Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOGATAŠI NA CIPRU

Štediše u jednoj banci ostaju bez 20 u drugoj bez 40-ak posto novca

cipar
Reuters/PIXSELL
23.03.2013.
u 22:33

Dvije najveće banke zahvaćene paketom pomoći drže oko 68 milijardi eura u štednim ulozima građana

Ciparski parlament u petak navečer je prihvatio devet novih zakona koji omogućuju cijepanje druge najveće ciparske banke na zdravi i nezdravi dio, formiraju investicijski fond solidarnosti te uvode privremena, ali prilično agresivna ograničenja raspolaganja novcem s bankovnih računa.

Predsjednik Cipra Nicos Anastasiades zaputio se u subotu u Bruxelles, gdje će u nedjelju ponovno zasjedati Eurogrupa, tijelo sastavljeno od 17 ministara financija eurozone koje je prije osam dana donijelo odluku o paketu za Cipar i pokrenulo veliku krizu jer je taj prijedlog predviđao oduzimanje 6,75% i 9,9% sa svih privatnih računa. Ciparski parlament odbio je taj prvotni plan i u nedjelju se na Eurogrupi očekuje novi prijedlog s novim postocima jednokratnog poreza na štednju koji će ipak, čini se, zahvatiti samo štediše s više od 100 tisuća eura na računu. Ali zahvatit će ih u puno većem postotku. Štediše s više od 100 tisuća eura na računu u banci Laiki izgubit će znatan iznos sada kad se njihovi računi u podjeli banke prebacuju u “nezdravi” dio, odnosno “lošu banku”.

– Morat će pričekati nekoliko godina prije nego što će moći vidjeti koliki postotak iznosa na svom štednom računu mogu dobiti natrag. Možda 40, možda 50, možda 60 posto, tek će se vidjeti – rekao je tijekom preksinoćnje rasprave Averof Neofytou, zastupnik u ciparskom parlamentu. Nije još poznato koliko će izgubiti štediše s više od 100.000 eura u najvećoj ciparskoj banci, Bank of Cyprus. Dvoje neimenovanih ciparskih dužnosnika, koje citira WSJ, govore o 20 posto. Dvije najveće ciparske banke zahvaćene ovim paketom financijske pomoći drže otprilike 68 milijardi eura u štednim ulozima građana i poduzeća. Pretpostavlja se da od tog iznosa 38 milijardi eura otpada na račune na kojima je više od 100.000 eura.

>>Ciprani pohrlili na bankomate dok vlada traži novi plan za spas

 

Ključne riječi

Komentara 7

NE
Nepobjedivi
13:00 24.03.2013.

Ima dosta konfuzije oko ovih 4%, 20% i 40%, jer se prijedlozi mijenjaju iz sata, ali zato što ne shvaćaju svi da će iznosi iznad 100.000 eura biti dva puta oporezovani, odnosno umanjeni. Prvi put sada i odmah i točan postotak je još neizvjestan, a drugi put za godinu-dvije, prilikom restrukturiranja banaka, tako da će na kraju gubitak biti čak između 40% i 60%.

NE
Nepobjedivi
13:06 24.03.2013.

24.03.2013. u 08:44h Sharana je napisao/la: Opet ce im rusi zatvoriti plin. -------------- Neće. Neće se Rusi svađati s Njemačkom zbog Cipra. Na duži rok to može opasno za Ruse, jer znamo kako je završio pakt o nenapadnju između Staljinaa i Hitlera, ali u ovom trenutku Rusi žele ostati po strani iako su mogli sa 16 milijardi usisati Cipar u svoju sferu utjecaja.

NE
Nepobjedivi
12:54 24.03.2013.

Budućnost Cipra je definitivno uništena, jer će ciparski političari na kraju ipak prihvatiti ucjenu. Njemačka je ucjenom s porezom na štednju ubila nekoliko muha: - više nitko neće preko Cipra prati novac, nego će se mnogi okrenuti drugim državama pa i Njemačkoj (prema njemačkoj policiji u Njemačkoj se godišnje pere 50-60 milijardi eura, a policija je nemoćna, jer nema podršku političara) - više nitko ušteđevinu neće odnijeti u Cipar, nego će tražiti sigurnije banke, prije svega u Švicarskoj, Njemačkoj i Engleskoj - neki štediše iz Grčke, Italije, Španjolske, Portugala i Irske ovih dana već prebacuju novce u Švicarsku, Njemačku i Englesku - budući da na Cipru ima prilično engleskih penzionera (tamo su i dvije engleske vojne baze), veći dio njih će se preseliti u Španjolsku i Tursku, gdje su Nijemci mnogo investirali pa se već osjećaju kao gazde u kući - ako se neki Nijemac odluči za kupovinu nekretnine ili ljetovanje na Cipru, sve će dobiti gotovo besplatno, jer će uskoro na Cipru biti takva bijeda kakvu ne možete ni zamisliti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije