Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Morao je biti hospitaliziran

Psihijatri nisu javili Germanwingsu da je kopilot psihotičan

Germanwings zrakoplovna nesreća Andreas Lubitz
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
13.03.2016.
u 21:43

Andreas Lubitz, koji je lani avion Germanwingsa zabio u francuske Alpe, bio je upućen u bolnicu dva tjedna prije nesreće koja je potresla svijet

Iako su mu dva tjedna prije nesreće savjetovali da odmah ide u bolnicu, nijedan od psihijatara nije obavijestio zrakoplovnu kompaniju u kakvom stanju je kopilot čije ime sada zna cijeli svijet: Andreas Lubitz.

Lubitz se, podsjetimo, 24. ožujka prošle godine zaključao u kokpit i avion Germanwingsa na letu 4U9525, u kojem je osim njega bilo još 149 ljudi, zabio u francuske Alpe. Nitko nije preživio.

Istražitelji su sad objavili konačno izvješće o toj nesreći, prema kojem je njemački kopilot pokazivao simptome koji upućuju na psihotičnu depresivnu epizodu. Francuski istražitelji iz agencije BEA koja istražuje nesreće potvrdili su da je 27-godišnji Lubitz namjerno zabio avion u Alpe, automatski pilot bio je tako naveden. Sad se istražitelji zalažu za češće preglede svih pilota koji pokazuju bilo koju vrstu psiholoških ili psihijatrijskih problema, ma kako se činili nevažnim.

Istražitelji su prikupili medicinsku dokumentaciju i pokušali razgovarati s liječnicima u Njemačkoj koji su liječili Lubitza, ali oni su odbili razgovor. Četiri liječnika odobrila su Lubitzu pet puta bolovanje od 17. veljače do 18. ožujka. Jedan od njih ga je 10. ožujka uputio u bolnicu zbog moguće psihoze, dva dana nakon toga isti mu je liječnik dao bolovanje od 19 dana, ali to nije proslijedio Germanwingsu. Četvrti liječnik mu je 18. ožujka otvorio petodnevno bolovanje. Čini se da je Lubitz uzalud tražio pomoć od jednog do drugog liječnika, koji su očekivali da će netko tko se nalazi u takvom stanju da mu je potrebno bolničko liječenje sam odlučiti hoće li se uputiti u bolnicu. Jedan je liječnik još 17. veljače uputio Lubitza na psihijatrijski tretman zbog psihosomatskog poremećaja i tjeskobe.

– Lubitz je još u prosincu 2014. počeo pokazivati simptome koji se mogu povezati s psihotičnom epizodom, ali ta informacija nije proslijeđena do Germanwingsa – kaže Arnaud Desjardin, voditelj tima istražitelja. Međutim, istražitelji ne preporučuju promjenu sigurnosnih pravila za kokpit. – Sustav za zatvaranje ne može sprečavati prijetnje s jedne i s druge strane vrata – kaže Desjardin.

>>Andreas Lubitz se prije rušenja Airbusa i ubojstva 149 ljudi javio svom liječniku

Komentara 1

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
13:39 13.03.2016.

kao da je to sad bitno. on je u paklu i neka tamo ostane

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije