Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zlostavljanje

Strava u Rijeci: Vozač bludničio nad djetetom s teškoćama

'24.01.2013. Rijeka - Cantar za odgoj i obrazovanje cije je sticenike seksualno uznemiravao vozac autoprijevozne tvrtke Valjan prijevoz. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
Foto: 'Goran Kovacic/PIXSELL'
1/3
25.01.2013.
u 19:00

Vozač Valjan prijevoza vozio je štićenike Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka

Vozač (66) Valjan prijevoza, tvrtke koja redovito prevozi djecu Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka, uhićen je u utorak navečer zbog sumnje u dva kaznena djela spolne zloporabe djeteta mlađeg od petnaest godina. Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci provelo je nad njime prvo ispitivanje, a zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja određen mu je istražni zatvor. Slučaj je, razumljivo, zbog delikatnih okolnosti i zaštite interesa maloljetne djece, obavijen velom tajne.

Gazda u inozemstvu

Sa svime je upoznat i riječki Centar za socijalnu skrb. Ravnatelj Karlo Balenović nam je kazao kako nakon policijske obrade slijedi njihovo hitno postupanje.

– Pomoći ćemo obitelji materijalno i psihološki – kazao je Balenović.

Riječki Centar za odgoj i obrazovanje u kojem su mahom djeca s teškoćama, u ovom iznimno osjetljivom slučaju zastupa odvjetnik Domagoj Čajkovski iz Zajedničkog odvjetničkog ureda Čajkovski. Kako doznajemo, već su obavili razgovor sa zaposlenim djelatnicima centra. Ipak, baš kao i u riječkom Centru za odgoj i obrazovanje, i oni se pozivaju na zaštitu djeteta i obitelji.

No, ovaj posljednji slučaj razotkrio je “prljavu prošlost” poduzeća Valjan prijevoz. Zabrinjavajuće je da se prije nekoliko godina također radilo o vozaču tog poduzeća Dragoljubu Bjelovuku, koji je zbog pokušaja silovanja učenice ekonomske škole u Rijeci, djevojčice s teškoćama u razvoju, pravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora. Bjelovuk je uoči izvršenja kazne pobjegao u BiH. Ekonomska škola je, zbog čega i danas duboko žale, putem natječaja angažirala Valjan prijevoz za potrebe prijevoza svojih učenika. Tog se traumatičnog događaja, kazali su nam u riječkoj Ekonomskoj školi, dobro sjećaju. Kada su čuli da se i ovoga puta radi o vozaču tvrtke Valjan prijevoz, prvo im je pitanje bilo – je li to Bjelovuk. Vlasnik tvrtke Valjan prijevoz Loris Valjan jučer je bio na putu u inozemstvu. U kratkom telefonskom razgovoru tek je rekao da nije u prilici razgovarati i uputio nas na svog odvjetnika, no na pitanje tko mu je odvjetnik nije mu znao reći prezime.

Ponavljanje ovakvih nedjela ozbiljno zabrinjava i još jednom otvara pitanje zaštite djece. U mnogim su riječkim udrugama i ustanovama poduzimaju sve da djeca budu posve sigurna.

Asistenti uz vozača

– Kod prijevoza članova naše udruge uz vozača je i medicinska sestra, a neke od njih prate i osobni asistenti ili roditelji – rekao nam je Miljenko Mišljenović, predsjednik riječke Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom.

– Ovdje se radi o posebno teškoj, devijantnoj seksualnoj patologiji i stoga se to teško kažnjivo djelo treba pomnije sagledati i sankcionirati – kazao nam je prof. dr. Đulijano Ljubičić, spec. psihijatar, subspecijalist za biologijsku i sudsku psihijatriju i stalni sudski vještak.

Dr. Ljubičić je uvjeren da su u širenju takve patologije veliku ulogu odigrali mediji i internet.

– Iznošenje takvih slučajeva u javnost ili sadržaja na internetu kod nekoga tko je latentan provocira i aktivira njegove seksualne fantazije – kaže dr. Ljubičić.

>> Suradnik Centra za odgoj sumnjiči se za bludničenje nad djecom

Komentara 1

PR
pravikomunista
11:19 26.01.2013.

Kako čovjek od 66 godina može voziti autobus? Takve su se stvari uvijek događale, ali nisu bile tretirane kao zlostavljanje. Prije 30 godina u polumjesečniku zvanom Čik bila je jedna stranica na kojoj su objavljivane kratke pričice. Rubrika se zvala "Ljubavno iskustvo". Skoro sve priče imale su isti početak: Imam 12 - 15 godina. Tatin, mamin prijatelj, susjed i slično stavio me na koljena i ... Takvima bi trebalo odrezati oružje kojim radi zločin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije