Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Stotine beskućnika za Hrvatsku ne postoje

beskucnik
Ivo Čagalj/Pixsell
09.01.2010.
u 19:54

Nijedan hrvatski zakon ne poznaje termin beskućnika! U Zakonu o socijalnoj skrbi među mogućim korisnicima osobe bez krova nad glavom ne postoje, a da stvar bude gora, u poglavlju “Pomaganje u prevladavanju posebnih teškoća”, u koje bi spadao i to kad netko završi na cesti, stoji kako se “pomoć u pravilu pruža u korisnikovu domu”.

Kad obitelj ili pojedinac ostanu bez krova nad glavom, država im ne može ponuditi baš ništa. Odrasli mogu računati na uputnicu za prenoćište i eventualno jednokratnu novčanu pomoć, a djeca završavaju u nekoj od ustanova socijalne skrbi. Obitelji se, u pravilu, nepovratno razbijaju. A trenutačno je na popisu domova koji idu na bubanj 257 kuća i 60 stanova.

Prevelika administracija

Nijedan hrvatski zakon ne poznaje termin beskućnika! U Zakonu o socijalnoj skrbi među mogućim korisnicima osobe bez krova nad glavom ne postoje, a da stvar bude gora, u poglavlju “Pomaganje u prevladavanju posebnih teškoća”, u koje bi spadao i to kad netko završi na cesti, stoji kako se “pomoć u pravilu pruža u korisnikovu domu”. Socijalni radnici kažu da beskućnici teško ostvaruju prava iz sustava skrbi da nemali broj odustaje na pola puta borbe s administracijom. Ravnateljica uprave za socijalnu skrb Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Tatjana Katkić Stanić najavljuje kako bi se situacija trebala promijeniti.

– Održano je nekoliko sastanaka i osnovne za novi zakon su napravljene. Novi zakon i podzakonski akti točno će propisivati na što ima pravo osoba koja ostane bez krova nad glavom - kaže T. Kratkić Stanić. Beskućnici će tako dobiti mogućnost smještaja u ustanove malog kapaciteta na području na kojem su do tada živjeli. Neslužbeno, zakon bi im trebao omogućiti povratak u normalan život: pomoć pri pronalaženju posla, prekvalifikaciju ili završetak osnovnog obrazovanja, eventualno liječenje od ovisnosti, paket mjera koje bi jamčile da obitelji ne žive razdvojene...

Prava tek za godinu dana

– Zakon predviđa decentralizaciju, pa će Ministarstvo donijeti Zakon i ostale propise, a briga o beskućnicima bit će na lokalnoj samoupravi. Institucije za njihovo zbrinjavanje gradit će gradovi i općine ili će ih osiguravati na drugi način – objašnjava T. Kratkić Stanić. Rok za završetak zakona je 30. lipnja. Nakon toga morat će proći rasprave te prihvaćanje u Vladi i Saboru. Stoga bi beskućnici svoja prava u sustavu socijalne skrbi mogli dobiti najranije za godinu dana.

Ključne riječi

Komentara 37

OV
over
20:15 09.01.2010.

kakva drzava takav zakon. sto reci vise ako ni minimalna placa ne pokriva niti krov nad glavom!

CH
chicony
20:39 09.01.2010.

Kao prvi posao novoustrojene i jedine Glavne vladine agencije za javnu nabavu neka bude organizirana vožnja članova Vlade RH i svih saborskih zastupnika po javnim smetlištima i mjestima za organizirano prikupljanje kontejnera sa smećem! I obavezno u autobusima sa velikom vidnom površinom. Da vide sirotinju i očajnike u borbi za goli život. I da vide one koje zastupaju u Saboru!

OB
-obrisani-
20:06 09.01.2010.

To je nama nasa borba dala .... mamu mu j.e.e.m tko ju je poceo! PLJUC!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije