Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sutra prijeti kaos

Štrajku će se pridružiti i Zračne luke Zagreb i Split te Kontrola leta!

štrajk (1)
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/11
15.05.2013.
u 08:52

Pregovori su jučer prekinuti u popodnevnim satima jer sindikati nisu mogli prihvatiti ponudu uprave, no nešto ranije prihvatio ju je treći sindikat, odnosno Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu

Nakon jučerašnjeg bezuspješnog štrajka, zbog kojeg je otkazano više od 20 letova, i danas su u 10.30 sati nastavljeni pregovori između uprave Croatije Airlinesa te Sindikata kabinskog osoblja i Hrvatskog sindikata prometnih pilota oko kolektivnih ugovora prema kojima bi plaće trebale biti manje za 20 posto.

Hrvatski sindikat prometnih pilota, sutra će u štrajk podrške krenuti i Sindikati Zračne luke Zagreb, Zračne luke Split i Kontrole leta. Svi oni će u znak solidarnosti stupiti u tzv. "bijeli štrajk", što znači da će raditi manjim intenzitetom, potvrdila nam je Ivana Lojo iz Sindikata kabinskog osoblja. Dodala je da su od jutra na sastancima te da još uvijek nema pomaka u pregovaranju, odnosno da su upravi Croatia Airlinesa predložene neke mjere uštede, ali zasad nema konkretnih odgovora na te prijedloge, dodaje. Ostaje nam vidjeti kako će se situacija dalje razvijati, a ako se ništa ne postigne do kraja današnjeg dana, zasigurno i sutra nastavljamo štrajk, potvrdila je za Večernji Ivana Lojo.

Podsjetimo, jučer su pregovori prekinuti u popodnevnim satima jer sindikati nisu mogli prihvatiti ponudu uprave, no nešto ranije prihvatio ju je treći sindikat, odnosno Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu, koji se kao treći sindikat štrajku trebao pridružiti u 11 sati i štrajkati sat vremena. On je odustao od štrajka jer je s upravom postigao dogovor i potpisao novi kolektivni ugovor. Prema postignutom dogovoru s predstavnicima tih sindikata uprava će uštedjeti 500.000 kuna. Iste uštede ostvarili su tehničari, inženjeri i Novi sindikat koji je već potpisao svoje ugovore.

Predsjednik uprave CA Krešimir Kučko osvrnuo se jučer i na pitanje odluke o otkazu za 48 djelatnika koji su otišli na bolovanje.

– Jučer smo dobili očitovanje radničkog vijeća koje se protivi otkazima. Čekamo očitovanje Ministarstva zdravstva jer nas zanima što se događa s našim radnicima s obzirom na to da nije proglašena nikakva epidemija. Kako mogu biti opravdana bolovanja 48 članova kabinskog osoblja u isto vrijeme s različitim dijagnozama – upitao je Kučko koji je i naglasio da su članovi kabinskog osoblja javljali bolovanja iz jednog razloga, a doznake donosili za druge.

S druge strane, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić kazao je kako otkaza zbog nedavnog masovnog bolovanja u zrakoplovnoj kompaniji neće biti, jer za to nema zakonskih uvjeta, ali je upozorio i da štrajk tu državnu tvrtku vodi u bankrot.

>>Stjuardese: I mi želimo što prije prekinuti štrajk

>>Hajdaš Dončić: Ustraju li sindikati, Croatia Airlinesu prijeti bankrot

>>Prekinuti pregovori uprave CA i sindikata: Štrajk se nastavlja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije