Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čarobne boje

Stripizirani album Čudnovate zgode šegrta Hlapića krenuo na veliko putovanje

Vizualizacija priče u kojoj se Hlapić iz miša “pretvara” u dječaka
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
25.04.2016.
u 18:45

Sažetost i jasnoća djela I. B. Mažuranić obogaćena je u ovom romanu raskošnom maštom i slikama u najčarobnijim bojama

Strip album “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” u izdanju Večernjeg lista, udruge Stripforum i brodske Gradske knjižnice na svoje je veliko putovanje po Hrvatskoj krenuo upravo iz rodnog Slavonskog Broda.

Ispunjenje dječjih snova

Kako su na promociji u brodskoj Gradskoj knjižnici istaknuli njegovi autori, sažetost i jasnoća izraza djela Ivane Brlić Mažuranić obogaćena je u ovom romanu raskošnom maštom i golemim slikama u najčarobnijim bojama. To ih je podsjetilo na sjajan predložak za vizualizaciju priče u kojoj se Hlapić iz miša napokon “pretvara” u dječaka.

- Kao ljubitelju stripa od djetinjstva mi je bilo žao što Čudnovate zgode nitko nije prenio u taj omiljeni grafički oblik. Ovaj strip album na neki je način ispunjenje tih mojih dječjih želja i snova – rekao je producent Mladen Novaković. Scenarist Davor Špišić bez razmišljanja je prihvatio poziv da sudjeluje u projektu vezanom za roman koji je kao dječak jednostavno progutao.

- Možda sam malo brzopleto uletio u cijelu priču, jer nije bilo lako ispisati scenarij koji će zadovoljiti sve postulate tog romana, da Hlapić ostane ono što je oduvijek bio. Nastojali smo da se ta legenda prezentacijom u drugi medij današnjim čitateljima ne naruši – rekao je Špišić.

Autori kažu kako je spajanje stripa s književnošću potrebno kako bi se širu javnost podsjetilo na značenje i doprinos ovog medija u razvoju suvremene domaće kulture.

Želja svakog ilustratora

Upravo zato stripizirani će Hlapić svoje mjesto nesumnjivo pronaći u srcima ne samo ljubitelja stripa, već i ljubitelja djela Ivane Brlić-Mažuranić.

- Mislim da u Hrvatskoj ne postoji djelo koje u tolikoj mjeri nadahnjuje djecu kao Šegrt Hlapić. Dobiti na raspolaganje ovako veliku temu i priču želja je svakog ilustratora, a njima sam prilagodio i crtež - rekao je crtač Igor Bojan Vilagoš.      

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije