Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima li Boga?

Stephen Hawking: 'Da bismo znali što bog želi, on bi morao postojati'

Stephen Hawking
Foto: PA/Pixsell
27.09.2014.
u 12:20

Za BBC je ranije izjavio da "nije religiozan u standardnom značenju te riječi", dodajući da "vjeruje kako svemirom vladaju zakoni znanosti. Ti zakoni možda su određeni od boga, ali bog ne može utjecati na kršenje zakona"

"Prije nego što je čovjek znao što je znanost i nastojao je razumjeti, bilo je prirodno vjerovati da je bog stvorio svemir. Međutim, znanost danas nudi uvjerljivija objašnjenja. Želim reći da bismo znali što je bog želio, morali bismo znati da on postoji, a to nije točno. Ja sam ateist", rekao je najpoznatiji fizičar i znanstvnih današnjice, Stephen Hawking, piše Huffington Post.

Pojmom "božjeg uma" Hawking je pojasnio u knjizi "Kratka povijest vremena" napisanoj još 1988. godine. Još tada tvrdio je da bi znanstvenici mogli proniknuti u božji um kad bi on bio set unificiranih znanstvenih principa kolokvijalno znanih kao teorija svega što je dosad otkriveno.

Hawking je i ranije tvrdio da ne vjeruje u život nakon smrti, nazivajući to "bajkom za ljude koji se boje tame". Još 2007. godine Stephen Hawking za BBC je izjavio da "nije religiozan u standardnom značenju te riječi", dodajući da "vjeruje kako svemirom vladaju zakoni znanosti. Ti zakoni možda su određeni od boga, ali bog ne može utjecati na kršenje zakona", rekao je tada.

>> Stephen Hawking: 'Božja čestica' može uništiti svemir

>> I Stephen Hawking se odazvao 'ledenom izazovu', ali pod svojim uvjetima

Komentara 234

NE
Neonacionalist
12:49 27.09.2014.

Ja samo znam da ništa ne može nastati samo od sebe , i ovaj komjuter na kojem pišem je neke napravio i ovaj stol na kojem mi stoji komp i stolica na kojoj sjedim i ovaj stan u kojem živim,, isto tako je netko stvorio i ovo stablo vanka i nas ljude i ovaj planet i čitavi Svemir. Ta sila, energija, zakoni prirode, Bog ili kako god to nazivali je tvorac ovog Univerzuma , mora postojati neki inteligentni tvorac ali to što mi nazivamo Bogom je daleko izvan domašaja našeg shvačanja i razumjevanja .

PE
peace7
12:38 27.09.2014.

Ipak neka mu se dobri stari Bog smiluje i objasni da vjeru ne dokazuje znanost nego duhovna dimenzija u covjeku i to kroz suradnju covjeka i Boga.Covjek u slobodi djeteta bez predrasuda moze spoznati Bozju ljubav.Pitanje je dali to sada zeli ili ostavlja za kraj zivota?

Avatar abakus
abakus
12:56 27.09.2014.

Žao mi ga je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije