Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izmjene Zakona

Status roditelja njegovatelja 10 mjeseci nakon smrti djeteta

Zagreb: Sindikati i Vlada potpisali dodatak kolektivnom ugovoru
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
08.06.2023.
u 12:55

Trenutačno je zaposleno nešto manje od 2500 osobnih asistenata i videćih pratitelja te komunikacijskih posrednika

Po naputku Sabora iz ožujka ove godine, a nakon prosvjeda roditelja i njegovatelja i pritisaka oporbe, Vlada je jučer u saborsku proceduru konačno uputila izmjene Zakona o socijalnoj skrbi kojima se, među ostalim, roditeljima njegovateljima taj status produljuje do deset mjeseci nakon smrti djeteta.

Povećane i naknade

Uz to, izmijenjenim se zakonom povećavaju naknade i širi krug korisnika koji mogu ostvariti status roditelja njegovatelja. Taj će status ubuduće moći ostvariti i roditelji djece s poremećajima autističnog spektra četvrtog stupnja. Također, roditelj njegovatelj djeteta s poteškoćama u razvoju moći će biti i bračni drug, izvanbračni i neformalni životni partner njegova roditelja. Naknada za roditelje njegovatelje povećava se pak s 800 na 1000 posto za jedno dijete, s 900 na 1200 posto osnovice za dijete koje se ne može uključiti u programe i usluge u zajednici te s 1200 na 1500 posto osnovice za dvoje ili više djece s teškoćama u razvoju ili osoba s invaliditetom.

VEZANI ČLANCI:

Istim izmjenama ukida se i mogućnost zabilježbe države na nekretnine korisnika socijalne pomoći, nakon što je pučka pravobraniteljica početkom godine upozorila da je više od 500 korisnika odustalo od zajamčene minimalne naknade bojeći se da će im nasljednici nakon njihove smrti državi morati vratiti uplaćeni iznos. Povrat novca će se, međutim, i dalje očekivati od nasljednika korisnika naknada za usluge smještaja i organiziranog stanovanja u domovima iz sustava socijalne skrbi i oni će, žele li do nasljedstva, državi morati vratiti ono što je potrošila na te usluge skrbeći za njihove pretke.

Uz izmjene Zakona o socijalnoj skrbi koje su u hitnom postupku, u drugo je saborsko čitanje poslan Zakon o osobnoj asistenciji kojim se višestruko proširuje broj korisnika usluge i radnih sati osobnih asistenata. Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić pritom je ustvrdio da na tržištu rada ima dovoljno onih koji će raditi taj posao. Ministar je naveo kako je trenutačno zaposleno nešto manje od 2500 osobnih asistenata i videćih pratitelja te komunikacijskih posrednika, a zbog sigurnosti radnog mjesta ti poslovi, kaže, više neće biti projektno financirani na određeno razdoblje, već će biti stalno radno mjesto.

VEZANI ČLANCI:

Pomoćnici u nastavi

Ministar je pritom odbio tumačenje da neki studenti neće moći nastaviti studij jer će imati asistenta samo nekoliko sati dnevno. Pojasnio je kako usluge osobne asistencije obuhvaćaju i pomoćnike u nastavi.

– U prvom čitanju zakona bilo je dilema, međutim jasno smo rekli da će i studenti moći koristiti usluge osobnog asistenta – poručio je Piletić. 

VIDEO Plenković: Važno je da se do 30. rujna donese zakon o izbornim jedinicama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije