Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Steve Murphy: Vidoševićev spot je kopija! Ukrali su moj izborni film

Nadan Vidošević
25.11.2009.
u 19:02

Kopiran je spot “Job Interview” snimljen 2008. godine za kampanju demokratskoga predsjedničkog kandidata.

“Pogledao sam promidžbeni spot koji je snimio izborni stožer predsjedničkog kandidata Nadana Vidoševića i smatram da su ideja i stil izborne poruke potpuni plagijat, odnosno krađa našeg uratka ili intelektualnog vlasništva.”

Tim je riječima Steve Murphy, suvlasnik američke tvrtke Murphy Putnam media, koja se od 1996. bavi političkim i izbornim marketingom, za Večernji list komentirao reklamni spot Nadana Vidoševića tvrdeći da je on kopija originalne priče nazvane “Job Interview”.

Nisu zaštitili prava

Priču je osmislio s kolegom Markom Putnamom za Billa Richardsona kad se lani uključio u utrku za demokratskoga predsjedničkog kandidata. Murphy objašnjava da u spotu Vidošević, poput Richardsona, ima zavidan životopis, bogato radno iskustvo i prikazuje se kao osoba koja zaslužuje postati predsjednik jer ima bolje kvalifikacije za tu poziciju nego za radno mjesto na koje se prijavio.

– Ne postoji zakonska mogućnost da tražim odštetu za 'besplatnu posudbu' naše reklamne ideje jer spot nismo zaštitili autorskim pravima. U SAD-u među profesionalcima zaduženim za odnose s javnošću uvriježen je običaj da se nikada u potpunosti ne imitira tuđa ideja – naglasio je Murphy.

Vidoševićev stožer potvrđuje da ima “dobar nos” za kvalitetan spot jer je originalnu američku verziju politički komentator George Stephanopolous proglasio jednom od najboljih u predsjedničkoj izbornoj kampanji.

Steve Murphy je s partnerom Markom Putnamom sudjelovao u kampanji Baracka Obame, a producirali su i biografski dokumentarac “South Side Girl” o Michelle Obami.

Mediji protiv plagijatora

– Bilo je sličnih slučajeva plagijata i u Americi, ali tada u pomoć uskaču mediji, koji osude takvo ponašanje, a to je u profesionalnom radu puno gore od novčane ili sudske kazne jer nitko s takvima poslije ne želi raditi. Jedna je stvar u tuđemu radu naći poticaj za svoju ideju, a potpuno je drugo sve kopirati – zaključio je Steve Murphy. Nije odgovorio je li dobio poziv za suradnju iz nekog od predizbornih stožera kandidata u RH.

Ključne riječi

Komentara 25

PI
Pippo9
19:25 25.11.2009.

Pa to ne treba čudit od čovjeka koji je pokrao hajduk,hgk i od čovjeka koji je iskoristio stranku za svoje osobne interese

BI
bilibrig
19:27 25.11.2009.

vidoševiću neće ni ova krađa mnogo pomoći jer ne stoji baš dobro u anketama.

ST
steklis
19:48 25.11.2009.

OČITO JE VIDOŠEVIĆU KRAĐA U KRVI.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije