Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpisivanje ugovora na čekanju

Strabag se žalio na odluku da Pelješki most grade Kinezi

Pelješki most
22.01.2018.
u 20:25

Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave u ovakvim predmetima treba i do dva mjeseca da donesu odluku

Austrijska građevinska tvrtka Strabag podnijela je Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (Dkom) žalbu na odluku Hrvatskih cesta da posao gradnje Pelješkog mosta s pristupnim cestama povjeri kineskom konzorciju predvođenim tvrtkom China Road and Bridge Corporation.

Hrvatske ceste su 12. siječnja ove godine donijele odluku o odabiru kineske ponude za gradnju Pelješkog mosta u iznosu od 2,08 milijardi kuna. Otad je tekao rok mirovanja od 15 dana u kojem su tvrtke čije ponude nisu odabrane imale pravo na podnošenje žalbe. U drugom krugu natječaja za gradnju Pelješkog mosta svoje konačne ponude poslale su tri tvrtke odnosno konzorcija. Uz Kineze, to su bili još Strabag čija je ponuda bila teška 2,6 milijardi kuna te talijansko-turski konzorcij Astaldija i Ictasa koji je ponudio da će most sagraditi za 2,5 milijardi kuna. No ponuda Astaldija i Icatasa nije ni razmatrana zbog neodgovarajućih bankarskih garancija.

Strabagova žalba pak znači da će se cijeli postupak ugovaranja radova za Pelješki most oduljiti i dva mjeseca jer Dkomu nekad treba i toliko da donese odluku, pogotovo u složenim i vrijednim nabavama kao što su radovi na gradnji Pelješkog mosta. Strabagova žalba već je peta na natječaju za gradnju Pelješkog mosta. U prvom krugu tog natječaja, koji je bio objavljen 21. lipnja 2016., uložene su tri žalbe, zbog čega je rok za podnošenje prijava bio produljen s 22. kolovoza na 2. prosinca 2016., dakle za gotovo tri i pol mjeseca. Čim je krenuo drugi krug tog natječaja, u ožujku prošle godine, uložena je još jedna žalba pa su stoga ponude za gradnju mosta otvorene u rujnu prošle godine. Dkom je od dosadašnje četiri žalbe prihvatio samo jednu, ostale su odbijene.

Pelješki most
1/13

Komentara 54

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
20:28 22.01.2018.

Iz Austrije dolaze Hitler, Strabag i Večernji list, pametnom dosta.;)

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
20:39 22.01.2018.

Pogledajte na otoku Korčuli,Vela Luka trajektno pristanište!Strabag ga je delal!Nikad završeno!

Avatar superhik74
superhik74
21:12 22.01.2018.

Do se EU pudlice svadjaju, kinezi be vec zavrsili most, vratili se doma u Kinu te tamo napravili jos dva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije