Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽE PODRŠKU MINISTARSTVA

Stočari ostaju bez zemlje: Junad se ne isplati uzgajati

storyeditor/2022-09-07/PXL_011221_90918702.jpg
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
10.12.2022.
u 21:43

Iako se kalkulacije proizvođača tovne junadi i Ministarstva poljoprivrede razlikuju, obje pokazuju da se negativni trendovi nastavljaju

Stanje u tovnom govedarstvu izuzetno je teško, a proizvođači bi uskoro mogli ostati i bez dijela poljoprivrednog zemljišta važnog za proizvodnju stočne hrane, čulo se na jučerašnjoj skupštini Udruge za tov i uzgoj junadi Baby Beef u Gudovcu. Kalkulacije su pokazale kako je zbog enormnog rasta troškova gubitak u sektoru tijekom jeseni dosegnuo otprilike 300 milijuna kuna, između 1800 i 3000 po grlu, ovisno o količinama zemljišta koje stočari imaju na raspolaganju, a ako se nastave negativni trendovi, pad proizvodnje, bez ozbiljne intervencije države mogao biti i do 60 posto.

Samo je realni pad punjenja štala u prvih šest mjeseci ove godine iznosio više od 10 posto, a iako se kalkulacije proizvođača tovne junadi i Ministarstva poljoprivrede razlikuju, obje pokazuju da se negativni trendovi nastavljaju zbog čega su potrebne strukturne dugoročne i kratkoročne mjere, koje će pomoći sektoru da zaustavi pad.

– Jednom kada se prestane s proizvodnjom i ostanemo i bez radne snage, proizvodnju više neće biti moguće pokrenuti na sadašnjoj razini ili otprije nekoliko godina. Jedan od naših zahtjeva je i da se pronađe način za akontacijsku isplatu proizvodno vezanih potpora za govedarstvo jer je i to jedan od način da se ova sadašnja loša situacija, ako ne sanira, barem donekle ublaži – izjavio je predsjednik Baby Beefa Zvonimir Širjan, koji je jučer, među ostalim, predložio da se tovljačima omogući i gradnja zajedničke sjekaone i klaonice iz NPOO-a te povezivanje znakova Dokazana kvaliteta i Baby Beef.

Pred sektorom je i novi problem – s primjenom novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu od početka 2023., većina proizvođača junadi, kojima istječe ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, mogao bi ostati bez dijela zemlje u posjedu, iz razloga što je novim zakonom omogućeno lokalnim samoupravama da utvrde nove maksimume po gospodarstvu. Dodatna otegotna okolnost je i što u izračun maksimuma ulazi i zemljište koje nije predmet natječaja. Stočari kažu kako ih je Ministarstvo poljoprivrede tijekom izrade prijedloga zakona uvjeravalo kako oni neće ostati bez zemlje, a sada je praksa posve drukčija. JLS-i idu prema tome da se dobar dio zemljišta oduzme stočarima, čak ne trebaju niti obrazložiti zbog čega ne prihvaćaju programe stočara.

Komentara 3

BU
burza
22:03 10.12.2022.

Nama se nista ne isplati raditi i onda kuknja kako sve uvozimo ukinuti potpore u poljoprivredi ili placati po kilazi a ne od oka .Oni su postali ko socijala samo daj daj a rezultati mizerni

MA
Makava
22:43 10.12.2022.

Ako se nešto ne isplati onda nemoj to raditi...

DU
Deleted user
19:00 14.12.2022.

Očito se isplati samo rentati apartmane,iako vlasnici kukaju kako i to nije lako.Mesnice Ravlić i Pivac grupa nam dobavljaju smrznuto staro meso iz Španjolske,te se pod Hrvatsko prodaje u trg.centrima.Naši stočari će i dalje primati potpore,a ministrica ekonomistica u štiklama obilaziti preostalu kravicu.Baš nam je lepo rekao bi moj kolega iz posavine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije