Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon o stečaju

Stečajni upravitelji protiv zakona - stečajevi neprovedivi

'27.04.2012.,  Zagreb - Prosvjed zaposlenika Vjesnika ispred zgrada Vlade RH.  Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
'Daniel Kasap/PIXSELL'
04.10.2012.
u 20:50

Ne smiju se stvarati novi troškovi pa se ne može utvrditi ni povreda zakona

Stečajni zakon mijenjao se kako bi zaštitio radnike, a na kraju je paralizirao stečajne upravitelje upravo u tvrtkama koje imaju najviše radnika. U praksi, zbog novog stavka u zakonu koji kaže da u troškove stečajnog postupka ulaze i potraživanja radnika koja su veća od tri neisplaćene plaće, ako nije riječ o tvrtki s velikom imovinom, stečajni upravitelj takvu tvrtku mora likvidirati. Što je više zaposlenih u tvrtki, to su veći troškovi stečaja i veća je vjerojatnost da je imovina tvrtke manja od troškova stečaja. Paraliza nastaje jer stečajni upravitelj ne smije stvoriti nijedan novi trošak, koliko god on bio trivijalan ili opravdan.

Ne može volonterski

S tom se situacijom susreo stečajni upravitelj Maroje Stjepović angažiran da provede stečaj nad tvrtkom Narodne novine press d.o.o. koja je izdavala list Vjesnik. Ne smije platiti stručnu osobu da napravi završni račun tvrtke ni da obračuna platne liste za zaposlenike, koje su dokaz za buduća potraživanja. Čak i kada bi netko želio volonterski napraviti taj posao, stečajni upravitelj bi angažiranjem takvog djelatnika kršio Zakon o radu. Nonsens je da Stjepović ne može prodati imovinu tvrtke i tako namiriti radnike i vjerovnike, jer zakon ne dopušta stvaranje troška za angažiranje vještaka za procjenu imovine, kao ni plaćanje oglasa kojim bi se objavila namjera prodaje imovine.

– Doslovno ne mogu napraviti ništa, paraliziran sam. Eventualno mogu zatražiti od radnika da uplate novac koji nedostaje za pokrivanje troškova stečaja, ali očekivati da će ljudi koji nisu mjesecima dobili plaću išta uplatiti nerealno je – kaže Stjepović. I stečajni upravitelj Darko Šket zna za to i tvrdi da je riječ o ozbiljnom problemu.

– To je ozbiljan problem s kojim se stečajni upravitelji moraju boriti – kazao je Šket.

Moguće zloporabe

Stručnjaci su zaključili da je zakon sastavio netko tko nije previše razmišljao o posljedicama na terenu, a na kraju je otvorena mogućnost zloporabe. Važno je, kažu, samo stvoriti dug prema radnicima veći od tri plaće i prije stečaja prebaciti svu imovinu na drugu tvrtku ili privatnu osobu i stečajni upravitelj nema druge nego amenovati likvidaciju. Kako se ne smiju stvarati troškovi, tako se ne može utvrditi eventualne povrede zakona pa gospodarski kriminal prolazi nekažnjeno. I na kraju, destimulira se rad stečajnog upravitelja jer nikada za svoj posao neće biti plaćen.

Iz Ministarstva pravosuđa saznajemo da će mijenjati Zakon, ali ne zbog nelogičnosti nego radi usklađivanja sa Zakonom o predstečajnoj nagodbi da ne bi bili u koliziji.

Komentara 1

Avatar madcap
madcap
22:30 04.10.2012.

Pa ako je stečajni upravitelj stručna osoba za upravljati poduzećem, onda zna i voditi knjige i obračunati plaće. Ako ne zna neka se bavi nečim drugim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije