Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržište rada

Strani će nam radnici uzeti radna mjesta

radnik
Britta Pedersen/DPA/PIXSELL
18.01.2012.
u 10:30

Istraživanja iz 2006. i 2008. pokazala su da je svega 1% stanovništva iz “nove” Europe odlučilo migrirati u neku drugu državu članicu EU, a najčešći razlog selidbi je ženidba, odnosno udaja

Izazovi – U slučaju da neka država EU privremeno (maksimalno na 7 godina) ograniči zapošljavanje hrvatskih građana na svom tržištu rada, Hrvatska prema načelu reciprociteta ima pravo napraviti isto za državljane onih država koje primjenjuju izuzeća. No, vrijedi i obrnuto: moramo ostati otvoreni prema radnicima onih država koje su nam otvorili svoje tržište rada.

Primjerice, ako Bugarska i Rumunjska ne zatvore svoje tržište rada, njihovi radnici mogli bi se slobodno zapošljavati u hrvatskim brodogradilištima ili liječnici u domaćim ordinacijama. No, hrvatsko je tržište rada nefleksibilno, otpuštaju se viškovi radnika, troškovi zapošljavanja su visoki, a stanovništvo je sve starije, pa je izgledniji razvoj suprotnog trenda: problem manjka radne snage.

Prednosti – Radnu snagu u Europskoj uniji karakterizira mala pokretljivost. Danas svega 2% stanovništva radi u nekoj drugoj državi članici, a najčešći razlog selidbi je ženidba, odnosno udaja. Istraživanja iz 2006. i 2008. pokazala su da je svega 1% stanovništva iz “nove” Europe odlučilo migrirati u neku drugu državu članicu EU.

Uzimajući u obzir da su veće plaće, bolje poslovne mogućnosti, niža stopa nezaposlenosti, jezična barijera i tradicionalna vezanost uz neku državu rada najčešći razlozi dolaska stranih radnika, Hrvatska ne treba očekivati 82 milijuna Nijemaca i 60 milijuna Francuza da okupiraju našu zemlju u potrazi za poslom, kako najavljuju euroskeptici.

Komentara 2

BV
bvalen16
13:03 18.01.2012.

Naravno ali zato trebamo očekivati Rumune,Bugare i druge,milina jedna

BO
bobosmraddd
15:53 18.01.2012.

Naslov u 24sata: Vesna Pusić: \"Nećete dobiti mirovine ako ne uđemo u EU\". Cijela kampanja strašenja naroda, samo fale još prijetnje smrću. Inače ovaj Karl Bildt s kojim se nasla Pusićka je stari Sanaderov kompić, al sad kad je u zatvoru lijepo mu je i s Vesnom provodit „europske integracije“. Proguglajte Sanader i Bildt na Romanci plove Jadranom, Bildt: Nedostajat će mi Sanader.; ljudi vide da ste ista banda, nazivali se lijevi ili desni, i svi nas ocete strpat u EU da nas opelješe korporacije iz te iste EU kojima ste prodavali zemlju sve ove godine. A o EU evo najbolji sazetak svega sta nas ceka: http://europskaunija.wordpress.com/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije