Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Stier:

'Budućnost BiH je Europska unija, a ne povratak u Otomansko carstvo'

Davor Ivo Stier
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
12.03.2014.
u 09:24

Hrvatski zastupnik u EU parlamentu Davor Ivo Stier izrazio je nezadovoljstvo učestalim izjavama iz najvišeg vrha turske politike.

Europski parlament u srijedu će glasati o godišnjem izvješću o napretku Turske koje sadrži i amandman hrvatskog zastupnika Davora Ive Stiera, stalnog člana Odbora za vanjsku politiku, kojim Parlament traži od Turske da svoju politiku prema Bosni i Hercegovini uskladi s politikom EU, priopćio je klub zastupnika EPP-a.

Stier je u raspravi kazao kako turska diplomacija danas naglašava svoj interes u afirmaciji mira u jugoistočnoj Europi i spremnost na suradnju s državama EU u postizanju tog cilja, no izrazio je i nezadovoljstvo učestalim izjavama iz najvišeg vrha turske politike koje idu u suprotnom smjeru.

- Mislim ovdje na izjave premijera Erdogana nakon pobjede na zadnjim parlamentarnim izborima, kada je rekao kako je njegova pobjeda jednako važna za Istanbul kao i za Sarajevo, za Beirut kao i za Izmir, za Damask kao i za Ankaru, za Ramallu i Jeruzalem kao i za Diyarbakir. Ili kada je u intervju za sarajevsko Oslobođenje 2012. izjavio kako mu je Alija Izetbegović prije smrti ostavio Bosnu u amanet-rekao je Stier zastupnicima.

Dodao je kako to sasvim sigurno nije bila poruka u europskom duhu te da to nije ponašanje koje se očekuje od države koja želi izgraditi Europu slobodnih i ravnopravnih, a ne novih vazala i oživljavanja starih imperijalnih sfera utjecaja.

- Budućnost BiH je Europska unija a ne povratak u Otomansko carstvo - kazao je Stier. 

>> Mesić ipak došao u Mostar: Hrvatska mora pokrenuti promjenu Daytonskog sporazuma

Komentara 2

ST
stefj
09:58 12.03.2014.

Eh, nekako se baš BiH vodstvo i SDA ne slažu s tvrdnjom iz naslova...

VE
Vercingetorix
20:21 12.03.2014.

Stier je empirijski dokaz da Raspudić ima pozitivan utjecaj na političare (sjetite se kako su zajedno bili na HRT-ovoj emisiji, ukucajte na youtubeu: "Dr. sc. Raspudić preveslao bošnjačke pomorce"; možda su se sreli još koji put) - to je moja teza (možda je Stier sam skužio stvari u BiH, ali bez komunkacije s Hrvatima iz BiH to nije moguće). Kad bi i drugi Stierovim stopama, bilo bi dobro. Nemojte samo reći da se samo riječima zalaže za Hrvate u BiH, jer i riječi puno znače (Istina se prenosi riječima, i djelima naravno, oboje je bitno). Bravo Stier!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije