Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
55 milijuna kn

Stranke će u 2015. dobiti iz proračuna više novca nego ove godine

sabor
Patrik Macek/PIXSELL
05.12.2014.
u 14:23

Novac će dobivati tromjesečno, u četiri jednaka obroka.

Parlamentarne stranke i nezavisni zastupnici u 2015. godini dobit će ukupno 55 milijuna kuna iz proračuna za financiranje svog rada, pet milijuna kuna više nego ove godine.

Odbor za Ustav danas je odlučio o raspodjeli tog novca, koji se dijeli po broju zastupničkih mandata koji su stranke i nezavisni zastupnici imali u trenutku konstituiranja ovog saziva Sabora, dakle u prosincu 2011. godine. Novac će dobivati tromjesečno, u četiri jednaka obroka. Za svaku izabranu zastupnicu, stranke dobivaju 10 posto više novca nego za njihove muške kolege.

Za svoja 42 zastupnika i 19 zastupnica SDP će dobiti 22,24 milijuna kuna, što je za 1,8 milijuna kuna više nego ove godine. HDZ-u je pripalo 16,2 milijuna kuna, odnosno 1,7 milijuna više nego ove godine. HNS dobiva 4,7 milijuna kuna, Laburisti 2,15 milijuna, a HDSSB 2,12 milijuna kuna, a IDS-u, HSU-u i SDSS-u ide nešto više od milijun kuna. Kerumov HGS dobit će nešto manje od 743 tisuće proračunskih kuna, dok će stranke s jednim zastupnikom i nezavisnim zastupnicima, ovisno o spolu, dobiti između 354 i 390 tisuća kuna.  Predsjednik odbora Peđa Grbin osvrnuo se na nedolazak HDZ-ovaca na sjednicu. - Pretpostavljam da neće opet kukati kada budu u problemima s isplatom plaća – zaključio je Grbin.

>>Neki gradski zastupnici zaradili i 25.000 kn, a nisu ni progovorili

>>Izbori za Sabor 
već 2015. po 
novom zakonu

Komentara 11

Avatar tituš
tituš
15:14 05.12.2014.

Evo dodatna pljačka hrvatskog naroda i države. Kakvo financiranje stranaka iz proračuna!!!?? Jedan od prvih zadataka nove vlasti je to dokinuti, ako stranke ne mogu se financirati od članarina i drugih oblika i izvora financiranja, onda ne trebaju niti postojati. Što li ne će smisliti za sebe, financiranje stranaka, plaćene boravke u Zagrebu, odvojeni život, putne troškove, razni drugi dodatci za rad u odborima, pa nas svaki zastupnik košta 100 tisuća mjesečno što je gotovo 200 milijuna na godinu. Dodamo li tome financiranje i plaćanje kojekakvih udruga, potreba nacionalnih manjina, njihov trošak se duplicira, pa ispada da oni ipak "ne služe" već troše i upropaštavaju zemlju i građane!

DU
Deleted user
15:04 05.12.2014.

no baš lijepo....ne vidim da se ijedna stranka usprotivila tomu.....dok sve veći broj ljudi u hrvatskoj jedva spaja kraj s krajem oni se časte......čime su to oni zaslužili....

DU
Deleted user
14:51 05.12.2014.

Znači.. ima se..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije