Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrutni zakon: Prijedlog Zakona o radu, o kojem u srijedu glasuje hrvatski Sabor, ukida zabranu noćnog rada za trudnice bitno različito nego što je to u EU

Stav struke: Nije normalno ni moralno da trudnice rade noćnu smjenu

trudnica
Arhiva VL
01.12.2009.
u 18:44

Spornom bi se odredbom Zakona o radu, prođe li u Saboru, mogao pozabaviti i Ustavni sud.

Mlada je trudnica stisnula zube kad ju je šef premjestio u skladište i šutke nosila teške kutije. Kad je kolegica na odlasku iz te firme pitala šefa kako je mogao trudnicu premjestiti na tako teško mjesto, odbrusio joj je: “Šta to tebe briga?!”. Nesretna žena ubrzo je pobacila, bolna je ispovijest s jednog foruma. Mlada majka u državnoj službi koristila je zakonom joj danu stanku za dojenje. Prvo su je ismijavali, a potom joj i onemogućili da doji. Već na  razgovoru za posao mnogi se potencijalni šefovi usuđuju pitati kandidatkinju o njezinim reproduktivnim planovima, a trudnicama ili novopečenim majkama kratkoročni ugovori o radu većinom se ne produljuju.

Pospane trudnice
I uz dosadašnje zakonodavstvo, zaštitu materinstva i demografsku politiku, trudnoća je poslodavcima bila nepoželjna. Novi prijedlog Zakona o radu, o kojem će se Sabor u srijedu izjašnjavati, ukida zabranu noćnog rada trudnica. Pa će one, kako je to istaknuo novi ministar gospodarstva Đuro Popijač, moći raditi noću “na krasnim radnim mjestima, primjerice, u call-centru”.

Točno je da europskim trudnicama nije zabranjen noćni rad, ali ondje noću radi samo žena koja to sama odabere.

– U zemljama EU trudnice mogu raditi samo svojom voljom, a ne da moraju posebnim liječničkim potvrdama dokazivati da ne mogu raditi. Naši su to izokrenuli – govori Jasna Petrović, koordinatorica ženskih sindikalnih grupa i potpredsjednica Ženske sekcije SSSH. Da noćni rad i trudnoća nikako ne idu zajedno, bez krzmanja reći će i cijenjeni ginekolog dr. sc. Milan Kos iz Poliklinike Vili. – Neprirodno je i nenormalno da žena u promijenjenom fizičkom i fiziološkom stanju radi u uvjetima dodatnog opterećenja, a noćni rad to jest, nije uzalud beneficirani rad. Neprimjereno je to i u ranoj i kasnoj rudnoći. U prvom tromjesečju trudnoće čak 70 posto žena zbog progesterona ima pojačanu potrebu za spavanjem i danju i noću, mučnine te pojačanu potrebu za puno pravilnijim režimom života. A još je manje to prikladno u kasnijoj trudnoći – navodi dr. Kos.

Ustav štiti majčinstvo
Ovakav prijedlog ima elemenata i za ustavnu tužbu, smatra Ivica Crnić, bivši predsjednik Vrhovnog suda i ekspert za radno pravo.

– Ako taj prijedlog zakona bude prihvaćen, meni se čini da ima mjesta za podnošenje prijedloga za ocjenu ustavnosti te odredbe, a i s obzirom na Ustav RH koji daje osnovu za takvo tumačenje. Mislim da bi trebalo biti dovoljno da trudnica samo kaže poslodavcu da nije sposobna raditi noću, a poslodavac bi trebao biti taj na kojem je teret dokaza odnosno koji će u razgovoru s njezinim liječnikom pribavljati dokaze da trudnica ne može raditi noću - kaže Crnić.

Podsjećamo, u članku 62. Ustava RH navodi se da država štiti materinstvo, djecu i mladež te stvara socijalne, kulturne, odgojne, materijalne uvjete kojima se promiče ostvarivanje prava na dostojan život, a u članku 64. Ustava navodi se da mladež, majke i invalidne osobe imaju pravo na osobitu zaštitu na radu. I odvjetnica Dafinka Večerina smatra da bi tu trebalo primijeniti pozitivnu diskriminaciju: – I najzdravija trudnoća zahtijeva veću pažnju, manje naporan život. U zemlji u kojoj se priča o populacijskoj politici i potrebi demografske obnove mislim da nije potrebna odredba o radu trudnica noću. I ne može je se pravdati jednakošću muškaraca i žena jer sve dok muškarci ne rađaju nisu diskriminirani ako trudnice ne rade noću – kaže Večerina.

Ključne riječi

Komentara 6

SM
simune mali
19:15 01.12.2009.

Za ovu sa pirsingom je sve moralno, pa nek radi i nocu i nek si jos i glavu probusi i onda ce biti, sve na svom mjestu,zar ne?

DU
Deleted user
11:59 02.12.2009.

To je dobro, nadam se da će dodatno smanjiti natalitet pa da će konačno ovaj retardirani narod, koji dopušta da ga ovakvi izrodi i šljam političarski vodi i muze, izumrijeti te prepustiti teritorij nekom sposobnijem...

MM
Mladen Miletić
19:41 01.12.2009.

tav struke: Nije normalno ni moralno da trudnice rade noćnu smjenu. A od kada se to može tvrditi za Hrvatsku da funkcionira normalno, moralno ili da zakon pozna funkcionira pravedno -pravično ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije