Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIRTUALNA UČIONICA 4

Što svaki EU projekt treba imati da bi dobio bespovratna sredstva

digitroni
Pixsell
06.05.2013.
u 00:01

Da bi projekt prošao na natječaju, prvenstveno mora zadovoljiti preduvjete koji se tiču prihvatljivosti prijavitelja, partnera i predloženih aktivnosti, a za to je bitno temeljito čitati natječaj

Pred Vama je 4. predavanje Virtualne učionice pisanja EU projekata, fleksibilnog, virtualnog i besplatnog tečaja kako uspješno napisati EU projekt.

Kurikulum kao i sva dosad objavljena predavanja i zadaće možete naći klikom na link. Na Facebooku je otvorena grupa za polaznike Virtualne učionice. Na njoj možete postavljati pitanja, komentirati i riješavati zadatke zajedno s drugim polaznicima.

ŠTO SVAKI EU PROJEKT TREBA IMATI?

Neovisno o tome na koji se natječaj za bespovratna sredstva prijavitelj projektnog prijedloga javlja, postoje neki uobičajeni elementi koje svaki projekt treba imati. Naravno, svaki natječaj propisat će ciljeve i prioritete projekata, indikatore mjerenja uspjeha programa, ponekad i ciljne skupine koje prijavitelji trebaju obuhvatiti svojim projektima. Svaki će natječaj također imati specifični skup kriterija za odabir projekata, no područja koja se ocjenjuju po svojoj logici su donekle slična u svakom natječaju. Osim kriterija u natječaju, svaki prijavitelj projekta također mora imati određene kapacitete za provedbu projekata.

Preduvjeti i zrelost za provedbu

Osnovni preduvjet kod bilo kojeg natječaja za bespovratna sredstva jest prihvatljivost prijavitelja, partnera (ako ih ima) i projektne ideje u odnosu na sektore ili teme, tj. aktivnosti. Najčešće je tu definirana vrsta pravne osobe koja smije prijaviti projekt. Osim kriterija prihvatljivosti, prijavitelj mora pokazati određene financijske i operativne kapacitete za provedbu projekta. Financijska stabilnost, odnosno financijski kapaciteti, odnose se na mogućnost provedbe projekta neovisno o transferima plaćanja. Radi se o tome da, ovisno o programu kojeg financira projekt, predujam na temelju potpisanog ugovora uopće ne mora biti previđen ili može iznositi do 80% iznosa bespovratnih sredstava. Čak i u situaciji kada je iznos predujma visok, projekt će u jednom trenutku ostati bez EU sredstava te će se daljnja provedba morati osloniti na postojeće financijske kapacitete prijavitelja. Ukoliko ti kapaciteti ne postoje, daljnja provedba projekta bit će ugrožena i može doći do niza problema koji u najgorem slučaju mogu dovesti do raskida ugovora prije nego projekt ostvari svoje rezultate. Sa stajališta donatora to predstavlja velik rizik jer se taj iznos mogao dodijeliti nekom drugom prijavitelju za njegov projekt.

Osim financijskog, prijavitelj treba pokazati i dostatne operativne, odnosno tehničke i upravljačke kapacitete za provođenje projekta. Kada govorimo o tehničkom kapacitetu, prijavitelj mora dokazati stručnost u području iz kojeg prijavljuje projekt, tj. „profesionalnu ekspertizu“ u obliku stručnih kompetencija i kvalifikacija. Za koordiniranje i upravljanje projektom za vrijeme trajanja provedbe, prijavitelj mora osigurati dostatne upravljačke kapacitete. To je osobito važno zbog koordinacije velikog broja sudionika i eventualnih partnerskih organizacija te kod međunarodnih, kompleksnijih i dugoročnih projekata.

Relevantnost

Relevantnost projektne ideje u odnosu na cilj natječaja izrazito je važan element koji projektni prijedlog mora zadovoljiti i kod ocjenjivanja projektne ideje, često se upravo za relevantnost može ostvariti najveći broj bodova. Relevantnost daje odgovor na pitanje zašto se baš moj projekt treba financirati, koliko će on pridonijeti rješavanju središnjeg problema (odnosno postizanju općeg cilja) navedenog u natječaju te koliko je relevantan u odnosu na specifičnu temu ili sektor kojim se bavi.

Kvalitetna rješenja za probleme ciljne skupine ili područja

Projekti moraju predložiti neki oblik dodane vrijednosti za ciljnu skupinu projekta odnosno njegove direktne korisnike. S obzirom na to da se u natječajima traži dostava projektnih ideja usmjerenih na rješavanje specifičnih problema određenih skupina ljudi ili organizacija, bitan element u odlučivanju o tome koji će se projekti financirati je i skrojenost projekta specifično za potrebe ciljnih skupina kojima se projekt obraća. Odabir i kvalitetan opis ciljne skupine čine srž natječaja jer je svaki natječaj posebno usmjeren na određeno područje koje će financirati.

Partnerstvo i podrška drugih organizacija

Osim što se kroz partnerstvo šalje poruka da je niz organizacija sudjelovalo i dalo podršku jednoj projektnoj ideji, njime se omogućuje i diseminacija te širi opći utjecaj projekta. Partnerstvo je obvezno u većini natječaja, no ipak je to kriterij koji je značajnije naglašen u programima Unije nego što je to slučaj kod IPA-e. Programi Unije često traže međunarodne konzorcije sastavljene od nekoliko predstavnika različitih zemalja jer im je cilj rješavanje problema na razini Europe, a ne samo na razini određene zemlje članice ili regije. Širina partnerstva bitna je za diseminaciju rezultata projekta, doseg kojeg projekt može postići, te je ujedno i primjer prijenosa najbolje prakse. Osim što je partnerstvom omogućena diseminacija najboljih rješenja u nekoliko zemalja istovremeno, prijavitelji su primorani sagledavati problem sa šireg stajališta, a ne samo sa stajališta svog sektora ili svoje zemlje. Tako primjerice, natječaji Sedmog okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj (FP7) zahtijevaju blisku suradnju istraživačko-znanstvenih institucija i gospodarskih subjekata kako bi se problemu moglo pristupiti sa šireg stajališta. Čak i u slučaju da partnerstvo nije nužno propisano natječajem, podrška drugih organizacija iz odgovarajućeg područja rada je svakako poželjna.

Metodologija

Svaki projekt mora imati objašnjenu metodologiju svog pristupa i rada, odnosno mora se opisati konzistentnost i opravdanost u odabiru aktivnosti i rezultata s obzirom na ciljeve koji se žele postići te pokazati sistematičan pristup odabranom problemu.

Predložene aktivnosti moraju biti formulirane na način da ostvaruju cilj projekta, ali moraju biti i dostatne, odnosno ne smije biti ni previše ni premalo aktivnosti. Iako definiranje aktivnosti naizgled djeluje kao najlakši dio projektne prijave, dobra metodologija razmjerno je zahtjevna. Uz osnovnu ideju i skup aktivnosti koje vode ka cilju, za dobar projektni prijedlog poželjno je uključiti i podaktivnosti koje će anulirati identificirane rizike (npr. dodatne aktivnosti koje će motivirati ciljnu skupinu da se odazove na pohađanje edukacije) te kao i partnerstvo, omogućiti jači doseg projektnih rezultata. Drugim riječima, logika svakog projekta je ovakva: outputi koje ćemo dobiti iz aktivnosti nas vode rezultatima i specifičnom cilju natječaja, istovremeno pokazujemo da je relevantnost našeg projekta u tome da će pridonijeti rješavanju specifičnog problema ciljnih skupina i regije u kojoj će se odvijati te na taj način projekt sa svojim predviđenim rezultatima odgovara specifičnom cilju natječaja. Kod izbora metodologije bitno je da postoji podudarnost između opisanih aktivnosti i očekivanih rezultata i ciljeva projekta te da metodologija bude odgovarajuća s obzirom na ciljne skupine.

Analiza rizika, mjere prevencije i korekcije

U fazi prijave često se dogodi da se projektna ideja zamišlja u idealnim uvjetima, no svaki ozbiljan projekt mora imati analizirane rizike i pretpostavke. Identifikacija rizika koji se vežu uz predložene aktivnosti bitna je jer dokazuje sustavan, promišljen pristup prijavitelja kod definiranja projektne ideje i okolnostima u kojima bi se projekt proveo. Naravno, postoje projekti koji imaju minimalni rizik za provedbu, ali nemoguće je definirati projekt koji uz sebe ne veže niti jedan potencijalni rizik za provedbu svojih aktivnosti. Nije dovoljno samo identificirati rizike, već treba osmisliti mjere korekcije i prevencije odnosno razmisliti o tome što će se poduzeti ako se rizik ostvari (mjere korekcije) i što će se poduzeti kako se rizik ne bi ostvario (mjere prevencije).

Održivost rezultata projekta

Održivost projektne ideje značajan je element projektnog prijedloga upravo zbog činjenice da se strukturni problemi na razini politika ne mogu riješiti jednokratnom akcijom već sustavnim pristupom problemu sa nizom malih koraka. To je vidljivo i u općem cilju kojeg treba definirati u projektnom prijedlogu i koji nije nešto što prijavitelj može samostalno riješiti, ali treba doprinijeti njegovom rješavanju. Održivost je zapravo trajni pozitivni učinak projekta na rješenje problema ciljnih skupina i područja te je izrazito bitan element svakog projekta, jer ako smisao projekta nije održiv nakon završetka financiranja, projekt možda nije logično financirati.

Razrađeni proračun i opravdanost troškova

Svaki projekt mora imati i svoj proračun. Pod proračunom smatramo listu troškova, iako postoje značajne razlike u tome koliko detaljna specifikacija troškova treba biti na pojedinim natječajima. Ponekad se traže samo okvirni proračuni za grupu aktivnosti ili postotak u ukupnim troškovima, a ponekad se traži specifikacija svakog, pa i najmanjeg troška. Kod izrade proračuna projekta treba imati na umu da ukupan iznos koji se traži za provedbu projekta treba odražavati vrijednost za tražen novac u usporedbi sa rezultatima koji će se ostvariti projektom.

Zaključak

Da bi projekt prošao na natječaju, prvenstveno mora zadovoljiti preduvjete koji se tiču prihvatljivosti prijavitelja, partnera i predloženih aktivnosti, a za to je bitno temeljito čitati natječaj. Zatim je bitno zadovoljiti kriterije koji su uobičajeni u većini natječaja, od kojih je možda najvažnija relevantnost. Bitno je odabrati kvalitetna rješenja i pronaći partnere koji sudjelovanjem u projektu daju određeni legitimitet projektnoj ideji. Potrebno je objasniti izbor metodologije s obzirom da projekt mora biti konzistentan, a izbor aktivnosti opravdan. Uz provedbu svakog projekta pojavljuju se određeni rizici koje je nužno identificirati i analizirati te odrediti mjere za prevenciju i korekciju rizika. Uz osmišljanje projektne ideje i aktivnosti, u obzir se moraju uzeti i troškovi koji moraju biti opravdani u razrađenom proračunu. Na kraju, rezultati svakog projekta i trajni pozitivni učinak na rješenja problema trebaju biti održivi i nakon završetka projekta.

Napomena: Točni rezultati zadaća moći će se provjeriti na ovoj stranici sljedeći ponedjeljak. Na zadatke nije moguće dobiti individualne komentare.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije