u "takozvanom prosvjedu osim ometanja rada parlamenta nastala i materijalna šteta". Uvjeren sam da stvaranje prividnog izvanrednog stanja nije u interesu nikome u državi, a ponajmanje mladom naraštaju, kazao je Gantar.

Komentara 23

UK
Ugo Kajvez
10:00 20.05.2010.

Ako hoćete vidjeti kako to izgledalo ....... youtube ... . Demonstracije ljubljana 2010 protesti proti malemu delu

Avatar Aristarh
Aristarh
22:15 21.05.2010.

Na slovenskom parlamentu odjednom je osvanuo zapis, prave duše slovenske. Malo je čudno da su svi slovenski mediji objavili te silne polupane prozore a u Hrvatskoj su sve to sakrili. Strah ih rukopisa duše Hrvatske.

ST
standup
01:20 20.05.2010.

da 10 prozora,...mozda 110 prozora...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije