Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASILJE NAD STARIJIM OSOBAMA
Povratak na članak

Starac (71) iz Lekenika: 'Živim pod pritiskom, sinu i snahi treba stan pa prešutno očekuju da se maknem. Ja nemam gdje otići'

- Nasilje nad starijima je svaki čin koji šteti starijoj osobi, a provodi se od strane nekoga kome vjeruju, poput odraslog djeteta, članu obitelji, partneru, njegovatelju ili prijatelju - kazao je Svetopetrić.

Komentari 26

OS
osica
23:44 08.02.2017.

"Živim popd pritiskom mojem sinu i snahi treba stan...." ..." inesretni su zbog mene...." Ne, gospodine "oni su nesretni sami od sebe" kada vas ne poštuju kao oca istarca. Ne biste u dom i nemojte , jer oni" očekuju dačekuju da se maknete" . Dans sutra kad budete morali u dom jer će vam biti potreba tuđa pomoć, taj stan ce vam platiti smještaj u domu. Stan se ostavi djeci koja to zaslužuju, ovi vaši ni prvi ni zadnji, izgleda mi nisu u toj grupi. "Starci, i ja sam stara, pamet u glavu". Držane institucije bi trebale pomoći ovakvim ljudima, jer su jadni i bespomoćni. Nitko nema pravo da bilo koga maltretira zbog njegove imovine. Neka je stekne sam radom a ne maltretiranjem staraca. Sramota na koju smo kao svi kao navikli. Sve što smo stekli treba nekom dati "jer mu treba" ? a ako umremo prije smanjujemo troškove mirovinskom "jer mi smo teret". Ja se baš nedam ni prvima ni drugima. Sve što imam stekla sam radom, i ništa neću uzeti sobom, ali želim do kraja živjeti kao čovjek. I to moji znaju, kao "sveto pismo".

VL
Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
23:12 08.02.2017.

Sramota, vidim iz priloženog da mu je sin malo veće govno, a snaha govno do neba, fuj.

VL
CI
cika123
23:11 08.02.2017.

Ja sam svoju baku dovela u stan kad više nije mogla sama živjet, iako sam imala mali stan; bilo nam je super. Djeca su je obožavala i pazila. Ne mogu zamislit da oca ili majku istjeram iz stana. Svi zaboravljamoo da i mi imamo djecu, moglo bi nam se vratit istom mjerom. Meni je to prestrašno i nemoralno.

VL
GU
gulogulotasmania
23:11 08.02.2017.

Prepisat stan netkom tko zaslužuje i istrat nezahvalne bitange.

VL
MO
matK.O.
08:52 09.02.2017.

ante,kupio si stan i živi u njemu. stan im kasninje ostavi u nasljedstvo i kraj priče. ako si oni do sad nisu riješili stambeno pitanje ne vidim razlog da im ti daš svoj za kojeg si vjerojatno mukotrpno radio.

VL
BJ
Bjelovar112
05:23 09.02.2017.

nek si kupe svoj stan pa ce bit sretnij

VL
CH
Challenger
11:09 09.02.2017.

Ma prodaj stan i plati si lipi apartman u nekom domu di će te pazit! Nek nezahvalnici zarade za stan!!

VL
Avatar fijolica
fijolica
12:10 09.02.2017.

Budući da se nove generacije još manje odgajaju tako da poštuju svoje starije (i općenito starije!) i životu u zajedništvu, prihvaćanju, pomaganju - bit će još gore. Jer je odgoj za poštivanje starijih zastario i zatucan, ostao je tamo negdje u 19. stoljeću, danas je moderno djecu odgajati da misle samo na sebe i da dobiju sve što hoće, zar ne? Sve se vraća i sve se plaća - pa i takav naopaki "moderni" odgoj!

VL
DU
Deleted user
09:43 09.02.2017.

Te godine su mi pred vratima i treba razmišljati šta dalje. Mišljenja sam da smo mi još uvijek previše sentimentalni prema svojim nasljednicima i želimo im u svemu ugoditi. Ako ga nisam uspio odgojiti tako da se sam brine o sebi negdje sam promašio. Za sebe imam plan sastaviti oporuku da moja imovina pripada nakon moje smrti onom tko me sahrani, bez obzira tko to bio. Neće mu biti za obogatiti se, ali neće biti ni zabadava.

VL
AN
antidogmatik
11:34 09.02.2017.

Ima puno takvih i sličnih jadnih slučajeva u lijepoj našoj. Od starih uzima se novac prijevarama na razne podle načine, a kad trebaju pomoć, ti isti, ne žele ni prstom maknuti dok im jadnik stari ne da i onih zadnjih par kuna koje navlači do druge crkavice (mirovine).

VL
Avatar abakus
abakus
14:08 09.02.2017.

Čovjek od 71 godinu nije starac, "novinari". Nije u redu da se na čovjeka radi pritisak da ode iz svoga doma. S druge strane, preporučujem mu da se ipak na vrijeme predbilježi u neki dobar dom, jer ako na njegaa već sada postoji ovakav ružan pritisak, čisto sumnjam da će se obitelj kako treba brinuti o njemu za 10-ak godina kad mu briga i njega budu zaista potrebni. Na dobar dom se inače čeka, i to oko 7 godina, koliko znam. A može se i odgoditi odlazak u njega bez gubljenja mjesta "u redu". Prema tome, ne dajte se iz stana, gospodine, ali ipak mislite na starost i predbilježite se za dom, zlu ne trebalo.

VL
DU
Duba
05:05 09.02.2017.

ja citam ovdje da je stari jos za vrijeme juge zaradio krov nad glavom a nasljednici hoce oduzeti zaradeno! hrvatski moral!

VL
HY
Hygeia
13:56 09.02.2017.

Vidite to je taj vas balkanski mentalitet i pod zadnje dane vecina staraca tako zavrsi.To je najveca greska sta covjek moze napraviti.Dok god je covjek ziv nema nikakvoga davanja ili prepisivanja i to jos jedine nekretnine i nikakvog zajednickog stanovanja.U slucaju kad covjek vidi da nemoze sam kucanstvo napraviti ,plati osobu koja mu ocisti kucu ili ode u staracki dom i nekretnina se zalozi .Djecu se ima u svojoj kuci dok ne zavrse skolovanje ,i to znaci skolovanje gotovo i posao traziti,ako ga nema "pred nosom" onda se posao trazi i stotine kilometara dalje i pocinje samostalan zivot ,a ne kao sto su tu obicaji jos dovedu na trosak roditelja i suprugu ili supruga ,i na kraju vecina roditelja koji su sve sami izgradili zavrse kao taj covjek.Mogu reci da mi ljudi koji tako zavrse uopce zao nije,jer si sami to naprave,a mnogi od njih budu jos tuceni od vlastite djece.

VL
Avatar Dr Evil
Dr Evil
09:36 09.02.2017.

stari se boji da ako ne ode u dom da bi mogao doživjeti "nezgodu"

VL
OG
Oger
10:03 09.02.2017.

Ah, prava hrvatska, krscanska, katolicka obitelj.

VL
DU
Deleted user
14:03 09.02.2017.

Valjda su mu i pistolj oduzeli, jer bi se inace mogao vratiti.

VL
OD
odisej22
14:54 09.02.2017.

Balada o Narayami. Japanski film; starci kad dodju do odredjenog doba na planinu Narayama,umrijeti. Ej,nasilna nesretna zemljo. A Tudjman krivousti nam obećavao raj na zemlji.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.