Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvješće

State Department o RH: Mnogo korupcije, cenzure, diskriminacije

\'US Secretary of State Hillary Clinton arrives for a closed-door briefing for members of the US House of Representatives on US military intervention in Libya on Capitol Hill in Washington, DC, March
REUTERS/PIXSELL
09.04.2011.
u 20:47

U godišnjem izvješću o stanju ljudskih prava ističe se da je Vlada često u središtu korupcijskih afera te da korupcije ima posvuda

Redovito godišnje izvješće State Departmenta o stanju ljudskih prava u svijetu bavi se Hrvatskom na 38 stranica. Poseban je naglasak stavljen na pet poglavlja: financiranje političkih kampanja, korupciju, medije, slobodu okupljanja te diskriminaciju po raznim osnovama. U poglavlju političkih kampanja State Department ističe neodgovarajuće zakonodavstvo koje regulira financiranje stranaka i kandidata, ali se spominju i nepotpune glasačke liste.

Kao krupniji problem ističe se činjenica da Hrvatska ima dobre antikorupcijske zakone, ali ih vlasti ne provode uvijek učinkovito. Ističe se i kako je sama Vlada često u središtima afera te da korupcija zadire u gotovo sve slojeve društva. Poglavljem medija State Department bavi se nešto više, a kao glavni problem ističe sve snažniji gospodarski pritisak koji novinare sprječava da kritički pišu o oglašivačima.

Također se ističe kako ima slučajeva da tvrtke i mediji ucjenjuju jedni druge. "Komercijalne su tvrtke koristile mogućnost uskraćivanja prihoda od oglašavanja medijima i tako sprječavale negativno intonirane članke. S druge strane, mediji su prijetili objavljivanjem upravo takvih tekstova kako bi iznuđivali novac od tvrtki", stoji u izvješću te se zaključuje kako sve to dovodi do autocenzure novinara.

Ističe se da se cijeli niz medija uređuje bez Vladina uplitanja, no da s druge strane postoji cijeli niz netransparentnosti oko vlasništva nad medijima. "Upravo ta činjenica omogućuje političkim i drugim interesnim skupinama da prikriju svoj utjecaj na medije", zaključuje se.

U poglavlju slobode okupljanja spominje se slučaj privođenja prosvjednika na zagrebačkom Cvjetnom trgu koji su demonstrirali protiv Horvatinčićeva centra. Kad su u pitanju diskriminacije, spominju se razne skupine: Srbi, Romi, žene, djeca, izbjeglice, azilanti, homoseksualci... Ističu se tako pljačke, fizičke i verbalne prijetnje, pisanje uvredljivih grafita na srpskoj imovini, naročito u dalmatinskom zaleđu i središnjem dijelu Hrvatske. Drugu godinu zaredom, kaže se u izvještaju, organiziran je protugay prosvjed tijekom Gay Pridea. Sudionici prosvjeda nosili su uvredljive transparente poput 'ubij pedera' i podizali ruke u nacistički pozdrav. Dvoje sudionika parade napadnuto je nakon manifestacije, a napadači još nisu otkriveni, kaže se u izvještaju.

Komentara 504

BR
braco225
05:34 10.04.2011.

Glupa lopovska TERORISTICKA ZEMLJA SAD pa sta ona ima komentirat o drugima a pogotovo o nama iz EUROPE

OB
-obrisani-
07:56 10.04.2011.

ADZe i fašistički HSP SMRDE nadaleko.

OB
-obrisani-
22:34 09.04.2011.

eno AMERIMA njihova tvorevina RS --prizvode LSD u tri smjene;heehehehehehehhe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije