Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na svom položaju

Stefanović: Zahtjevi Srba sa sjevera Kosova neostvarivi

kosovo
AFP/Pixsell
21.10.2011.
u 09:57

– Situacija je s barikadama neodrživa jer su prolazi već mjesec dana blokirani – kazao je Degert

Borko Stefanović, šef pregovaračkog tima Beograda s Prištinom, u intervjuu beogradskoj Politici rekao je da je "najveći dio zahtjeva iznesenih na skupštini četiriju srpskih općina na sjeveru Kosova neostvariv i politički motiviran" te da oni predstavljaju politički stav DSS-a i SNS-a.

Komentirajući zahtjev skupštine da se dijalog Beograda i Prištine vrati pod okrilje UN-a, Stefanović je upozorio da rezolucija koju bi Srbija podnijela Vijeću sigurnosti "nikada ne bi bila prihvaćena zbog veta zemalja koje su priznale neovisnost Kosova".

– Blizu smo rješenja problema za prijelaze Jarinje i Brnjak – rekao je Stefanović dodajući da bi trebalo razmišljati kako omogućiti opskrbu KFOR-a, "što bi dovelo do smanjenja tenzija".

Vincent Degert, šef delegacije EU u Srbiji, odbacio je u razgovoru za Blic mogućnost "pregovaranja o srpskim uvjetima i o barikadama". Ocijenio je da se iz deklaracije Srba sa sjevera Kosova "ne vidi ni rješenje ni volja da se dođe do realnog rješenja u sadašnjoj situaciji". – Situacija je s barikadama neodrživa jer su prolazi već mjesec dana blokirani – kazao je Degert uvjeren da KFOR i Eulex pronaći rješenje.

Nakon jučerašnjeg pokušaja KFOR-a da ukloni barikade na sjeveru Kosova i prosvjeda lokalnih Srba, jutros je svatko na svom položaju: Srbi na barikadama, KFOR kod konvoja, javlja novinar B92 s mjesta događaja i dodaje da je noć protekla mirno.

Trenutačna je situacija , javlja B92, ovakva: u Jagnjenici četiri kamiona dijele vojnike KFOR-a od Srba, koji su zapravo prepreka konvoju KFOR-a koji je jučer pokušao tim smjerom stići do prijelaza Brnjak. KFOR se i dalje nalazi na oko 150 metara udaljenosti od barikada koje su Srbi postavili u Zupču i jutros nije pokušao ukloniti tu barikadu, koja se nalazi na prometnici Kosovska Mitrovica – Ribarić.

Nastavlja se napetost na sjeveru Kosova

Zapovjednik KFOR-a Erhard Drevs rekao je danas okupljenim Srbima pokraj barikade u selu Zupče u općini Zubin Potok da je, prema Rezoluciji 1244, KFOR dužan osigurati slobodu kretanja za sve na Kosovu i da će to učiniti zbog nesmetanog kretanja ljudi, kao i gospodarstva i turizma, javlja B92 i dodaje da predsjednik općine Zubin Potok Slaviša Ristić tvrdi kako ima informacije da su preko albanskog sela Čabra krenula dva borbena vozila KFOR-a s vodenim topovima prema Jagnjenici.

Vodeni topovi nalaze se na oko 300 metara od barikade, a krenuli su sinoć iz Novog Sela prema sjeveru Kosova, doznaje Blic i tvrdi kako je od preksinoć na ovo
nemirno područje dovezeno oko stotinu različitih vozila koja su tijekom noći raspoređivana, a najveći dio – 74 vozila su u albanskom selu Košutovu.
– KFOR je spreman vodenim topovima "razbiti" okupljeni narod na barikadi u mjestu Jagnjenici – rekao je za portal S media Slaviša Ristić.

Mediji s mjesta događaja javljaju da je na barikadama sve više Srba, no, "situacija je mirna, ali napeta".

Komentara 48

SA
Savjest
11:01 21.10.2011.

Treba Albance pustiti da - makar i silom - održavaju neutralnu zonu između Srba i KFOR-a odnosno Eulex-a. Onda će na Kosovu biti mir koji će netko morati plaćati!

GO
golo
11:19 21.10.2011.

jedino oluja radi, sve drugo je puhanje u zrak, cak je i najvecim budalama jasno da se sa srbima nemoze pregovorm doci do nikakvog rjesenja, neznam o cemu se to pregovara, kosovo je nezavisna drzava i tko je nece istjeraj tu gamad

DE
delamarina
16:35 21.10.2011.

marsijanac@ je siptar ,koji je pobegao u usa sim se zapucalo na kosovu ,saad odande siri mrznju i uvlaci se hrvatima ,do sad si mu virile pertle sad je usao ceo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije