Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suradnja

Stručnjaci američkog FBI-ja stigli u Beč zbog 'slučaja Kampusch'

\'Austrian Natascha Kampusch pictured prior to the presentation of the German television station \'NDR\'s\' documentary \'Natascha Kampusch - 3096 days imprisonment\' (\'Natascha Kampusch - 3096 Tage
Marcus Brandt/DPA/Pixsell
29.10.2012.
u 21:17

Tzv. cold – case provjera počela je već u srpnju ove godine pod vodstvom dvojice FBI-ovca iz malog sela Quantico u američkoj državi Virginiji

Dva stručnjaka američkog FBI-ja su u ponedjeljak doputovala u Beč pridruživši se timu međunarodnih stručnjaka, među njima i njemačkog BKA iz Wiesbadena, koji će posebnim metodama nastojati otkriti eventualne pogreške koje su se mogle potkrasti austrijskim istražiteljima i pravosudnim organima tijekom istrage \'\'slučaja Kampusch“, javio je austrijski radio i televizija ORF.

Isti izvor navodi da je tzv. cold – case provjera počela već u srpnju ove godine pod vodstvom dvojice FBI-ovca iz malog sela Quantico u američkoj državi Virginiji.  - Oni imaju posebnu ekspertizu na području cold-casea i traganja za nestalim osobama - rekao je glasnogovornik austrijskog Ministaarstva unutarnjih poslova Karl-Heinz Grundböck, dodavši kako su pripremne radnje obavljene u SAD-u i Njemačkoj . - Bitni dijelovi spisa prethodno su prevedeni i poslani im - dodao je glasnogovornik austrijskog MUP-a. Spis inače sadrži čak 270 tisuća stranica, napominje ORF. Grundböck je istakao je kako je cilj provjere usporedba postupanja austrijskih istražitelja u slučaju otmice Natasche Kampusch s načinom kako bi postupili njihove kolege iz FBI-ja i BKA Wiesbadena da su imali isti takav slučaj.

 - Usporedbom istražnih metoda treba se pronaći što u metodici austrijskih organa treba u budućnosti poboljšati - dodao je. Ponovno razmatranje \'\'slučaja Kampusch“ trebalo bi potrajati do kraja ove godine. Povjerenstvo Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta čije je članove imenovao austrijski MUP i pravosuđe, svojedobno je ukazalo i osudilo velike pogreške koje su, po njegovom mišljenju, počinili austrijski istražitelji te je u svom izvješću predstavljenom krajem lipnja ove godine zatražilo ponovno razmatranje cijelog slučaja. Natascha Kampusch je kao 10-godišnja djevojčica oteta u ožujku 1998. godine na putu do škole u Beču. Otmičaru Wolfgangu Priklopilu (44) uspjela je pobjeći u kolovozu 2006. godine, nakon čega je on počinio samoubojstvo, bacivši se istoga dana pod vlak. Natascha je u svojoj autobiografskoj knjizi \'\'3.096 dana“ objavljenoj 2010. godine i sama oštro kritizirala rad policije zbog počinjenih grešaka i zataškavanja podataka tijekom istrage, što ju je, kako je navela, stajalo čak osam godina zatočeništva.

>>Otac Natasche Kampusch tuži otmičarova prijatelja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije