Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESREĆA KOD VENECIJE

Što će biti s odštetama za obitelji poginulih i ozlijeđene? Odvjetnik: Mogu očekivati oko 35 milijuna eura

Aftermath of coach crash near Venice
Foto: CLAUDIA GRECO/REUTERS
1/7
06.10.2023.
u 13:50

Jedan je odvjetnik, koji je odlučio ostati anoniman zbog osjetljivosti slučaja, rekao jeza Corriere dela Sera kako bi, u slučaju da radi na tom slučaju' tvrtki savjetovao 'da ne plaća odštetu'.

Ako se dokaže da je vozač autobusa bio bolestan, moguće je da obitelji žrtava neće dobiti nikakvu odštetu zbog nesreće koja se dogodila u srijedu navečer kod Venecije kada je autobus pao s nadvožnjaka. Poginula je 21 osoba, a 15 osoba je ozlijeđeno. Među poginulima je i vozač autobusa.

Corriere dela Sera piše kako bi osiguravajuća kuća kod koje je bio osiguran autobus mogla biti oslobođena plaćanja odštete. Dokaže li se da je vozač bio bolestan ili je doživio srčani ili moždani udar, osiguranje bi moglo biti izuzeto od plaćanja odštete. Navode kako je u prošlosti bilo slučajeva da su se vodile duge i teške medicinsko-pravne bitke da se dokaže ili porekne 'bolest'. Sudska praksa je na strani osiguravajućih društava ako bi se dokazalo da je vozač vozio iako je znao da mu je loše.

U ovom slučaju radi se o odšteti u visini od nekoliko desetaka milijuna eura

- Mi kao prijevozna tvrtka poduzeli smo mjere opreza i imamo gornju granicu (odštete) od 50 milijuna eura - rekao je Massimo Fiorese, izvršni direktor La Linea Spa, tvrtke koja je vlasnik autobusa.

VEZANI ČLANCI

Jedan je odvjetnik, koji je odlučio ostati anoniman zbog osjetljivosti slučaja, rekao jeza Corriere dela Sera kako bi, u slučaju da radi na tom slučaju' tvrtki savjetovao 'da ne plaća odštetu'. 

No, postoji još jedna mogućnost. Iako je, kako piše Corriere, sve u području hipoteza, tračak nade obiteljima stradalih daje mogućnost da se utvrdi odgovornost vezana za zaštitnu ogradu na vijaduktu te 'rupu' od nekoliko metara kroz koje je vozilo moglo propasti. Kada bi istraga pokazala odgovornost općine Venecija za cestu koju oni nisu izgradili već su je prije 15 godina preuzeli od Anasa, tvrtke ovlaštene za izgradnju i održavanje autocesta i državnih cesta. No, u tom slučaju osiguravajuće društvo ima gornju granicu od 10 milijuna eura za pojedinačnu tužbu što znači da bi se ostatak, ukoliko bi tužba bila veća od tog iznosa, mogao namaknuti iz njihove blagajne.

Novinar Borna Šmer koji se za podnevni Dnevnik HTV-a javio ispred bolnice u Miranu rekao je da se još ne zna uzrok nesreće.

- Istraga ide u dva smjera. Najvjerojatnije je vozaču pozlilo. Njegovo tijelo je na obdukciji, a tužiteljstvo ima rok od 90 dana da obznani rezultate obdukcije, rekao je Šmer.

Talijanski odvjetnik specijaliziran za prometne nesreće Šmeru je rekao da bi obitelji žrtava kao i ozlijeđeni mogli očekivati odštetu i do ukupnno 35 milijuna eura.

- Tužiteljstvo je dalo dopuštenje da obitelji poginulih mogu preuzeti njihova tijela, kazao je Šmer.

VIDEO Objavljen jeziv trenutak kad je autobus izletio sa ceste kod Venecije: U nesreći poginula 21 osoba

 

Komentara 4

KI
kingtom
14:46 06.10.2023.

Sućut svima, osiguranje mora isplatiti odštetu jer su osigurani putnici u vozilu platili kartu za vožnju. Love u mutnom.

Avatar babinjak1984
babinjak1984
22:22 06.10.2023.

Najviše će dobiti odvjetnici.

BL
blackeder2022
20:53 06.10.2023.

Sramota , pokojnici se još i nisu ohladili,a ovi već dijele pare.Jadno i bijedno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije