Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJED PROTIV REPRESIJE

Stotinjak prosvjednika u Osijeku: “Biciklist, a ne zločinac!”

prosvjed biciklista
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/10
09.04.2016.
u 12:15

-Iako policija kažnjava po zakonu, mi imamo pravo pitati jesu li biciklisti problem broj jedan za policiju u Osijeku? Tražimo samo isti tretman za sve hrvatske građane – istaknuo je Miroslav Vanek, čelnik GoGo-a

Stotinjak biciklista okupilo se u Osijeku prijepodne prosvjedujući protiv učestalog policijskog kažnjavanja vozača “na pedale”.

Mahali su transparentima “Biciklist, a ne zločinac”, “Više biciklista, manje karijerista”, “Infrastruktura, a ne diktatura”. Udarali su po zvonu svog bicikla u Ulici Hrvatske Republike, pred zgradom Filozofskog fakulteta, gdje nema označene biciklističke staze pa je i njima prijetila kazna.

-Svi vi koji ste se ovamo dovezli, a ne dogurali bicikle, pripremite 300 kuna, gospodin u plavom stoji malo dalje – upozorili sui h odmah na početku organizatori prosvjeda. A okupila ih je, zapravo, stranka GoGo.

-Iako policija kažnjava po zakonu, mi imamo pravo pitati jesu li biciklisti problem broj jedan za policiju u Osijeku? Tražimo samo isti tretman za sve hrvatske građane – istaknuo je Miroslav Vanek, čelnik GoGo-a.

Pozvao je ministra Vlahu Orepića neka dođe u Osijek i “vidi jesmo li mi to zaslužili”. -Naš je grijeh što volimo voziti bicikle, a gradska uprava nije bila u stanju u tri godine iscrtati nam biciklističke staze, ali su bili u stanju pola grada pretvoriti u parkirališna mjesta – prozvao je Vanek.

-Statistikom nas uvjeravaju da smo najpijaniji i najnekulturniji biciklisti u zemlji – nadovezivali su se drugi govornici.

Među prosvjednicima je bio i Boris Božić, koji je nedavno kažnjen s tisuću kuna jer je pio pivo na ulici. Biciklistica Viktorija Livaja, pak, još nije platila lanjsku kaznu.

-Prešla sam “zebru” vozeći bicikl pa su me kaznili, ne sjećam s koliko, ali nije manje od 500 kuna. Neću platiti – ispričala nam je.

Podsjetimo, osječko-baranjska policija lani je kaznila 1881 biciklista samo zbog alkohola, dok je u Splitu evidentirano njih pet.

Iz Grada Osijeka jučer su istaknuli kako su u proračunu isplanirali dva milijuna kuna za biciklističku infrastrukturu ove godine.

>>Vozio bicikl sa 4,71 promila alkohola u krvi

>>Biciklist napuhao 3,54 promila, i to već u 10 sati ujutro

Komentara 5

FU
furest
13:02 09.04.2016.

u svakom normalnom drustvu biciklizam se potice jer umanjuje troskove u zdrastvu , smanjuje zagadjivanje , smanjuje uvoz nafte idt a drustvo kod nas potice kaznjavanje

DU
Deleted user
14:54 09.04.2016.

Naši političari, od Predsjednice na dolje, silno se vole ugledati na "kulturne i napredne, demokratske zemlje" pa neka u vezi biciklista i odnosa prema njima, usvoje prometna i kulturna stajališta Beča. Raj za bicikliste a bez smatnji i ometanja ikoga. Zašto? Zato jer svatko zna pravila. Ali, najvažnije, svatko se i pridržava tih pravila. Svakkako bi bilo korisnije nego lamentirati o sosatnim porezima i nametima na ovo i ono.

Avatar marela
marela
16:34 09.04.2016.

Policija u Slavoniji ima i još jednu novu shemu kažnjavanja: zaustave vas i vele da niste propustili pješaka, a što je najgore pješaka nigdje nije bilo...i dobijete kaznu...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije