Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propast gradnje

Što ako građevinska tvrtka ode u stečaj, a stan nije gotov?

Pixabay
10.02.2024.
u 16:54

Građevinske tvrtke i u Njemačkoj prolaze kroz teška vremena i nekima će jedini izlaz biti stečaj. Ali što ako vam još nisu završili stan? U svakom pogledu, to je prava noćna mora za nesuđene vlasnike.

Monika Daniel i njezin suprug su u svibnju 2019. elektronskom poštom dobili obavijest o kojoj se nisu usuđivali niti razmišljati: građevinska tvrtka koja im je gradila stan je otišla u stečaj. Uplata je doduše dogovorena prema fazama gradnje, ali su i tako već propaloj tvrtki uplatili preko 300 tisuća eura.

A taj novac naravno da nisu imali: prodali su stan u kojem su živjeli, digli kredit i ispraznili svu ušteđevinu. I što sad? Njihov novi, nesuđeni stan je još uvijek gradilište: doduše zidovi postoje, ugrađeni su i prozori, ali ništa više od toga. Nema žbuke, nema instalacija niti sanitarija, nema pločica niti podne obloge, na balkonu nema ni ograde. A svatko tko je gradio, to zna: upravo su to najveći troškovi.

Još gore od toga: kod gradnje stambenih zgrada, najčešće je tvrtka koja gradi i formalni vlasnik sve do predaje gotovog stana. Tako je tvrtki mnogo lakše samostalno tražiti sve moguće dozvole i dopuštenja, inače bi morali skupljati potpise svih suvlasnika. Ali što kad ona dospije u stečaj? Je li sad i njihov stan postao stečajna masa građevinske tvrtke?

POVEZANI ČLANCI:

Katastrofa nazvana „stornirani radovi"

Svaki san o vlastita četiri zida se tu veoma brzo pretvara u noćnu moru. A te noćne more tog bračnog para iz okolice Frankfurta na Majni su u Njemačkoj opet postale prilično česte. Točnih brojki nema, ali mnogo govori statistika o „storniranim radovima“ u građevinskom sektoru. Njemački prosjek je negdje 3,5%, ali 2023. je on bio 21,4%.

Bračnom paru Daniel je bilo jasno da će se još morati boriti za svoj stan. Nedugo nakon obavijesti o stečaju je zapravo sama građevinska tvrtka pozvala i njih i drugih šezdesetak obitelji kojima su gradili stanove na sastanak u obližnju gostionicu. Obratio im se stečajni upravitelj građevinske tvrtke i tu je bio sasvim jasan: „Rekao nam je kako nikome nije u interesu nešto dalje graditi na toj zgradi, niti njemu, niti zanatlijama koji su tamo radili. Jedini koji žele završiti zgradu smo mi, kupci stanova“, sjeća se Monika Daniel i još uvijek se dobro sjeća šoka koji je doživjela suočena s takvom golom istinom. „Tu morate dobro progutati ono što čujete. Bez okolišanja je tu izrekao okrutne činjenice.“

Naravno da su se i prije kupnje dobro raspitali o mogućim opasnostima. Već kod podizanja kredita su razgovarali s više banaka, to je bila glavna tema i razgovora s prijateljima, bilo građevincima, bilo pravnicima. Dobro su se raspitali i o tvrtki koja je trebala izgraditi njihov stan, ali nisu čuli ništa loše. Sve u svemu, bračni par je imao dobar osjećaj da će sve biti kako treba.

Zašto ovo još nije gotovo?

Na Božić prije početka radova je bračnom paru Monikin brat poklonio građevinsku kacigu i prsluk – zamišljeno kao šala, ali se brzo pokazalo da je to gorka potreba. Jer radovi su uvijek iznova zapinjali i otezali – trebali su useliti u prosincu 2018., ali još te jeseni nipošto nije izgledalo da će to biti gotovo u dogledno vrijeme.

FOTO Raskošna imanja u Hrvatskoj: Posjećivali ih velikani, a sada propadaju

1/41

Tako je ispalo da su im građevinske kacige bile itekako potrebne: zapravo im je bilo zabranjeno dolaziti na gradilište, ali zaštitari su shvatili kako žele svojim očima vidjeti, koliko su radovi odmakli – naravno s kacigom na glavi. Građevinska tvrtka je bila doduše nervozna zbog njihovih prigovora, ali niti radovi nisu bitno odmicali.

Radnici nisu dolazili na gradilište, nisu vidjeli niti da je materijal isporučen, a onda u svibnju 2019. je i došla ta vijest o stečaju. Monika Daniel nam kaže kako je upravo i o tom slučaju razgovarala sa službenikom u banci kad su dogovarali kredit. On im je rekao kako ne moraju brinuti: sreća u nesreći im je bila da nisu imali ušteđevinu, nego da su morali uzeti kredit. A tu onda banka ne može dati novac dok nije zabilježena u vlasničkim ispravama budućeg stana, dakle to ne može samo tako postati stečajna masa propalog građevinca. Najgore što im se može dogoditi jest da onda neka druga tvrtka završi zgradu.

Ne znaš dok sam ne doživiš

Ali na sastanku nesuđenih vlasnika drugih stanova su čuli da to nipošto neće biti tako: neka druga tvrtka izrazito nerado nastavlja posao koji je netko drugi započeo, već i zato što će onda ona odgovarati za moguće propuste propale tvrtke – loši su temelji, nije dobra izolacija... „Kad razmišljam o svemu tome mi je jasno i da nismo htjeli čuti neke stvari“, priznaje Monika Daniel.

I svi ostali nesuđeni vlasnici su ostali bez riječi: što sad? Stečajni upravitelj im je objasnio kako bi im bilo najbolje osnovati zakladu koja će zastupati interese svih njih. Ona bi dogovarala nastavak posla i plaćala račune iz blagajne u koju će svi morati uplaćivati. Stečajni upravitelj propale firme im se ponudio da im on bude i upravitelj te zaklade – tu nema nikakvih prljavih trikova, ali veći će problem biti naći tvrtku koja će biti voditelj gradnje.

I tu se dugo tražilo dok jedan arhitektonski ured nije prihvatio posao – više iz prijateljske usluge nego iz koristi. Ali i bračnom paru Daniel je bilo jasno kako će sve to još potrajati – i još masno koštati. „Živjeli smo kao studenti“, sjeća se Monika Daniel. Vlastiti stan su prodali, tko zna kad će novi biti gotov tako da su i u poznim godinama – Moniki je 57 – iznajmili stančić od šezdesetak kvadrata nedaleko od gradilišta.

POVEZANI ČLANCI:

Iznenađenje jedne ljetne noći

A problema je bilo bezbroj: nitko nije znao gdje su građevinski nacrti, dozvole i svi mogući dokumenti za novu zgradu. Onda je došla i korona, zastoji u isporuci i sve veće cijene građevinskog materijala. A trebalo je i otplaćivati kredit, plaćati stanarinu za stančić i za skladište gdje su pohranili sve stvari, a tu je bio i račun za odvjetnika. „Cijelog života sam bila štedljiva, a onda dođete u situaciju kad plaćate za tuđu grešku.“ A platiti se moralo – sve u svemu je to koštalo 100 tisuća eura više nego što je trebalo biti. Monika je unovčila svoje dodatno mirovinsko osiguranje, ali i kod izbora pločica, podne obloge i sanitarija je cijena, a ne ispunjenje životnog sna bio glavni kriterij izbora.

Ipak, radovi su odmicali i preko dvije godine nakon što je trebalo biti gotovo, u kolovozu 2021. joj je suprug pripremio iznenađenje: on je već bio u mirovini, ona je još radila kao glasnogovornica jedne tvrtke u Frankfurtu tako da je potajice preselio njihov krevet u novi stan – konačno je bio gotov. Tu sreću, uživati u pogledu na gorje Taunusa s njihove terase na krovu zgrade se jedva može riječima opisati.

Samo zajedno smo uspjeli

Bi li se opet upustila u takvu rabotu? Kaže nam da je mnogo toga naučila: neprocjenjiva joj je bila podrška i prijatelja i obitelji i poslodavca, čak i župna zajednica joj je pomogla koliko je mogla. Ali najviše je zahvalna svom suprugu: samo zajedno su mogli sve to izdržati. Nevolju su često okretali u šalu dok su skakali preko kutija sa stvarima u malom stančiću. Znaš li gdje je ovo ili ono? U nekoj od kutija ili u skladištu?

„Moj muž je bio moja stijena u oluji. Ali i on je snosio isti teret kao i ja, tako da sam ipak trebala olakšati srce i pred prijateljicama.“ Takva nevolja kad njihov građevinac ode u stečaj se u ovo doba mnogima može dogoditi i jedini savjet takvim nevoljnicima može biti: boriti se i izdržati. Kad se već skočilo u hladnu vodu, jedino se može plivati. A onda je na koncu ipak i san o njihovom lijepom, novom stanu postao stvarnost.

VIDEO Predstavnica stanara naljutila susjede: 'Vlasnik mora zaustaviti svog psa u lajanju, makar ga uklonio'

Ključne riječi

Komentara 1

TU
TutoBruto
10:28 11.02.2024.

Ovo priprema za situaciju koja dolazi u HR? Sto se teksta tiče, čovječe, šta to nije moglo kraće? Moglo bi se staviti upozorenje tipa 10min čitanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije