Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBAR ODAZIV

Stručnjaci o trezorcima: Jednostavni su, građani vrlo lako mogu vidjeti koji je prinos

Zagreb: Država izdaje narodne trezorske zapise
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
15.11.2023.
u 08:32

Fina je već nakon prvog dana izvijestila kako se zainteresiranost velika, a da se radi o papirima najviše sigurnosti, smatra i Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga

Od ovoga tjedna građani mogu uložiti u trezorske zapise pa sve do 20. studenog, kada se zatvara prvi krug te otvara drugi za institucionalne ulagače. Nakon narodnih obveznica, država je omogućila građanima i ulaganju u ove vrijednosne papire za koje je minimalnu ulog tisuću eura. Fina je već nakon prvog dana izvijestila kako se zainteresiranost velika, a da se radi o papirima najviše sigurnosti, smatra i Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. 

- Oni mogu biti zanimljivi građanima stoga što su jednostavan financijski proizvod kod kojeg građani vrlo lako vide koliki je prinos. Jasno se vidi da će građani dobiti 37 eura za godinu dana, ako ulože tisuću eura koliko stoji jedan trezorski zapis - kazao je u HRT-ovoj emisiji U mreži prvog. 

- Tako država pokušava motivirati banke da podignu kamatne stope na depozite građana, kako bi građani pokušali umanjiti negativne efekte inflacije - mišljenja je Niko Maričić, fond menadžer u investicijskoj kući InterCapital.

Dodao je kako se ovime uključuju građani na tržište kapitala jer su trezorski zapisi tzv. trezorci dosad bili namijenjeni isključivo za institucionalne ulagače koji su kroz ''kratkoročni dužnički instrument kreditirali državu''.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Svečano uručivanje ugovora u Zagrebu za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama

Komentara 1

PV
prcko.vita
09:52 15.11.2023.

Ja nisam stručnjakinja ali vrlo dobro znam da u tuđim rukama samo ona stvar raste, a ne štednje i slične stvari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije