Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
monitoring

FAZ: RH ne ispunjava uvjete, Füle: Hrvatska će ispuniti ono što treba

'European Union Commissioner for Enlargement Stefan Fule (R) gives a press conference with European Union Foreign Affairs and Security Chief Policy Catherine at the EU Council building in Brussels, on
Foto: 'THIERRY CHARLIER'
1/3
10.10.2012.
u 11:32

To je dosad najnegativnije tumačenje izvješća o monitoringu u nekom od europskih medija

Hrvatska ne ispunjava uvjete za članstvo u EU, naslov je današnjeg članka uglednog njemačkog lista Frankfurter Allgemeine Zeitung o izvješću o monitoringu nad Hrvatskom, koji Europska komisija službeno objavljuje danas.

>>Sažetak izvješća o monitoringu pročitajte ovdje.

Osim tog članka na naslovnici, FAZ donosi i kratak komentar pod naslovom "Šteta" u kojem autor tvrdi da je EU obećao kako neće ponavljati pogreške poput "primanja u članstvo korumpiranih zemalja kao što su Bugarska i Rumunjska", a sada se pokazuje da "Bruxelles ponovno prima kandidata koji ne ispunjava uvjete za članstvo u EU".

To je dosad najnegativnije tumačenje izvješća o monitoringu u nekom od europskih medija. Pozivajući se na deset točaka koje Europska komisija ističe kao područja u kojima Hrvatska mora postići veći i brži napredak do ulaska u članstvo, novinar FAZ-a zaključuje da Hrvatska nije spremna za EU.

>>Karamarko naveo EU da ublaži oštre ocjene

Povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Füle govorio je danas prijepodne pred Odborom za vanjsku politiku Europskog parlamenta. Dvoje članova odbora pitalo ga je kako tumači pisanje njemačkih medija, aludirajući upravo na članak FAZ-a. Füle je u svom odgovoru dao naslutiti da pisanje FAZ-a smatra pogrešnom interpretacijom.

– Izvješće o monitoringu ne smije biti pogrešno interpretirano. Hrvatska je na putu da postane 28. članica i uvjeren sam da će hrvatska Vlada ispuniti ono što treba ispuniti – rekao je Štefan Füle.

Na konferenciji za novinare u Europskoj komisiji Füle je također pozitivno govorio o Hrvatskoj.

- Nemam apsolutno nikakvog razloga da niti na jedan trenutak pomislim da Hrvatska neće riješiti deset pitanja koja naglašavamo u ovom izvješću o monitoringu. Naglasili smo ta pitanja u ovom izvješću o monitoringu s jednim jedinim ciljem: kako bi Vlada shvatila da, iako dosad radi odličan posao, postoji tih nekoliko pitanja koja još moraju ispuniti - rekao je Füle.

Među drugim europskim medijima koji jutros izvještavaju o hrvatskom monitoringu je i slovenski Dnevnik koji, nakon čitanja nacrta izvješća, zaključuje da "Europska komisija više ne može tvrditi da Hrvatska nije spremna za članstvo u EU".

>>Cjelokupno izvješće o monitoringu pročitajte ovdje.

U izvješću o monitoringu Europska komisija izrijekom navodi da Hrvatska nastavlja postizati napredak u postizanju pune spremnosti za članstvo u EU, ali i detaljno opisuje deset točaka na koje hrvatska Vlada treba obratiti pozornost i riješiti ih prije ulaska u punopravno članstvo 1. srpnja 2013. godine.

Komentara 169

DI
Dijaspora
11:43 10.10.2012.

Korumpirana??? Nije istina. Sad su na vlasti najpošteniji ljudi na kugli zemaljskoj. Počet ću od Čačića. Vi nastavite.

Avatar The-North-Korean-Times
The-North-Korean-Times
11:44 10.10.2012.

Evo ga ! Hoćemo izbore !

Avatar dpejakovic
dpejakovic
11:43 10.10.2012.

Napokon dobra vijest!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije