Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preventivna akcija

Stanovništvu oko nuklearke Krško dijele tablete kalijevog jodida

NE Krško
Željko Hladika/Večernji list
11.06.2013.
u 11:20

– To je preventivna mjera za slučaj incidenta u nuklearnoj elektrani Krško. U tom slučaju bi se izbjegla nepotrebna gužva kod liječnika i u ljekarnama jer bi stanovnici imali tablete kod kuće – kazala Brigita Čokl.

Stanovnicima koji žive 10 kilometara od nuklearne elektrane Krško sinoć su počeli dijeliti uputstva za uporabu tableta kalijevog jodida, a osobama do 40. godina starosti i kupone s kojima će tablete besplatno podići u jednoj od šest ljekarni u Krškom ili Brežicama, piše slovenski Dnevnik.

Tablete će dijeliti i u vrtićima, školama i drugim organizacijama u okolici elektrane. – To je preventivna mjera za slučaj incidenta u nuklearnoj elektrani Krško. U tom slučaju bi se izbjegla nepotrebna gužva kod liječnika i u ljekarnama jer bi stanovnici imali tablete kod kuće – kazala je državna tajnica u slovenskom Ministarstvu zdravlja Brigita Čokl.

Za tablete NE Krško izdvojila 60 tisuća eura

Tablete kalijevog jodida štite kod kontaminacije s radioaktivnim jodom koji bi se širio u nekoj težoj nesreći reaktora u Krškom. Nataložio bi se u štitnjači i povećao mogućnost oboljenja od raka. – Uzimanje tableta u trenucima curenja radioaktivnog materijala iz tvornice pruža 97-postotnu zaštitu od bolesti – kazala je Čokl. Na pitanje zašto tablete dijele samo mlađima od 40. godina, Čokl je objasnila da je štitnjača na radioaktivni jod osjetljiva kod mlađe populacije te da bi bilo besmisleno dijeliti tablete starijima. Kupnju tableta je financirala Nuklearna elektrana Krško koja je za njih izdvojila 60 tisuća eura.

Prema pravilima zaštite i spašavanja predviđeno je da ljudi iz ugroženih područja popiju tablete tek nakon što to odredi zapovjednik Civilne zaštite Slovenije. Direktor slovenske Uprave za nuklearnu sigurnost Andrej Stritar je kazao da su "krug" od 10 kilometara od nuklearne elektrane za dijeljenje tableta izabrali na temelju međunarodnih standarda i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

Zatvaranje, tablete, evakuacija

– Za lokalno stanovništvo kod težeg incidenta u nuklearnoj elektrani, kada postoji mogućnost curenja radioaktivnog materijala, postoje tri faze: zatvaranje u zatvorene prostore, uzimanje tableta kalijevog jodida i evakuacija. Incident u Fukušimi prije dvije godine pokazao je da vremena ima dovoljno i da je panika nepotrebna, a tamo nisu zabilježeni negativni učinci kod stanovništva blizu nuklearke. Malo je vjerojatno da se brzo dogodi najgore. Stvari se uglavnom događaju po nekom redu – kazao je Stritar.

>>Nuklearna elektrana Krško ponovno uključena u mrežu

>>Otkrili uzrok kvara, NE Krško neće raditi tjedan dana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije