Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uznemirio javnost

Stanimirović: Srbi nisu počeli rat! D. Kosor: To je protiv pomirbe

stanimirovic
Marko Mrkonjić/Pixsell
07.11.2010.
u 19:18

Stanimirović je pohvalio predsjednika Josipovića koji 
je prvi put javno rekao da su ubijani i Srbi u Hrvatskoj.

Vojislav Stanimirović, predsjednik SDSS-a, svojim je intervjuom beogradskoj Politici uzburkao je političke vode u Hrvatskoj. Stanimirović, lider stranke koja je u vladajućoj koaliciji, govori o grobnicama Srba u Hrvatskoj, o tome kako je počeo rat u Vukovaru, o svojim iskustvima iz vremena predsjednika Tuđmana.

Nema ekshumacije

Tvrdi da u Hrvatskoj postoji još 400 grobnih mjesta u kojima su mahom Srbi, civili, za koje se zna gdje su, ali se ne obavlja ekshumacija. Pohvalio je predsjednika Josipovića koji je, kaže, prvi put javno rekao da su ubijani i srpski civili i da je u sklanjanju posmrtnih ostataka sudjelovala i država. Josipović, Tadić i Kosor primili su i delegaciju Srba čiji su članovi obitelji ubijeni prije početka ratnih operacija u Vukovaru, naveo je Stanimirović te komentirao kako je to važno za ocjenu tko je počeo rat u Vukovaru.

– Uvijek se govori da su Srbi počeli taj rat, a to ne stoji – rekao je. Tvrdi i da su u vukovarskoj bolnici, osim ranjenika i bolesnika, bili i preobučeni pripadnici oružanih snaga. Taj dio Stanimirovićevih tvrdnji najsporniji je za analitičara Žarka Puhovskog koji kaže da je nevažno jesu li u bolnici bili i pripadnici oružanih snaga jer i ratni zarobljenici moraju biti zaštićeni. Lider SDSS-a Milorad Pupovac kaže da “dr. Stanimirović sigurno nije mislio kako to što je netko vojnik znači da može biti ubijen”. O ostalim Stanimirovićevim izjavama Pupovac kaže kako je dobro čuti i što Srbi iz istočne Slavonije govore o svom doživljaju rata jer, ističe, važno je uvijek čuti sve strane.

– Upravo čitam podatke prema kojima Srbi u Srbiji misle da su na Ovčari ubijeni Srbi. Očito je da će većina njih tek sada, nakon Tadićeva posjeta Ovčari, doznati što se tamo uopće dogodilo – ističe Pupovac.

Neprirodna harmonija

– Sigurno je i da mnogi Hrvati ne znaju puno o stradanju Srba u Hrvatskoj u ovom ratu. Slika je bila takva da nisu imali prilike to vidjeti. To što sad možemo razgovarati o tome da je bilo žrtava Srba u Vukovaru govori o zrelosti hrvatskog društva, otvorenosti i prema ratu i prema onome što kažu pripadnici druge strane o svom doživljaju rata – komentira Pupovac.

O podatku o 400 grobnih mjesta Pupovac kaže kako ne zna je li riječ upravo o tom broju, ali drži da ima još obilježenih i neotkopanih grobnih mjesta u raznim mjestima, od pojedinačnih u Zagrebu do Siska, gdje su neke žrtve završile i u Savi.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor oštro reagira na Stanimirovićeve izjave tvrdeći da su one “zadnje što nam je trebalo nakon Tadićeva posjeta Hrvatskoj”. – Ovakva izjava pokvarila je sve što je Tadić u Vukovaru rekao, ona kvari put do pomirenja – kaže Kosor. Puhovski kaže kako je harmonija kakva je vladala za vrijeme Tadićeva posjeta ionako neprirodna te da valja saslušati i drugu stranu.

Komentara 743

DR
dreamteam
19:47 07.11.2010.

Da su ubijani i Srbi u Hrvatskoj.... Ne,oni su nas mogli ubijati a mi njih nismo smijeli. Da se covjeku povraca.

OB
-obrisani-
20:03 07.11.2010.

artukovic1 Nosila je nosila, nasa rijeka SAVA na stotine isjanih glava........................Izgleda da se neke stvari moraju ponoviti, ili nam predostoji RECEKLAZA cistok proizvoda,ali smo daleko od ove druge opcije!

OB
-obrisani-
19:47 07.11.2010.

07.11.2010. u 19:42h artukovic1 je napisao/la: u Večernjaku su uveli objavu komentara sa zakašnjenjem i cenzurom, a kako vidimo i ovaj članak je friziran tj. ublažena verzija četnikove izjave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije