Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sapunica: Najveća hrvatska trgovačka drama se nastavlja

Stečaj Peveca je siguran, Višnja i Zdravko tvrde da se ne razvode

pevec
Damir Špehar
28.10.2009.
u 18:35

Vjerovnici nisu zadovoljni dovođenjem na čelo tvrtke osobe bez iskustva s kriznim menadžmentom.

Pevec ide u stečaj, više ne sumnja većina njihovih vjerovnika, a trenutačno svatko od njih bori se da dobije što je moguće više od svojih potraživanja. Veliki vjerovnici, među kojima su i banke, ne boje se jer su osiguranja bila velika, no velik je broj malih dobavljača koji su godinama poslovali s Pevecom i ugovore sklapali na riječ i na osnovi dotadašnjih dobrih poslovnih odnosa. Za njih je isplata potraživanja i te kako upitna.

Blokada i ovrhe
No iako Peveci cijelo vrijeme govore da žele riješiti situaciju u tvrtki, čini se da je i njima prihvatljivo rješenje stečaj. Razilaženja mišljenja u toj obiteljskoj tvrtki već dulje postoje. Na jednoj strani su odvojena stajališta Višnje Pevec i starijeg sina, a na drugoj Zdravka Peveca i mlađeg sina.

Bankarski krugovi sumnjaju da su iza Pevecova “nesnalaženja” u spašavanju posrnulog carstva i nagađanja o razvodu bračnoga para, čemu u prilog ide stečaj jer bi tako lakše obavili i podjelu imovine.

Višnja i Zdravko Pevec to su, međutim, jučer opovrgnuli. – Zdravi smo, živi i ne razvodimo se – poručila je Višnja Pevec, nakon čega je Zdravko Pevec ljutito dao do znanja da stečaj Peveca znači i tisuće otkaza u Pevecu i dobavljačkim tvrtkama.

Činjenica je pak da stečaj tvrtke nitko službeno ne treba ni proglasiti jer sve pretpostavke za njega postoje, a to je 60 dana kontinuirane blokade. Potkraj prošloga tjedna u blokadi je bio iznos od 100 milijuna kuna, a već ovaj tjedan porastao je na 250 milijuna kuna te su pokrenute i ovrhe nad nekretninama.

Ukupni dug Peveca iznosi 2,6 milijardi kuna, od čega bankama 1,5 milijardi kuna. Imovina se procjenjuje na pola milijarde kuna, iako bi se mogla popeti i do milijardu, ali u svakom slučaju najmanje 1,2 milijarde kuna razlike između dugova i imovine upitno je i njega u Pevecu ne mogu objasniti, kaže nam izvor.

Dogovora nema
No stoga se pretpostavlja da je velik dio novca potrošen u privatne svrhe. Možda i za političke pokrovitelje, sumnjaju vjerovnici, te cijelu priču nazivaju “malom Podravkom”.

Peveci su jučer bili u poreznoj upravi, gdje su trebali dogovoriti deblokadu 150 milijuna kuna, što duguju državi po osnovi neplaćenih poreza i doprinosa. Je li dogovor postignut, nismo uspjeli doznati. Njegova glasnogovornica više ne komentira zbivanja s tom kompanijom. Početkom tjedna Pevec se našao s predstavnicima banaka i većih dobavljača, kojima je rekao da su postignuti dogovori s državom i malim dobavljačima, a njima pak da je postigao dogovori s bankama.

U stvari, dogovori ni s kim nisu postignuti, pa više nitko od njegovih poslovnih partnera i ne vjeruje njegovim tvrdnjama. Doda li se tome i promjena triju uprava u kratkom vremenu, pa dovođenje na čelno mjesto osobe koja i nema veze s kriznim menadžmentom, kao i nepoštovanje iznimno dobrog programa restrukturiranja KPMG-a, razočaranje njegovih vjerovnika je i veće.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
20:03 28.10.2009.

R.I.P.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije