Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rusi zavrnuli pipu

Štern: Idealno je vrijeme da pokrenemo LNG terminal

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
18.06.2014.
u 19:00

S LNG-om već za godinu i pol postali bi potpuno plinski neovisni, poput Izraela

Odluka ruskog Gazproma da obustavi isporuku plina Ukrajini izazvala je komešanje na energetskom tržištu Europe, čijih oko 15 posto potreba za plinom dolazi upravo iz plinovoda koji prolaze Ukrajinom. Samo u Britaniji veleprodajna cijena plina po kojoj distributeri preuzimaju energent doslovno je preko noći narasla šest posto, a slične se “korekcije” očekuju i u ostalim zemljama Europske unije.

Europa ovisi o Ukrajini

Ipak, rusko-ukrajinski plinski spor ne znači nužno da i ostatak Europe ostaje bez plina. Ne ako se Ukrajina bude ponašala korektno i disciplinirano.

– Iako je Moskva obustavila Kijevu plin, to ne znači da je plinovod koji prolazi Ukrajinom do Europe zatvoren. Sve sada ovisi o internoj disciplini Ukrajine, hoće li ona moći kontrolirati svoje distributere da ne uzimaju plin iz mreže. U skladu s ukrajinskim potezima, vidjet će se hoće li doći do potpune obustave isporuka plina ili će sve proći za Europu više ili manje bezbolno – kaže vodeći hrvatski energetski stručnjak i bivši ministar gospodarstva Davor Štern. Sreća u nesreći zbog mogućih nestašica plina za Europu leži u činjenici da je spor ruskog Gazproma i ukrajinskog Naftogaza eskalirao u lipnju, samo nekoliko dana od službenog početka ljeta kada je potrošnja plina smanjena.

Strah od zime

U ovome se periodu energent za grijanje domaćinstava ne koristi, a potrošač je gotovo isključivo velika industrija. Izgledno je da će se problem s isporukom plina Ukrajini do zime riješiti unatoč velikom dugu Ukrajine za do sada isporučeni plin. Od Kijeva Moskva, naime, potražuje oko 4,5 milijardi dolara. No obustava isporuke ionako nije uvjetovana samo novcem već je i dio pritiska Moskve na vlasti u Kijevu.

– Hrvatska se treba pobrinuti za svoju energetsku budućnost, i to gradnjom malog LNG terminala za svoje potrebe. Kada bi se sada počeo graditi, terminal bi bio dovršen već za godinu i pol dana. I tada bi bili neovisni, poput Izraela, koji ima velika plinska nalazišta, ali i LNG terminal, za svaki slučaj – kaže Štern.

>> Lavrov u Srbiji: Planovi za plinovod Južni tok ostaju na snazi

Komentara 25

DI
dokazano.istinito
19:21 18.06.2014.

Hrvatska uz malo pameti vlade i ingenierie ne bi ni mislila na ruski plin, ima alternativa, ali i zapad ide ka tome

XA
xaron
19:38 18.06.2014.

Jedini problem je šta je LNG plin duplo skuplji, a to odgovara distributerima i posrednicima kao i muljatorima.

DO
DoktorAmer
21:58 18.06.2014.

Bas danas citam da uskoro visak plina u svijetu zbog ogromnih nalazista u Americi. Americki plin je puno jeftiniji od ruskog, velike kemijske tvornice vec sele postrojenja u Ameriku zbog jeftinih sirovina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije